Normaal goede vloerisolatie voor vloerverwarming voldoende??

Otto67

  • #1
Het verbaast me zo dat ik hier nooit wat over lees, dat ik mijn gedachten hierbij toch eens getoetst wil zien... Want volgens mij moet je bij vloerverwarming gewoon 3x zoveel isolatie hebben!


Natuurlijk, ook hier op het forum lees ik steeds dat meer isolatie altijd beter is. Dus niet volstaan met een noppenplaatje met 3,5 cm foam, maar zeker 10cm PUR plaat of piepschuim... Je komt dan inderdaad op aardige isolatiewaardes. R-waardes van rond de drie en dat is nu ook zo'n beetje de norm voor nieuwbouw. Ben je met de gevel en het dan ook nog bij de tijd dan zou het betekenen dat dan zo'n 15% van het totale warmteverlies via de vloer zal gaan.

De reden dat er door de vloer relatief weinig verlies is (vooral in tijden van piekbelasting wanneer het buiten vriest), komt vooral omdat bodem een vrij constante temperatuur heeft van een graad of 11. Bij een normale ruimteverwarming geeft dat een spanningsverschil van ongeveer 7 graden: 20-21 in de ruimte, 18 graden op de vloer, tegenover de 11 graden van de grond... Bij die geringe spanning geeft 10cm isolatie goede resultaten. Al had het ook best meer mogen zijn.

Maar nu met vloerverwarming.

Neem een aanvoertemperatuur van 40-45 graden, 28 graden aan het vloeroppervlak en de temperatuur van je retourwater is 30 graden. Hele gebruikelijk waarden. In de vloer zelf moet de temperatuur dan zeker op 32-35 graden liggen. Volgens mij is dat zelfs een vrij conseratieve schatting. Het ligt sowieso een paar graad boven de retourtemperatuur. En dan zit er ook nog wat boven de staart van de kromme, want je begon ooit met 45 graden...
Kortom er is nu zeker een spanning van 21-24 graden t.o.v. de aardtemperatuur. En dat is dan 3 tot 3,5 keer zo hoog dan bij een normale verwarmingssituatie!

Oftewel, wil je het relatieve verlies naar de bodem niet laten stijgen dan moet je ter compensatie dezelfde isolatie 3 tot 3,5 keer zo dik maken, vergeleken met de niet vloerverwarming.

Ja toch??
Dat vloerverwarming verder een heleboel energetische voordelen heeft dat snap ik. Dat hoef je niet als verweer aan te voeren. En we moeten vooral met vloerverwarming en andere LTV doorgaan.
Maar die 3-3,5 zo grote temperatuurspanning is toch gewoon een feit?
Waarom hoor je daar niemand over? En waarom handelen we daar dan niet naar? Of zie ik iets over het hoofd?

Mvg Otto
 

Chathanky

  • #2
Volgens mij heb ik dat wel eens aangehaald hoor. :wink:

Maar een vloer wordt niet 30 a 35 graden, warmer dan 28 graden moet je hem niet stoken.

Reken voor jezelf het verschil eens uit voor een vloer van 50m2 met 0, 3 en met 10 cm isolatie. Dan zie je de getallen echt in beeld komen.
Vergeet ook niet dat een kruipruimte warmer wordt en de werkelijke verlies enigszins gedempt wordt.

Een vloer met vloerverwarming goed isoleren is zeker wel heel verstandig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is een klusforum, discussies over denkbeelden en meningen laten we liever aan andere fora over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu