Nieuwe groepenkast 1 of 3 fase stoppenkast

Bassss

  • #1
Heren,

Wat een superforum!

Inmiddels heb ik het forum al vaak bezocht en een enkele vraag gesteld, maar heb heb ik mij nog niet voorgesteld. Hierbij alsnog.

Enkele maanden geleden hebben wij een huis uit de jaren '50 gekocht. Inmiddels is dat nagenoeg volkomen gestript en heeft er al wat opbouw plaatsgevonden.

Wat er allemaal gedaan moet worden: nieuw plat dak (reeds laten vervangen), nieuw kozijnen op de begane grond en eerste verdieping (wordt in oktober gedaan, bouwvergunning verleend), doorbreken muur keuken/eetkamer (offerte is onderweg, bouwvergunning moet worden aangevraagd), vervangen alle elektra (zelf, hotelschakelingen, verlagen WCD's, alle kamers TV aansluitingen), bouwen van 2 nieuwe badkamers (zelf), 2 nieuwe toiletten (zelf), verplaatsen deuren (reeds zelf gedaan, keurig met een nehobo lateien en opmetselen met kalkzandsteen), dichtmetselen van weggehaalde deur (ook weer keurig met een latei en kalkzandsteen) aanleggen nieuwe CV-installatie (zelf), aanleggen nieuwe tapwatersysteem (zelf), nieuwe gasaansluitingen (zelf), bouwen openhaard (zelf) en natuurlijk "kleine" klusjes als verven van alle deuren, het houtwerk op de tweede verdieping en alle muren behandelen (stuc/behang/of iets anders).

Alle elektra op de eerste en tweede verdieping heb ik reeds vervangen, maar nog niet allemaal aangesloten op de oude stoppenkast. Uiteraard komen er veel nieuwe groepen bij. Ik heb beneden nog wat stroom en op de bovenste verdieping doet één contact het. Ik ben van plan om ook de stoppenkast zelf te vervangen en om die vervolgens te laten controleren door een specialist.

Mijn eerste vraag is of ik een 1 of 3 fase stoppenkast moet hebben.
In ons huis komen de volgende groepen (van boven naar beneden):
- wasmachine
- droger
- elektra 2e verdieping (2 kamers, 2e badkamer, alle centrale gangen, CV-ketel, buitenverlichting voordeur)
- 1e badkamer en toilet (op 1e en 2e verdieping)
- elektra 1e verdieping (3 kamers)
- woonkamer
- keukenverlichting + 3 WCD's + toilet
- Close-in Boiler
- Koelkast + 3 WCD's
- Combimagnetron
- Vaatwasser
- Tuinverlichting en garage

Mijn tweede vraag: hoe werkt de aanleg van een 3 fase praktisch? Moet de Nuon dan een nieuwe aanvoer leggen (ondanks dat er nu een zware kookgroep aanwezig is heb ik de indruk dat het 1 fase is)?

Mijn derde vraag: hoe zit het precies met de aardlekken in de stoppenkast? Moet alles achter aardlekschakelaars, in het bijzonder de vaatwasser, droger en wasmachine, nu deze aparaten in het algemeen flink "lekken"?

Voorlopig tot zover.
Groet,

Bas
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk kan er maar één antwoord gegeven worden:

Haal er een erkend elektro installateur bij en bespreek metr hem de totale situatie.

Hij kan kijken wat er allemaal nodig is, een plan van aanpak maken, of er enkel- of driefase aanwezig / nodig is, en samen met je afspreken wat hij doet en wat jij doet.
En wat er eventueel nog door Nuon gedaan moet worden.

De materialen levert hij dan aan, wel zo aantrekkelijk voor hem, en meestal niets duurder dan wanneer je het zelf ergens koopt.

Dir is veel te uitgebreid om even via een forum vast te stellen.

Alleen op de vraag over aardlekschakelaars kan antwoord gegeven worden: alles moet achter aardlekschakelaars.
 

Toon

  • #3
Als ik goed tel kom je aan 12 groepen. Ik denk dat het verstandig is om een 3fase aansluiting aan te vragen. Deze wordt alleen aangesloten als de rest van de installatie een gereedmelding heeft gehad van een erkend installateur. Zoals Kees al schreef, het plaatsen van een groepenkast is geen werkgebied voor een klusser. Ook verzekeringtechnisch kan het een vervelend verhaal worden in geval van calamiteiten.

Alle elektra vervangen betekent dus dat je ook aan de huidige NEN1010 moet voldoen. Is dit gebeurd?
Voor de groepenkast gaat dit inhouden dat er een hoofdschakelaar geplaatst dient te worden en alle groepen dienen beveiligd te zijn met een aardlekschakelaar.

Jaja, eindelijk, daar is nummer 1000 dan.....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
En alle wcd-en en aansluitpunten moeten voorzien zijn van aarde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu