Nieuwe radiator wordt niet goed warm

david.je

 • #1
Ik heb een radiator vervangen, door een gebruikte, die ik van een kennis mocht hebben, omdat ze gingen verbouwen. We hadden niet heel veel radiator vermogen in de woonkamer, en ik wilde het vermogen verhogen.

Er zat een buizenradiatior van dit type (1.80 * 0.36):
file_16_1_1.jpg

Die zat zonder een kraan aangesloten, dus altijd vol open, aanvoer linksboven, afvoer rechtsonder.

Het nieuwe type radiator is een T22 (2.20*0.40), aangesloten met onderblok met thermostaatkraan. De nieuwe radiator wordt nauwelijks warm. Ik dacht eerst, misschien heb ik hem verkeerd om aangesloten (aanvoer linkonder, afvoer rechtsonder), maar hij wordt wel boven als eerste warm (een heel klein beetje), dus dat lijkt niet het geval.

Ik heb ook geprobeerd de pompdruk te verhogen (van 70% naar 80%), en dat scheelt misschien een heel klein beetje, maar nu ruisen de leidingen ook een beetje. De radiator wordt nog steeds niet goed warm. Er zit nergens een bypass in de leidingen, als ik alle radiatoren dicht draai, dan blijft de retour leiding op de CV koud.

Deze radiator is de laatste in een van beide circuits. De een na laatste radiator wordt wel goed warm.

Wat kan ik het beste doen? Ik zou de pompdruk nog verder kunnen verhogen, maar dan gaan de leidingen waarschijnlijk nog meer herrie maken, dat is niet wenselijk. Ik overweeg om het onderblok er tussenuit te halen, en de radiator weer rechtstreeks op de aanvoer en retour leidingen te zetten, dat scheelt vast tegendruk. De radiator hangt toch in de woonkamer, dus de thermostaat regelt de temperatuur wel. Ik zou de radiator kunnen afkoppelen en doorspoelen met kraanwater om te kijken of er veel drab uitkomt.

Ik zag trouwens ook dat op het punt waar dit circuit aftakt van de hoofdleiding, dit gebeurt met een bocht die de stroomrichting 180 graden draait:

IMG_20221219_144534.jpg


Dat lijkt me ook niet efficient, maar is erg moeilijk te veranderen (ouderwetse galaste dikwandige leidingen).
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • brvale

  • #2
  Zit er een voetstuk in het onderblok die je kan inregelen?
   
  • Like
  Waarderingen: david.je

  david.je

  • #3
  nee, alleen een thermostaatkraan
   

  david.je

  • #4
  Er zat toch een voetventiel in het onderblok verborgen! Dit had ik over het hoofd gezien. Heb hem opengedraaid en nu wordt de radiator wel goed warm. Even de juiste stand zoeken. Bedankt voor die vraag, daardoor ging ik nog eens goed naar het onderblok kijken.
   

  brvale

  • #5
  Top!!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu