Nieuwe radiatoren worden niet goed warm. Te dunne buizen?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Hallo CV kenners. Ik heb stadsverwarming en enige tijd terug heb ik nieuwe radiatoren laten installeren. Met dit zachte weer valt het niet zo op, maar het duurt best lang voor de kamer warm is en ik krijg het ook maar net 20 graden. Nu valt het me op dat de nieuwe radiatoren aan de onderkant eigenlijk niet zo heet worden (nauwelijks handwarm), en uiteraard aan de bovenkant wel waar het hete water instroomt. Mijn oude radiatoren werden wel goed heet.

Nu zit ik te bedenken hoe dat dan kan. Kan het zijn dat de buisdiameter te klein is? Er lopen namelijk nieuwe veel dunnere buizen van de oude dikwandige buizen naar de radiator.
De installateur heeft buisjes van 15mm gebruikt. De dikwandige aanvoerbuizen zijn 25mm (allemaal aan de buitenkant gemeten met een liniaaltje). De oude buizen hebben dus wellicht een stuk grotere capaciteit want ze zijn een stuk dikker, ook al zijn ze dikwandig.

Meer oorzaken dan de buisdiameter kan ik niet bedenken eigenlijk, maar voor ik terug ga naar de monteur hoor ik graag eerst de visie van de verwarmingsexperts hier.
 

Ceeshobby

  • #2
Je wilt hier advies vragen en dan naar je installateur gaan.
Daar is dit forum niet voor, zie forumregels.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Sorry dat wist ik niet! Helaas is mijn installateur al twee keer terug geweest, maar is hij met halve oplossingen gekomen zoals een buis eerst helemaal parallel langs de radiator laten lopen om de retour aan de andere kant van de radiator aan te sluiten zodat het water door het hele ding stroomt. Toen dat niks hielp had hij het erover dat ik een kraantje moest aandraaien ergens (maar wat ik ook met die voetventielen doe, meer water komt er niet in).

Ik wil nu die installateur graag kunnen vertellen hoe het echt zit. Voor hem waarschijnlijk een dure oplossing omdat hij dan alle buizen moet gaan vervangen. Dus als ik weet of de leidingen inderdaad de fout kunnen zijn sta ik sterker tegenover hem. Dus ik hoop dat jullie voor deze keer een uitzondering kunnen maken op de forumregels :oops:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Daar zijn wij niet voor.
15mm kan genoeg zijn.

Waarschijnlijk moet je de installatie gewoon opnieuw inregelen om de juiste stroming te krijgen.
 

Freekcv

  • #5
Dat gaat hier helaas voor u niet gebeuren. Maar vertel eerst eens om welke stadsverwarming het gaat? Welke stad bedoel ik dan
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Waarschijnlijk hebben de nieuwe kranen ook veel meer weerstand dan de oude.(lagere KVS waarde)
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #7
Het gaat om Rotterdam Centrum.
Ik heb twee kranen waar het systeem binnenshuis tussen zit. Verder heb ik alles ontlucht.

Er valt voor zover ik weet niks in te regelen, behalve aan de radiatoren zelf met de voetventielen. Maar ik denk dat dat weinig uitmaakt, want alle grote buizen zijn altijd heet. (Dus je wint niks door ergens anders een radiator verder dicht te draaien).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Al een paar keer is er opgemerkt dat het niet echt een klusvraag is.

Na overleg met de topic starter heb ik het slotje er weer af gehaald met de bedoeling om nog in te gaan op de voetventielen kwestie.

Het gaat er niet om om een zaak op te bouwen tegen de installateur.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Als je de radiatoren die wel warm zijn (de oude) nu eens dichtdraait, worden de radiatoren met de dunne buizen dan wel warm?
Heb je niet zelf een pomp die een standje hoger kan?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #10
Het zou best een oplossing kunnen zijn om de pomp harder te zetten. Helaas heb ik zelf geen pomp want die zit ergens anders (ver weg denk ik) en wordt door Eneco beheerd.

Wat ik er dus verder zelf aan kan doen: kan ik ergens aan aflezen of het nu een beetje acceptabel is qua doorstroom en dan iets met de voetventielen doen? De nieuwe retourbuizen worden in ieder geval ook niet heet zelfs als er maar één nieuwe radiator open staat en de rest dicht is. Alle voetventielen staan dan helemaal open.

Ik heb wel een drukmeter; daar kan ik nu niet bij maar de druk was volgens mij in orde (1-2 bar).

(En als ik dat misschien mag vragen: zou het helpen om bij Eneco te gaan klagen? Wat is normaal bij stadsverwarming?)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #11
Vraag de aansluitwaarde op bij eneco. Dit is de hoeveelheid water dat over je installatie behoort te stromen, met alles open.
Via je energiemeter kan je dan uitlezen of deze waarde kwa liters per uur klopt. Is de aansluitwaarde een stuk hoger dan wat er door je meter gaat? Dan de buizen en e.v.t. Radiator kranen aanpassen.

Daar komt bij, bij stadsverwarming behoort de onderzijde van de radiatoren nagenoeg koud te zijn. Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat de nieuwe radiatoren kleiner zijn kwa vermogen dan de oude (design radiatoren??). Dan geven ze natuurlijk ook minder vermogen af.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #12
Aha, is de aansluitwaarde zoiets als de maximale doorstroming? Dus hoeveel warmte er je huis binnen kan komen?

Ik heb geen energiemeter meer; die is voordat ik in het huis trok weggehaald (in de hele buurt). Ik heb nu van die elektronische meters op elke radiator zitten. Is er nog een andere manier waarop ik het kan meten?

Bij stadsverwarming hoort de onderzijde koud te zijn? Echt?! Is dat altijd zo en waarom?

Het zijn gewone radiatoren. Ik denk niet dat ze minder vermogen hebben. Trouwens, als een radiator onderaan koud is, is dat dat niet gewoon een teken dat hij niet zijn maximale vermogen afgeeft?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #13
Dat is idd de aansluitwaarde.

In mijn beleving heb je bij stadsverwarming altijd een energiemeter per woning op de stadsunit zitten.
Elektronische meters op de radiatoren ken ik alleen bij blok verwarming. Dit werkt weer net iets anders.
Maar uiteraard ken ik niet "alle" stads verwarmingssystemen :cool:
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
Volgens mij heb ik inderdaad blokverwarming. Ik wist niet dat er verschil was. Het water komt in ieder geval in de vorm van stoom ergens uit de industrie en daarmee wordt het water verwarmd (heb ik gehoord van onze VVE).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu