Nieuwe vloer

Hoi,

Over een paar maanden krijgen we de sleutel van onze nieuwe woning.

Nu willen we daar nog wel het een en ander aan verbouwen, waaronder vloerverwarming leggen.
Er liggen nu tegels op een dun dekvloertje.
Dit gaat er dus helemaal uit.

Als opbouw zat ik te denken aan het volgende:
-verdicht zand
-EPS minimaal 13 cm
-PE folie
-Wapeningsnet met elektra, waterleiding.
-2e wapeningsnet met vloerverwarming
-Daar 12-15cm beton overheen
-Dan een cementdekvloer van een paar cm om het mooi egaal te maken.

Is dit een beetje een logische opbouw? Vraag me ook vooral af waar ik de elektra en water moet laten als ik die niet in het beton stort.
Voordeel van een dunne cementdekvloer is, is dat deze relatief snel droog is. Als er beton ligt kunnen er nog wel andere werkzaamheden plaatsvinden. Maar tijdens het drogen van de dekvloer zitten we toch al wat verder in de verbouwing en zijn er wellicht minder werkzaamheden dan.

We weten nog niet wat de afwerkvloer wordt. Een gedeelte zal tegels worden, maar wellicht dat een andere ruimte pvc of laminaat wordt.

Ik twijfel om de vloerverwarming toch in de afwerkvloer te doen, maar het idee van een grote buffer vind ik ook wel prettig.
Ik zou dan misschien de beton wat dunner kunnen doen en zo een wapeningsnet uitsparen.

Ook heb ik ergens iets gelezen over schuimbeton, wat zijn daar de ervaringen mee?

Ik hoop dat iemand er hier wat zinnigs over kan zeggen.
 
Laatst bewerkt:
als er toch een dekvloer word gelegd dan de vvw opnemen in de dekvloer, de kw leiding door het zandbed leggen ivm opwarming
 
Bedankt voor de reacties.
@Marcn.88 Ik hoor wel eens dat je als het ware voelt waar de leidingen lopen van de vvw. Hoe diep moeten de leidingen in de dekvloer liggen om dit te voorkomen?
Voordeel van een wat dikkere dekvloer is wel dat ze er droogtijd versnellers aan toe kunnen voegen. Dan kost het allemaal net wat minder tijd. En zit ik hopelijk minder lang met dubbele lasten.
Koudwater gewoon in het zandbed klinkt logisch, hoeft deze dan niet vastgezet te worden ofzo?
En dan elektra op de wapeningsmat van het beton?


@Rola Dat was inderdaad mijn plan. Ik ga proberen, als ik definitief weet hoe ik het aan ga pakken, marktplaats in de gaten te houden voor een mooie partij EPS.
 
de slangen voel je niet waar ze liggen als de vvw aan staat, liggen ze strak onder de tegel zoals bij infrezen dan kun je bij opstart inderdaad voelen waar de slang ligt.
De koudwaterleiding ligt dan vast in je zandbed.
 
Je zit qua opbouw al aardig in de goede richting. Een paar aanvullingen en overwegingen uit de praktijk:
  • EPS in twee lagen leggen, zoals Rola ook al aangeeft, is niet alleen handig tegen koudebruggen, maar het helpt ook om kleine oneffenheden in het zandbed beter op te vangen. Zorg er wel voor dat je EPS drukvast genoeg is (minimaal 150 kPa bij vloerverwarming in beton).
  • Waterleidingen in het zandbed leggen is inderdaad gangbaar. Let op dat je ze niet te dicht bij de onderzijde van de isolatie legt om warmteopname door de leidingen te beperken. Zelf gebruik ik vaak een eenvoudige draadmat (stukje B-net) om de leidingen lokaal te fixeren met tiewraps. Geen overkill, maar het voorkomt dat ze omhoog komen bij het aanbrengen van isolatie.
  • Elektra op de eerste wapeningslaag is prima, maar let op de positionering t.o.v. de buizen en andere leidingen. Zeker bij krachtstroom of veel bekabeling: houd voldoende afstand tot waterleidingen i.v.m. storingsgevoeligheid.
  • Vloerverwarming in de dekvloer of in de betonlaag hangt af van hoe je de opbouw gebruikt. In beton betekent meer thermische massa, dus tragere opwarming maar stabieler. In de dekvloer heb je snellere respons. Als je veel ruimtes apart wilt regelen, is de dekvloer beter. Als je stabiele warmte wilt over een groot oppervlak, is de betonlaag weer aantrekkelijk.
  • Droogtijdversnellers zijn inderdaad een optie, vooral als je de planning strak moet houden. Wel altijd even checken met de afwerkvloerleverancier of dit invloed heeft op de hechting van de toplaag (bijv. PVC of gietvloer).
  • Schuimbeton is prettig om snel hoogte op te vullen, vooral bij renovaties met beperkte draagkracht of onregelmatige ondergrond. Maar voor een constructieve vloer met vloerverwarming is traditioneel beton vaak de betere keus vanwege de hogere druksterkte en betere warmtegeleiding.

Hopelijk heb je hier wat aan. Als je kiest voor VVW in de betonlaag, zou ik aanraden om die laag minimaal 12 cm te houden en goed te wapenen (beton werkt behoorlijk bij temperatuurverschillen).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan