Groep plaatsen nieuwe inductiekookplaat

RikOu

  • #1
Hallo allen,

Ik ben van plan een twee fasen kookplaat te plaatsen in mijn keuken, ter vervanging van de gasplaat. Het aansluitschema heb ik onderaan toegevoegd. De situatie die hierin niet is opgenomen is waarin L1, L2, N1 en N2 afzonderlijk zijn aangesloten (dit noem ik situatie twee). In situatie één sluit je L1, L2 en N (gekoppeld) aan op de kookplaat.

Ik heb in mijn woning een drie fasen aansluiting, met nog een ongebruikte driefasen aardlekschakelaar. Nu heb ik mijn inziens twee opties;
- Een krachtgroep plaatsen en een driefasen perilex wcd plaatsen. Ik maak dan gebruik van situatie één (zie afbeelding). Dat betekent dat ik een L3 draad over heb. Zou die wel op de kookplaat aangesloten kunnen worden, of moet ik deze dan afdoppen?
- Een kookgroep plaatsen en een tweefasen perilex wcd plaatsen. Ik maak dan gebruik van situatie twee, L1, L2, N1 en N2 afzonderlijk aangesloten. Alle draden zijn dan gebruikt.

Het voordeel van de eerste optie lijkt me dat je later eventueel een driefasen apparaat aan kan sluiten. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Screenshot 2021-01-29 at 13.13.23.png
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een kookgroep is voor een één fase installatie bedoeld. Optie 1 geniet dus de voorkeur.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

RikOu

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Dat leek mij ook, dan worden de twee fasen van de kookplaat in ieder geval verdeeld. Weet jij toevallig of ik draad L3 dan aan kan sluiten op de L3 aansluiting op de kookplaat (ik weet zeker dat het een tweefasen plaat is, waarschijnlijk een algemeen geschikt onderdeel)? Of is afdoppen van L3 verstandiger?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
L3 afdoppen inderdaad. Doorgaans is hier in de kookplaat geen aparte voorziening voor aanwezig .
 

RikOu

  • #5
Here, bedankt voor de snelle reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu