Nieuwe douchekraan + 2de nieuwe blijven lekken

KV7!

 • #1
Een vriend verving in ons huurhuis de oude douchebak met gordijn (eigen keuze om te vernieuwen en niet die van eigenaar dus). door een complete kitvrije Do it yourself hoekdouchecabine Vm Kohne door Go Van Marcke (goedkopere B lijn). Tijdens test bij plaatsing lekte niets aan de mengkraan met 1 hendel
Na paar douchebeurten lekte het uit het inwendige kraangedeelte zelf onder de witte kunststoffen hendel op aan/uit te zetten en temperatuur te regelen (Zie foto).
De verkoper stuurde kompleet nieuwe kraan Ook deze tweede kraan begon te lekken na douchen daags nadien.
Dit kan volgens ons geen fabricagefout meer zijn. Loodgieters die we belden, hebben lange wachttijden en willen niet langskomen omdat wij de douchecabine zelf plaatsten en zeggen dat het kraanwerk goedkoop.is. Maar dan zou het toch nog naar behoren moeten functioneren bij nieuwe plaatsing.

Wat zou dit probleem kunnen veroorzaken? Wij hebben inmiddels van de verkoper een derde kraan ontvangen maar durven dit niet plaatsen alvorens we weten dat we niets over het hoofd zien.

De vriend die het installeerde moest bij installatie 1 oude koperen leiding losmaken en omdraaien van richting omdat de watertoevoer in hoek is ipv rechts. Verder gebruikte hij flexibele aanvoerslangen op de koperen leidingen. Mocht er vuil in de leidingen zitten door losmaken en omdraaien van de leiding, dan zou dit toch al weggespoeld moeten zijn tijdens de douchebeurten met de eerste kraan ? Of kan dit vuil in flexibel blijven zitten en alsnog bij nieuwe geplaatste kranen problemen geven ?
Verder verwarmen we het water met een kleine Opalia badverwarmer/boiler. Kan er daar een probleem zijn van overdruk wat het lekken zou kunnen veroorzaken ? wat vreemd is, is dat sinds installatie om de 5 minuten een tik te horen is aan de waterleidingen
Alvast bedankt voor alle hulp want we worden er moedeloos van. en zoals ik schreef, terug nieuwe kraan installeren zonder de oorzaak van het probleem te kennen, vinden wij te riskant, te meer daar terug de gehele caine moet verplaatst worden.

20220601_164521.jpg 20220605_131645.jpg 20220605_131459.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je moet gewoon de messing ring met die gleuven vaster drukken deze houd de blauwe binnenwerk vast en lekvrij op zijn plaats.
  Onder in zitten de afsluit rubbers die sluiten niet goed dan af.
  Daar voor zijn speciale sleuteltjes
  1654433627875.png
  1654433806298.png
   

  KV7!

  • #3
  De persoon die het installeerde, heeft toen bij de eerste kraan van gloednieuwe douchecabine de messing ring vaster gedraaid . Dit hielp niet. Gaan sleutelen aan afsluitrubbers van een gloednieuwe kraan, lijkt me beetje vreemd.
  Gezien we bij de tweede nieuwe kraan volledig hetzelfde probleem hebben, vermoed ik dat het probleem elders moet gezocht worden.
  We verwarmen het douchewater met een doorstromer Bulex Opalia F 14E. Deze heeft geen overdrukventiel. Zou het kunnen dat het oude kraanwerk (gewone aparte koud/warm kranen apart open te draaien) daar geen last van ondervond maar de goedkopere mengkraan met 1 hendel die hoort bij goedkope douchecabine wel ?
  M.a.w. dat het probleem door waterdruk komt en het de zwakste schakel zoekt. Ik woon ook in een doodlopende straat.
   

  KV7!

  • #4
  Ik heb geen cv ketel. Woon in klein huurhuis waar verwarming nog steeds via gaskachels gebeurt.
  Voor douche heb ik geen boiler maar een doorstromer badverwarmer Bulex Opalia F (gesloten systeem dus in orde voor veiligheid) geplaatst door gecertificeerde inatallateurs van Bulex services. Volgens wet is bij doorstromer geen inlaatcombinatie vereist.
  Maar het kan dus wel dat het gebrek daar aan het probleem veroorzaakt bij de nieuwe mengkranen ? Is het plaatsen van een overdrukventiel dan voldoende ? Of moet er ook een expansievat ? (Plaatsgebrek in piepkleine badkamer). Is overdrukventiel ook te plaatsen op badverwarmer/doorstromer ? Waarom enkel op koud ? Het lek begon aanvankelijk telkens na nemen van warme douches. Erna lekte de douchekraan took bij koud
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Oke, ik had vorige bericht al weg gehaald was niet bekend met Badgeiser(doorstromer) uit België.
  Maar waarom stuurde de dealer steeds een nieuwe kraan dan zou je zeggen daar is wat mee.
  Wat voor merk en type kraan is het dan?
   

  KV7!

  • #6
  We legden uiteraard in begin zelf nog niet de link tussen lek douchekraan en doorstromer/badgeiser. Bij levering van de douchecabine dachten we aanvankelijk dat het fabricagefout was in het kraanwerk zelf. Pas nadat het bij tweede nieuwe kraan ook mis liep, begon het te dagen dat dit aan iets anders moet liggen. Na wat rondvragen kwam er dan uit dat dit aan ontbreken veiligheidsgroep op doorstromer zou kunnen liggen. (Morgen komt technieker controle Bulex doorstromer) Kan een overdrukventiel trouwens geïnstalleerd worden op een badgeiser of kan dat enkel op een boiler ? Omdat het een huurhuis is en we zelf kozen om de douchehoek (oude bak met gordijn).te vervangen (en dus alles zelf moeten betalen) kozen we voor een goedkope DIJ kitvrije complete cabine van B lijn Go by Van Marcke. De mengkraan met 1 hendel zal dus niet van geweldige kwaliteit zijn. Maar desondanks mag deze bij nieuwe installatie niet lekken. Nieuwe duurdere kraan steken is moeilijk gezien de huidige kraan uiteraard ontworpen is (volgens afstanden en afmetingen op de kolomwand van de complete douchecabine) Zou het plaatsen van overdrukventiel probleem oplossen of eerder an huisbaas vragen om drukregelaar te plaatsen na hoofdmeter? Alvast bedankt voor je reakties
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Als het een boiler was dan word water verhit en zet uit en loopt druk op dan moet er een beveiliging in.
  Jij hebt laat maar zeggen een badgeiser als water getapt word gaat ie aan en als je kraan dicht doet gaat ie uit.
  Je hebt in begin over een Opalia badverwarmer/boiler
   

  KV7!

  • #8
  Is vergissing in benaming geweest door mij. Is wel degelijk een badgeiser Bulex Opalia F. Vraag is dus kan/mag daar ook overdrukventiel op geïnstalleerd worden ? Het feit dat ik dus badgeiser en geen boiler met veiligheidsgroep heb zou dus blijvende lekkende mengkraan verklaren door overdruk ? Kan drukregelaar achter meter of overdrukventiel oplossing bieden ? Wat is beste oplossing?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9

  KV7!

  • #10
  Er staat geen merk op die kraan neen. De complete douchecabine is Vm Kohne Go by Van Marcke. Kraan lekt inderdaad waar je aanduidde onder de witte kunststoffen hendel., via de bediening. Loopt dan vol en zo uit de dop met hendel (zie foto) Dus jij denk dat het geen probleem is door overdruk in leidingen en die goedkope mengkraan daar niet tegen kan ?

  20220601_164521.jpg
   

  KV7!

  • #11
  Ik zou op zich gerust een nieuwe duurdere kraan willen kopen/installeren als die dan wel tegen d'e waterdruk zou kinnen. Maar het probleem is dat het een complete kitvrije douchecabine is met kraan die past in de kolom/wand waar ook doucheslang met kop zit.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Het bedrijf die jou deze heeft verkocht moet dit oplossen, eventueel gaat hij in contact met de fabrikant.
  Als je de kraan bediend het dan krijg je last hier beneden zie je een doorsnede werking
  van een andere type maar zelfde idee.
  1654514649948.png
   

  KV7!

  • #13
  Tot nu toe leverde de Nederlandstalige webshop (wij wonen in Belgie) telkens netjes een nieuwe kraan. Om de derde -na 2 x lek bij eerste 2- te installeren wouden we echter wachten tot we zeker verklaring hebben gezien dit volgens ons geen toeval kan zijn dat dit 2 x na elkaar in ons huurhuis gebeurt. De verkoper zegt dat geen énkele koper hier al over klacht indiende. Nu hebben de meeste mensen een badkamer met boiler met veiligheidsgroep. Vandaar dat we dachten dat het probleem lag aan feit dat wij een doorstromer zonder veiligheidsgroep hebben. Houdt die redenering steek dat de overdruk die het oude gewone kraanwerk (aparte koud/warmkraan) van de oude douchehoek die druk wel aan kon en nu nieuwe mengkraan niet en v oor lekkage zorgt?
  En kan drukregelaar of overdrukventiel plaatsen dan uitkomst bieden gezien we met dezelfde kraan verder moeten?Verkoper zal geen terugbetaling doen maar telkens opnieuw nieuwe kraan als wisselstuk leveren
   
  Laatst bewerkt:

  KV7!

  • #14
  Vandaag technieker van badgeiser langsgeweest. Werkt naar behoren. Overdrukventiel volgens hem niet nodig daar het een open circuit is en er dus geen druk wordt opgebouwd zoals in boiler of cv ketel.
  Ik smeet de eerste kraan open (tweede zit er nog op) en zie daar vuil in zitten. Zou dit de oorzaak van lek kunnen zijn ? Verder heb ik indruk dat deze kraan heel simpel is en zelfs geen terugkeerklep heeft ? Morgen proberen we alsnog de derde nieuwe kraan te installeren na eerst 10 min leiding "spoelen" door water te laten lopen via flexibele aanvoerslang in emmer. Moeten we terugkeerklep installeren tussen flexibel en kraan ?

  20220607_153203.jpg 20220607_153442.jpg 20220607_155444.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Kijk als er zand tussen gaat zitten krijg je krasje.
  Maar dan drupt de kraan via de uitloop of douchekop warm en koud zijn wel afgesloten.
  Het water gaat via het binnenste langs bovenste rand naar bediening hefboom.
  Naamloos.jpg
   

  KV7!

  • #16
  Lek dus niet door vuil dan ?
  Water gaat via binnenste naar bovenste rand omdat de blauwe rubbertjes niet genoeg aanspannen dan ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Als dat zo is dan lekt het ook via rode en paarse en dat kan je dan zien als douche slang er af is dan drupt ie daar ook.
   

  KV7!

  • #18
  Wat bedoel je met rode en paarse en bedoel je flexibele aanvoerslang of douchekopslang ?
  In elk geval lekte het bij vervangen eerste wisselstuk ook achter het paneel , langs achterkant dus.
  Straks plaatst de vriend de derde kraan dus zou wel graag hebben dat we niets over het hoofd zien. Want begrijp het nog altijd niet. Doucheleiding net met kraan er op 10 min in warm en koud laten uitspoelen en als ik erna kijk,.lekt er amper iets zichtbaar onder witte bedieningshendel. Is pas als ik na tijdje erna terug open zet dat er water uitkomt, alsof het zich daar opgehoopt heeft
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  En hoopt zich op via de hendel of om het blauwe heen?
  Ken niet mee kijken heb je oude kraan nog en kan je een foto maken zonder die blauwe er in de binnen kant van die kraan zien?

  Naamloos.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  1654695950462.png
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu