Nieuwe 3 fasen groepenkast t.b.v. Inductie

Mister_tb

  • #1
Beste klussers,

Inmiddels heb ik al enige tijd op het forum lopen zoeken echter heb ik mijn exacte situatie niet kunnen vinden, dus ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Op dit moment ben ik aan het verbouwen in mijn net aangeschafte jaren 30 woning. Aangezien de elektrische installatie is verouderd (1x35a met 4 groepen) heb ik besloten de groepenkast te vervangen. Omdat ik ook de keuken ga vernieuwen wil ik direct dit moment gebruiken om over te schakelen van gas op inductie.

De situatie is als volgt:

- 1x35a aansluiting, Enexis komt deze week een 3x25a aansluiting realiseren.
- Vanuit de nieuwe keuken is een 5 aderige kabel gelegd naar de meterkast.
- De nieuwe groepenkast die ik wil bestellen en installeren door een installateur heeft 3 fasen met 7 groepen en 1 krachtgroep.
- Ik ga er even vanuit dat de installateur de 5 aderige kabel aansluit in de kast op 3 fasen N en Aarde.
- De kookplaat die ik wil bestellen heeft echter maar 2 fasen nodig zoals hieronder is weergegeven:


Vanaf hier ben ik dan ook het spoor bijster....

Kijkend naar de Voltages geldt bij mij toch enkel het linker plaatje 380/415v?
Waar blijft dan de derde fase draad en hoe moet ik nu wat aansluiten om te zorgen dat de kookplaat op de meest gunstige manier is aangesloten? In de meterkast, in de kabel, in de stekker of bij de kookplaat?? :shock:

- Daarnaast wil ik graag een combi-oven aansluiten, kan dit met diezelfde kabel omdat er toch 1 fase draad niet gebruikt wordt?? (we zijn namelijk vergeten een extra groep te trekken voor de oven :oops: ...)?

Alvast bedankt voor de hulp!!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De vijf aderige kabel op een Perilex contactdoos afmonteren. Vanaf daar met 4 aders je kookplaat aansluiten. Voor de oven is een aparte kabel vereist, van de krachtgroep afsplitsen is niet toegestaan.
 

Mister_tb

  • #3
Sander bedankt voor je snelle reactie. Ik begrijp je antwoord echter niet volledig.

Bedoel je met afmonteren gewoon L1, L2, L3, N, aarde aansluiten vanuit de meterkast tot in de Periflexdoos.

En dan een periflex stekker gebruiken waarbij L3 (linksonder) niet is aangesloten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
In de meterkast worden de bruine, zwarte, grijze en blauwe draad aangesloten op de krachtgroep, de groen-gele op de aardrail.
Als deze draden gaan naar de Perilex-doos. Je kookplaat krijgt een Perilex-stekker. Het meest linker schema is van toepassing. De derde fase wordt niet gebruikt.

Voor de oven moet je een aparte leiding trekken vanuit je meterkast naar de keuken. Het is technisch mogelijk om hem op de derde fase aan te sluiten, maar dat is niet toegestaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu