Om deurkozijn dichtmaken kalkzandsteen

JFW

  • #1
Hallo allemaal

Momenteel zijn wij bezig een woning uit ‘92 naar onze smaak te smaken en zo willen wij o.a. de deur tussen de gang en woonruimte vervangen voor een stalen exemplaar.

Momenteel is de oude deur al verwijderd. Dit was een kozijn van onder te boven (met bovenlicht) welke geklemd staat op de (niet dragende) binnenmuur (7cm dik).

Nu het oude kozijn eruit is zitten we met een opening van 97cm breed en 240cm hoog. De deur die we besteld hebben is 90cm breed en 216cm hoog (en 4cm dik). Nu is mijn vraag hoe ik het beste deze 7cm in de breedte en 34cm boven het kozijn op kan vullen?

Mijn idee was om een houten frame met latjes te maken, dunner dan de muur. en dit aan beide kanten te dichten met gipsplaten zodat de stucadoor dit straks mee kan nemen als hij de rest van het huis doet.

Echter gaf de studadoor juist aan dit liever niet te willen omdat er mogelijk scheuren ontstaan als de deur hard dicht zou slaan en daardoor het houd zou ‘buigen’. Volgens hem zouden kalkzandstenen blokken een betere optie zijn maar dan krijg ik 2 grote vraagstekens:
- 1: Als ik een kant van het kozijn strak tegen de bestaande muur maak dan moet ik aan de andere kant in de breedte dus 7cm vullen. Is dit niet veel te smal? En kan ik die blokken wel zonder verband op elkaar stapelen aangezien de bestaande muur ook recht is?
- 2: Kan ik de blokken boven het kozijn ‘zwevend’ lijmen door eerst tijdelijk een houten frame te maken en daarop de ruimte tot het plafond opvullen en als de lijm droog is het frame weghalen? Het kozijn heeft namelijk nog een levertijd van een aantal weken en de stucadoors komen al eerder dus het liefst maak ik het al dicht en houd ik een paar mm speling over aan alle kanten om later als het gestuct is het kozijn in te plaatsen en de kieren opvullen met houtjes en afkitten.
58B2E9B9-3D31-481F-8EE8-FD34677EFAED.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou oud en nieuw in elkaar laten vertanden.

En je zult een pasframe moeten maken op exact dezelfde afmeting + 3 mm als het stalen kozijn. Zowel voor het uitvullen van de sparing als voor de stucadoor. Ander gaat je nieuwe kozijn niet passen.
 

JFW

  • #3
Walker, jij zou het dus ook afraden enkel met hout & gipsplaten te werken en wel met blokken?

Het opzetten van een pasframe met speling was ook mijn bedoeling, dit bedoelde ik ook in mijn bericht. Maar kan ik daar dan dus de blokken op lijmen zonder dat het naar beneden duikelt als ik het frame eruit haal voor de stucadoor? (zodra de lijm uitgehard is natuurlijk, geen idee hoe stevig zoiets is).

En hoe ga ik dit netjes naar toch enigszins ‘makkelijk’ in elkaar vertanden? Lijkt me toch best een karwei om om de laag en stuk uit de muur te slijpen.
 

JFW

  • #4
Misschien dat onderstaand plaatje meer zegt dan compleet bovenstaand verhaal :wink:

Zwarte lijnen zijn maximale maten bestaand muur/vloer/plafond.
Blauw is bestaande muur aan één kant.
Rood is het bestelde kozijn & deur.
Groen is de op te vullen ruimte, 7cm tussen zijkant kozijn en bestaande muur en 20cm tussen bovenkant kozijn en bestaand plafond.
tekening.png
 

JFW

  • #5
Nog een vraag, ik kan echt nergens kalkzandsteen blokken van 70mm dik vinden terwijl deze binnenmuren toch echt maar 70mm zijn maar alle blokken die ik vind zijn 100mm. Hoe kan ik dit oplossen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu