Nieuwe spots, met of zonder trafo?

Donmartinez

  • #1
Ik ben mijn bovenverdieping opnieuw aan het indelen, en ben nu bij de overloop aangekomen. Ik wil hier in totaal 14 ledspots gaan inbouwen, die allemaal tegelijk geschakeld gaan worden, zonder dimmer.
Ik moet nu de leidingen gaan leggen en vraag me af of ik voor spots met of zonder trafo moet gaan kiezen. Boven het plafond is een lege ruimte die met een luik bereikbaar is, dus genoeg ruimte om evt trafos neer te leggen. De overloop is echter 15 meter lang, en het is een stuk meer werk om vanuit een of meerdere trafos kabels naar elke lamp te leggen. Via 220v doorlussen lijkt me een stuk goedkoper en sneller, en om deze reden wil ik dit dan ook gaan doen.
Kan iemand me iets meer vertellen over de voordelen van wel of juist geen trafo gebruiken. Zijn er goede redenen om juist wel voor een trafo te kiezen?

En als ik zou kiezen voor 220v, zijn er dan nog bezwaren om de 14 spots die ik wil hebben gewoon parallel te schakelen? Zijn hier nog limieten aan?
 

Ronaldjes

  • #2
Lekker 230 maken. Tussen twee spots soepele kabel eventueel in buis en zo doorlussen.

Neem aan dat je voor led spotjes gaat. Anders is hittebestendig kabel aan te raden. En goed opletten met warmteontwikkeling in zijn algemeen.
 

Donmartinez

  • #3
Ja, ik wilde idd voor led gaan. Ik las ook een en ander over warmte. Hoe zwaar moet je hier rekening mee houden? Er komt wel isolatie rond de spots. Hoe veel ruimte moet er normaal gezien vrij blijven rondom de spots? En hoe erg is het als een spot vlak naast een balk ligt?

En wat is het voordeel van flexibele kabel hier? Ik heb standaard vd draad liggen. Had die willen gebruiken.
 

Ronaldjes

  • #4
Tsja, hoeveel afstand houdt je. Goeie vraag. Er situatie afhankelijk. Persoonlijk zou ik ze even aanzetten en voelen hoe warm ze worden. En er dan zelf een veilig gevoel bij hebben.

Soepel is gewoon voor zover ik weet, gebruik en tegenkom de standaard voor spots.

Denk dat het komt doordat kabel wel zonder buis mag en losse draad niet. Dus dat is niet te doen. Of je zou zoals boven verlaagde plafonds bij elke spot een wcd moeten zetten en vandaar met aansluitsnoer naar elke spot gaan🙈
 

Donmartinez

  • #5
Begrijp ik je nou goed dat ik flexibele kabel 230v zonder mantelbuis boven mijn plafond mag leggen? Dat zou een en ander wel makkelijker maken.
Wat gebruik je normaal om deze kabels te lassen? Ik gebruik normaal vaak lasklemmen, maar dat gaat met flexibele kabel niet lukken.
 

Ronaldjes

  • #6
Lasklem soepele draag als zoekopdracht.

Wat ik persoonlijk zou doen.
Bij de schakelaar ga je weg met vd draad en laat je ergens verlopen naar soepel of direct soepele kabel (let op dat hij goed in de schakelaar vastzit).

Dan leg je een buis van de eerste naar de laatste spot en boven of bij elke spot houd je 10 cm ruimte om de kabel naar je spot te laten gaan en terug. Op de kroonsteen of aansluitklem van de spot lus je hem door.

Snappie?
 

Donmartinez

  • #7
Ja, dat is helder. Denk dat het deze oplossing gaat worden.

Dank voor de info!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu