Nok isolatie

SuperNerD

 • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met de afwerking van mijn zolder en het gaat voorspoedig. In eerste instantie wilde ik niet de nok gaan isoleren omdat ik namelijk van plan ben een 2-tal 230V 35W spotjes te plaatsen en die moeten hun warmte kwijt. Zoals je hieronder kan zien aan de linkerkant maak ik gebruik van alu-folie als isolatiemateriaal. Over dit folie komt dan weer rockwool en dan de stucplaten. De rechterkant is al helemaal klaar voor stucplaten.


Nu is mijn vraag aan jullie, moet ik nou wel of niet de nok isoleren? En zo ja, alleen met de alu folie of ook de rockwool?

Mijn eerste idee was van niet omdat het anders zijn warmte niet kwijt kan, maar ik hoorde van timmerman dat ik nu een warmtegat heb, en dat de aanwezige isolatie dan alsnog niet veel helpt.

Ter extra informatie, de verdere afwerking aan de linkerkant zal als volgt gaan:

Heb het eventjes als voorbeeld op elkaar gezet, maar het rockwool komt mooi op de alu-folie, tussen het rachelwerk. Daaroverheen komen dan stucplaten om het rockwool op zijn plaats te houden.
 

Fiesiekus

 • #2
Die 70 Watt totaal, is toch niet zo giga-veel dat je daarvoor een hele nok ongeïsoleerd laat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Zit er geen ventilatieruimte tussen aluminumfolie en dakbeschot ?
Ik mis de dampdichte folie achter de gipsplaten.
 

SuperNerD

 • #4
@ Fiesiekus: Ik heb echt geen idee, daarom vroeg ik het aan jullie :) Mijn gevoel was dat als ik de nok op dezelfde manier zou afwerken als de rest van het dak (dus met die alu-folie) dat die warmte dan echt nergens heen kan. Maar jij zegt, gewoon daar ook alu-folie?

@ Jan: de alu-folie is gemonteerd op een rachelwerk van 22mm dik, dus er zit een luchtspouw achter de alu-folie. Het plaatsen van een dampdichte folie achter de stucplaten snap ik niet helemaal, wat is daar het nut van?
 

Fiesiekus

 • #5
Dampdichte folie dient om condensatie van waterdamp tegen het dakbeschot of in de isolatie, tegen te gaan.

Kan je misschien in de foto aangeven in welk deel de 2 spotjes moeten komen en dus welk dakdeel je evt. ongeïsoleerd wilt laten?
 

SuperNerD

 • #6
Als je kijkt op de eerste foto dan zie je een klein deel in de nok waar nog geen alu/folie zit. Daar komt uiteindelijk een klein plafonnetje van stucplaten waar de 2 spotjes in gemonteerd worden. Dit deel van de nok was ik dus van plan ongeïsoleerd te laten.
 

Fiesiekus

 • #7
Er zijn speciale overzetbussen (over de fitting) te koop voor inbouwspotjes. Ik dacht dat je die door de isolatie heen moest prikken. Dan kan je dat bewuste deel gewoon isoleren.
 

Chathanky

 • #8
Door de noppenfolie maak je de koude zijde dampdicht.
Dit kan toch niet de bedoeling zijn? :?
 

SuperNerD

 • #9
@ Fiesiekus: Nog nooit van gehoord :lol: Ik dacht dat je spotjes sowieso veel ruimte moest geven, een overzetbus lijkt mij te weinig ruimte voor het spotje om zijn warmte te laten ontsnappen. Maar als ik nou de nok afwerk met de alu-folie, dan hou ik wel een redelijk grote ruimte over voor de spotjes. Wat vind jij, zou dit voldoende zijn voor de spotjes om hun warmte kwijt te kunnen? Dan is mijn nok ook teminste geïsoleerd met alu-folie en geen 'tochtgat'. Om er dan ook nog is rockwool te gebruiken lijkt me 'to much', dan kunnen de spotjes hun warmte helemaal niet meer kwijt (denk ik?)

@ Chathanky: De noppenfolie aan de koude zijde is dampdicht om ervoor te zorgen dat er geen vocht naar binnen kan trekken. Achter de noppenfolie is een luchtspouw van 22mm om ervoor te zorgen dat als het dakbeschot vochtig wordt de vocht weg kan trekken. Op het dakbeschot ligt een dampdichte folie dus vandaar de luchtspouw.
 

Fiesiekus

 • #10
Zit misschien bij de spotjes een plaatje waarop staat aangegeven hoeveel vrije-lucht-ruimte 't spotje moet hebben om z'n warmte kwijt te kunnen. Denk ook aan hittebestendig snoer waarmee je de spotjes aansluit.

Verder heb je 't dakbeschot nu aan 2 kanten opgesloten met dichte folie, niet slim. Het wordt nu wel heel belangrijk om aan de warme zijde een zeer dampdichte laag aan te brengen. E.e.a. stond Afwerking isolering dak zolder al duidelijk uitgelegd!
 

SuperNerD

 • #11
Ik ben bewust van de dampdichte laag aan de warme kant.

Hoe dat precies zit met de spotjes weet ik niet, ik ben nu nog op mijn werk dus als ik vanavond thuis ben zal ik even op de verpakking kijken.
 

Michiel_H

 • #12
Juist.. Als het mijn zolder was dan haalde ik nu nog al die alufolie er uit.. Op deze manier heb je twee keer een dampdichte laag (waarvan de dampdichte laag aan de binnenkant niet 100% dampdicht is..).
 

SuperNerD

 • #13
Bij ons in de straat zijn een aantal zolders achter elkaar geïsoleerd, en allemaal op dezelfde manier:

pannen -> dampdichte folie -> dakbeschot-> luchtspouw -> alu-folie -> rockwool -> afwerking (stucplaat, gipsplaat, etc)

Maar wat is er zo verkeerd aan een dampdichte folie na de luchtspouw? Dat houd het vocht toch buiten?
 

Fiesiekus

 • #14
Jawel, maar je hebt zo kans dat het vocht in de isolatie trekt.
 

SuperNerD

 • #15
Maar als ik de alu-folie zou verwijderen en een dampdichte folie tussen mijn isolatie en stucplaat verwerk, dan kan er weer vocht van buitenaf in de isolatie trekken.

Dus de oplossing van aan de koude EN warme kant een dampdichte folie lijkt mij de enige optie.
Michiel_H schreef:
Juist.. Als het mijn zolder was dan haalde ik nu nog al die alufolie er uit.. Op deze manier heb je twee keer een dampdichte laag (waarvan de dampdichte laag aan de binnenkant niet 100% dampdicht is..).
Ook meteen een vraag aan Michiel, hoe zou jij het dan doen?
 

Fiesiekus

 • #16
SuperNerD schreef:
Maar als ik de alu-folie zou verwijderen en een dampdichte folie tussen mijn isolatie en stucplaat verwerk, dan kan er weer vocht van buitenaf in de isolatie trekken.
Neen, waterdamp condenseert op de koudste plekken het eerst. En dat is niet je isolatie. Verder neem ik aan dat die dichte folie aan de buitenzijde, het regenwater voldoende tegenhoudt en afvoert.
 

SuperNerD

 • #17
Dat is correct. Dus eigenlijk zou ik het om moeten draaien, de folie niet tussen de luchtspouw en isolatie, maar tussen de isolatie en stucplaat
 

SuperNerD

 • #19
Ik mis alleen bij de melding van Jan of er dan ook nog eens een dampdichte folie tussen de luchtspouw en isolatie moet, of dat ik het om zou moeten draaien. Vandaar mijn vraag.
SuperNerD schreef:
Dus eigenlijk zou ik het om moeten draaien, de folie niet tussen de luchtspouw en isolatie, maar tussen de isolatie en stucplaat
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #20
Op zich kan je de bestaande alu folie wel tussen de luchtspouw en isolatie houden. Dat is zelfs wel aan te raden. Je isolatie blijft dan gescheiden van de luchtstroming/ventilatie van je luchtspouw en dan werkt je isolatie effectiever. Ik zou gewoon een mega dampdichte folie tussen je isolatie en je gipsplaat extra maken. Afplakken en klaar.

Dus in totaal: pannen -> dampdichte folie -> dakbeschot-> luchtspouw -> alu-folie -> rockwool -> alu folie -> afwerking (stucplaat, gipsplaat, etc).

Als ik dit rijtje zie zou ik ook over een goede ventilatie van je zolder gaan nadenken want je mag blij zijn dat je straks daar nog kan ademhalen :mrgreen: afijn, je ligt er wel in ieder geval warmpjes bij :mrgreen: :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu