Nieuwe inductiekookplaat 2 of 3 fasen?

Flekew

 • #1
Beste mensen

Momenteel zijn wij in het bezit van een SIEMENS EH957501E uit 2007 met de volgende specificaties:

| Breedte: 906mm | Aantal pitten: 5 | Uitsparing: 880x490x51mm | Aansluitwaarde: 10,8 kWatt |

Sinds een paar weken geven twee van de vijf kookzones de melding “F0” en zijn niet meer te gebruiken. Wij zijn daarom op zoek naar een nieuwe inductiekookplaat. Ik heb al wat speurwerk gedaan maar enkele zaken zijn niet helemaal duidelijk;

Volgens mij is onze oude inductiekookplaat aangesloten op 2 fasen (zie bijgevoegde foto) klopt dit?

betekent dit dat wij alleen een nieuwe inductiekookplaat kunnen gebruiken die geschikt is voor 2 fasen? 2 fasen inductiekookplaten van 90 cm zijn namelijk erg schaars, bijna alles is 3 fasen.

Het vreemde is dat volgens de specificaties van onze huidige kookplaat we een 3 fasen aansluiting nodig zouden hebben., maar klopt dit?

Ik wil voorkomen dat als we een 3 fasen inductiekookplaat bestellen, inclusief aansluitservice, en dat dan blijkt dat de groepenkast eerst aangepast moet worden.

Dank alvast!

foto groepenkast.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Momenteel heb je een kookgroep. Dat is 1 fase.

Als je een foto van verder af van de groepenkast of meter stuurt, kunnen we zien of het zonder tussenkomst van de netbeheerder mogelijk is om een 3 fasen krachtgroep te plaatsen.


Flekew schreef:
Het vreemde is dat volgens de specificaties van onze huidige kookplaat we een 3 fasen aansluiting nodig zouden hebben., maar klopt dit?
Dat valt te lezen op de sticker met het aansluitschema onderop de kookplaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Het heeft er alle schijn van dat de huidige kookplaat, net zoals de nieuwe 5-pits kookplaten, inderdaad alleen op een 3-fasen groep kan worden aangesloten. De huidige installatie lijkt dus niet correct.

Weet je wel zeker dat de plaat kapot is? 2 pitten die niet functioneren (de 2 linker of 2 rechter?) kan ook het gevolg zijn van een foutieve aansluiting. Misschien is er iets losgeraakt of doorgebrand. Dat laatste is niet ondenkbaar aangezien de plaat foutief is aangesloten.
 

Flekew

 • #4
Bijgevoegd 3 foto's!

@ XanderH volgens mij is de plaat al 15 jaar oud. (wij wonen net 1,5 jaar in dit huis dus ik weet het niet zeker). volgens mij heeft hij het ong 15 jaar ook na behoren gedaan.
Het gaat om de 2 linker zones die kapot zijn. Ik wil de plaat wel loshalen, maar heb er echt de ballen verstand van. Wat zou ik kunnen doen nadat ik hem los heb?

Hoe weet je zo zeker dat de plaat verkeerd is aangesloten?

ik heb wel een vervangende plaat gevonden die op 2 fasen kan, echter is het aanbod daarvan zeer beperkt.

meterkast 1.jpg meterkast 2.jpg meterkast 3.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Jouw hoofdaansluiting is maar 1 fase. Dus zonder grote aanpassingen, moet je op zoek naar een plaat voor 1 fase dus een kookgroep.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
2x230 is maar tot 7200w dus als uw plaat 10.000w is dan is dat automatisch een 3 fasen apparaat.

uw meterkast is 1 fase, uw kookaansluiting is 2x230v(is iets heel anders als 2 fasen) dus maximaal geschikt voor 7200w.
 

Flekew

 • #7
dank voor de uitleg! waarschijnlijk kunnen jullie al concluderen dat ik hier weinig vanaf weet ;)

ik vraag het toch, zelfs de onderstaande plaat zou niet kunnen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
De oude plaat was geschikt voor een kookgroep, dit aansluitschema vind ik in de installatiehandleiding:
Screenshot_20211224-142631_Drive.jpg

Dat lijkt dus wel te kloppen. Waarschijnlijk was het vermogen softwarematig te limiteren naar 7,4kW (i.p.v. 10,8kW).

Jouw aansluiting is 1-fase, met een kookgroep waar 2x dezelfde fase wordt aangeboden. Dat is niet hetzelfde als "2 fase". Je moet een kookplaat hebben met een aansluitschema voor 2L+2N, met 2 aparte nulklemmen. Zoals het voorbeeld van de oude plaat dus.

Helaas kan ik bij AEG nooit een aansluitschema online vinden... Maar meestal zijn die platen officieel niet geschikt. AEG platen hebben vaak een aansluiting zoals dit: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/perilex-aansluiten-op-aeg.121773/
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Flekew

 • #9
Damn hartstikke bedankt voor alle hulp! ben ik even blij dat ik nog geen bestelling heb gedaan!

Ik heb de handleiding van de AEG gevonden maar idd geen aansluitschema :(

maar ik snap het begrip "fase" nog niet; bestaat er wel zoiets als 2-fase? het is toch 1 of 3 fase?


zou de AEG IKE9547SFB uberhaupt aangesloten kunnen worden?

dank voor alle hulp nogmaals!
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Er bestaan kookplaten welke je op 2 fasen aansluit. Daarvoor gebruik je 2 fasen, van een 3 fasen groep (1 fase gebruik je dan niet).

Dat is wat anders dan een kookgroep, waarbij je 2x dezelfde fase aansluit. Helaas weten veel leveranciers het verschil nog niet helemaal lijkt het.

Ik zou daarom nooit een kookplaat bestellen zonder dat ik de aansluitschema's had gezien. Als de nieuwe plaat een schema heeft waarbij duidelijk "N1" en "N2" apart staan aangegeven kun je aansluiten op een kookgroep.
 
 • Like
Waarderingen: Flekew

Flekew

 • #11
Nogmaals bedankt!

Als ik het een beetje begrijp gaat het een lastig verhaal worden om een geschikte vervanger te vinden...
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
De meeste 90cm kookplaten zijn inderdaad voor 3 fasen bedoeld.

We mogen hier geen specifieke merken of producten adviseren. Maar een kookgroep is een typisch Nederlands fenomeen, misschien kun je eens kijken bij de Nederlandse fabrikanten. Bij een 4-letterige fabrikant met roots in Breda vind ik toch heel vlot 90cm kookplaten met 2 nulklemmen.

Screenshot_20211224-162311_Drive_copy_1899x1054.jpg
 

Flekew

 • #13
Meen je niet! Met een nisbreedte van 88 cm?
Ik ga weer even zoeken :)
 

Flekew

 • #14
Fijne dagen mannen! Ik kom met jullie hulp steeds iets verder! Even over de nisbreedte;

De nisbreedte van onze oude kookplaat is 88 cm is er een mogelijkheid om een inductiekookplaat te bevestigen met een nisbreedte van 86 cm? (ik heb
 

Bas V

 • #15
Ik lees hier op dit forum vaker dat de keuze uit inductiekookplaten (4zones) voor 'kookgroepen' (dus tot 7200W) beperkt is. Als ik zelf zoek op diverse websites lijkt dit mee te vallen. Zeker zo'n ±50 keuze's.
Bij meer zone's zal je inderdaad ook naar een hoger wattage en dus 3 fase aansluiting moet hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #16
@Bas V Wellicht lees je even over het feit heen dat @Flekew een 90cm breed exemplaar, oftewel een plaat met 5 kookzones zoekt.

En dan heb je nog de platen <=7,4kW welke volgens de leverancier geschikt zijn voor "2 fasen" maar dus geen 2 nulklemmen hebben. Je kunt deze aansluiten, door bijvoorbeeld 2 draden onder 1 klem te frotten, maar dat is dus niet hoe het hoort. Officieel mag je zo'n plaat niet aansluiten op een kookgroep (dat blijkt ook uit het feit dat er geen bijbehorend aansluitschema te vinden is).

Flekew schreef:
De nisbreedte van onze oude kookplaat is 88 cm is er een mogelijkheid om een inductiekookplaat te bevestigen met een nisbreedte van 86 cm?
Ik verwacht daar geen problemen mee. Van welk materiaal is het blad? Je zou nog 2 latjes in de nis kunnen lijmen / schroeven voor de zekerheid, dan heb je een 86cm nis. Mooi hoeft het niet te zijn want de plaat dekt dit toch af?
 

Flekew

 • #17
@ XanderH: nogmaals bedankt voor je hulp, ik heb hier al aardig wat tijd aan gespendeerd, maar zonder jouw hulp had ik er nooit uitgekomen!

het blad is van granito, de uitsparing is nu:
- SIEMENS EH957501E 880x490x51mm
- ETNA KI290ZT 860 x 490x56 mm

aangezien de diepte (490mm) wel overeenkomt denk ik dat de nieuwe kookplaat voldoende houvast heeft. Klopt deze redenatie?

Even ter controle je bedoelt het onderstaande aansluitschema waar het om gaat toch?

1640523813248.pngMocht ik een latje in de nis willen bevestigen, kan dit dan gelijmd worden? ik ben namelijk bang dat als ik in de granito ga boren er mogelijk schade aan het blad kan ontstaan.

Dank voor alle hulp nogmaals!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #18
Ja latje zou ik lijmen inderdaad.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #19
De plaat die je nu hebt uitgezocht is maar 890mm breed en overlapt dus maar 5mm links en rechts, dat is wellicht wel heel weinig. Is het wel breed genoeg om de nis en eventuele lelijke randjes van het blad netjes af te dekken?

Ik ben meer van de elektra vraagstukken dan van de keukenmeubels :wink: maar wellicht doe je er inderdaad verstandig aan om de nis een beetje te versmallen. Aan weerszijden een latje van 1cm breed bevestigen met montagekit lijkt mij prima en dan weet je zeker dat de plaat goed ondersteund is. Zorg dat de bovenkant precies gelijk is met het blad.

Je hebt inderdaad een aansluiting met 2 fasedraden en 2 nullen (oftewel een kookgroep) dus dat schema klopt. Maar ik vind de documentatie van die KI290ZT eerlijk gezegd nog wat onduidelijk... In de handleiding van zijn grote broer, de KIF890ZT, wordt ook nog duidelijk beschreven hoe het vermogen te limiteren is tot 7400W (sterker nog, dit staat fabrieksaf gelimiteerd op 7400W):
1640544113876.png

1640544120576.png


Deze informatie mis ik bij de KI290ZT.

Daarnaast lees ik op de productpagina van de fabrikant:
De middelste zone is een krachtige 3,5kW zone. Links en rechts vind je nog eens 2 zones van 2,5kW en 2 kleinere zones van 1,8kW. Met zoveel vermogen is een 3-fase aansluiting wel noodzakelijk.
Dus is deze plaat dan wel geschikt voor een kookgroep?! Bij de KI890ZT ben ik er van overtuigd maar bij deze eigenlijk niet! Ik zou voor de zekerheid even de klantenservice benaderen.
 

Flekew

 • #20
Dank wederom mannen! Ik ga zeker even naar ETNA bellen. Blijf het bizar vinden dat je zowel bij atag als AEG geen aansluit schema's kan vinden.. ga ook nog even AEG bellen ivm AEG IKE9547SFB
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu