Nut WTW (Warmte Terug Win installatie)?? Geluid invoer

Hvdk

  • #1
Heb een WTW Zehnder Stork WHR950 uit 2004 (nu 13jr oud). heb al eerder vragen gesteld mbt geluid. Zelf net ±14dagen huis betrokken. Buizen zijn ook niet echt perfect aangesloten: flexibele bochten + geen demper + eigenlijk wat te smalle buizen.

Monteur is langsgekomen voor een onderhoudsbeurt. Vond de installatie in prima staat, behalve dat de invoermotor een bromgeluid maakt. Tenminste in vergelijking met de aanzuigmotor. Dat vind ik zelf ook. Bij stand 1 hoor ik dat geluid bij alle invoeren in het gehele huis.
Als ik de installatie op stand 3 zet, gehele huis gevuld met nog meer gebrom en gezoem. Wordt de invoer uit gezet, lekker rustig.
Waar ik van baal: tijdens het douchen moet ik de stand op 3 zetten, overal dus lawaai in het huis, ook in de slaapkamer. Dat is niet echt prettig als er nog iemand ligt te slapen.

Stelde mijn monteur het volgende voor:
* WTW verwijderen en vervangen door afzuigsysteem.
* De aanvoerbuizen direct doorverbinden met de buis van buiten, dus buiten een systeem om.
* Vochtsensor in de douche

Op zich wel een goed idee lijkt mij:
• Monteur ziet niet echt het nut in van een WTW: rendement nauwelijks de moeite waard. Zeker als je kijkt naar de aanschafwaarde van zo'n unit (€1500 -2000). Vraag me dat zelf ook af om eerlijk te zijn.
• Mijn vraag: er wordt dan niet meer actief lucht het huis ingeblazen. Krijg ik dan nog wel voldoende frisse lucht? Mijn huis heeft geen ventilatieroosters in de ramen: alles wordt geregeld via actieve aanvoer en afvoer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Balans haal je zo helemaal weg.
Onverwarmde lucht word onbeperkt binnen gelaten.
Woning is niet gemaakt voor afzuig alleen.

Monteur had mijns inziens beter kunnen kijken naar de oorzaak van de brom in 1 ventilator.
 

Hvdk

  • #3
Monteur kon de brom niet achterhalen van de motor. Misschien een ophangrubber dacht hij... Vertelde dat hij de motor er verder niet uit kon halen, omdat er een kast omheen zat die vastgezet met potnagels.
Voor mij is een WTW geheel nieuw. Zag inderdaad de potnagels zitten. Er zat wel een dubbele plaat met parkers vastgezet waar achter de motor zit.
Zelf vraag ik me af hoe de motor er uit zou kunnen, zonder de kast er af te halen?
Misschien is er een lager niet oke?

Maar wat wel blijft bij dit systeem: de herrie op stand 3, wanneer je gaat douchen en dan ook vooral voor de aanvoer, dus ook in de slaapkamer.
Vanochtend dus even de invoer uitgezet toen ik ging douchen: kreeg klachten van mijn vrouw. Maar dat is enorm omslachtig.
 

Marcn88

  • #4
Motor kan er gewoon uitgehaald worden nadat de binnenbeplating eruit is gehaald om de wtw te vervangen voor alleen een afzuigbox zou ik niet adviseren omdat er dan geen verse lucht invoer meer is, en daar waar geen invoer is van lucht valt ook niks af te zuigen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Inblaasventilator is altijd beter hoorbaar in de woning dan de afzuigventilator. Dat komt door de stromingsrichting van de lucht.

Je probleem is het ontbreken van voldoende geluidsdempers, plaats deze alsnog en dan zal het geluidsniveau heel acceptabel zijn.

Overigens zijn de ventilatormotors van deze units prima opnieuw te lageren net als de trillingsdempers.

Als dit de monteur was die je beschrijft in het vorige topic die de lagers zou controleren en vervangen voor € 90,-, dan weet je dat deze alleen langs komt om je een ander unit o.i.d. aan te praten. Voor € 90,- kun je namelijk niet twee motoren opnieuw lageren en de unit ook nog reinigen.

Als je het lawaai probleem wilt oplossen, zul je een paar € 100,- moeten investeren in het aanpassen van je kanalen. Unit wat verplaatsen, gladde bochten en akoestische slangen er tussen.

Rendement van een wtw unit is overigens prima. Wel is het een relatief kostbare maatregel om het energieverbruik van een woning te verlagen. In jouw situatie is de unit al aangeschaft en zijn ook de kanalen al aanwezig. Daardoor is het altijd rendabel om de wtw unit in bedrijf te houden.
 

Hvdk

  • #6
Oké duidelijk. Ik laat de WTW dan toch maar zitten. Jullie hebben me overtuigd.

Blijf ik het natuurlijk toch nog vrij irritant vinden dat heel het huis staat te blazen en te zuigen inclusief de slaapkamers, als ik alleen hoeft te douchen. Alleen een afzuiging in de douche had ik fijner gevonden.
Een badkamerventilator op de afvoerbuis zal waarschijnlijk wel niet kunnen?

Wil toch wel wat aan het geluid doen.
• Kanalen in de vloeren kan ik natuurlijk niets meer aan doen. Ga dan denk ik toch maar in 1e instantie een demper in de toevoer zetten. Uit de afvoerkanalen hoor ik niks, behalve op stand 3 en dan vind ik het nog heel acceptabel.

• Mocht dat niet voldoende zijn de flexibele bochten vervangen door gladde. Dat vind ik best wel wat werk, omdat alles heeeeel krap op elkaar zit. Probleem is ook dat ik de toevoer van de bovenste etage heel moeilijk van een demper kan voorzien. Deze is nl heel kort en verlengen is nogal ingewikkeld. Een voordeel: op die verdieping ben ik minder aanwezig.

• Zegt de monteur dat een gladde buis meer herrie geeft dan een flexibele buis? Is dat zo als er verder geen demper meer tussen zit? Doorgeven trillingen door de buis??

• Lagers vervangen?
Overigens zijn de ventilatormotors van deze units prima opnieuw te lageren net als de trillingsdempers.
Moet je dan de potnagels uitboren? Bestaat er een tutorial van hoe de motor te demonteren, opnieuw te lageren en te voorzien van nieuwe trillingsdempers?

Zag ook nieuwe motoren, maar die kosten rond de 300,-/stk men dat vind ik nogal een bedrag
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Vergeet wat die zogenaamde "monteur" heeft gezegd. De ventilatoren kunnen gewoon uitgebouwd worden. Daarvoor hoeven geen popnagels uitgeboord te worden.

Verder kun je volstaan met alleen dempers in het inblaas kanaal als je vindt dat de afzuigkanalen geen overmatige herrie maken.

Als je toch bezig bent kun je het beter gelijk goed aanpakken, dus wel beide zijdes voorzien van dempers. Volgens mij waren er mogelijkheden genoeg om wat te schuiven met de unit en de kanalen.

Dus ja, het is wat werk maar de enige echte oplossing voor je probleem.
 

Hvdk

  • #8
Op welke manier kunnen de ventilatoren worden uitgebouwd? Weet je misschien of hiervan ergens een tutorial staat of iets dergelijks? Ook wat betreft de lagers en de ophangrubbers.

Schuiven met de unit is niet echt gemakkelijk: misschien een cm of 7, maar dan houdt het wel op. Of ik moet de wasmachineaansluiting, wcd wasmachine + wcd droger verplaatsen. Dat is wel heel veel werk + dat ik mijn wasmachine niet meer kwijt kan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Haal eerst eens de buitenlucht toevoer los.
Is het brommen dan over? Kijk dan eerst of dat kanaal helemaal vrij is naar buiten toe.
Ik moet hier ook 1x per 2jaar de toevoerrooster reinigen omdat deze ramdicht komt te zitten met stof en spinnewebjes.
En dan gaat mijn toevoer lawaai maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Op de afgelopen VSK nog nooit zoveel nieuwe WTW's gezien, zelfs van partijen die voorheen alleen mechanische afzuiging (icm roosters) leverden.

WTW zorgt ervoor dat je verse ventilatielucht niet zo koud is. En dus hoef je deze niet te verwarmen. Dat is je rendement.

De nieuwste systemen zijn inderdaad opgedeeld in 2 of meer zones. Dat stelt ook andere eisen aan je kanaalsysteem, dus ombouwen gaat niet.

Tegen het bromgeluid: Eerst het toevoerkanaal controleren (wellicht zit er een vogelnest..) en anders de motor vervangen. De lagers kunnen namelijk ook versleten zijn na 14 jaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu