Bypass en Evohome en nieuwe ketel; hoog verbruik en één radiator werkt niet

Ik heb sinds Februari een nieuwe ketel. Deze heeft een defecte ketel vervangen. Erg jammer, want die beviel prima, Een Daalderop met een voorraadvat. Meteen na het plaatsen van de nieuwe ketel bemerkte ik een hoger verbruik, terwijl ik na februari mijn achterwand heb laten isoleren en HR++ glas heb laten plaatsen. Bovendien bleek dat één radiator in een studeerkamer alleen maar warm werd als ook één van de andere radiatoren aan stond (en er een warmtevraag was in die ruimte). Deze radiator zit direct boven de bypass.

Ik heb mijn installateur er bij gehaald, die met zeer veel tegenzin en pas na langdurig aandringen langskwam. Hij heeft alles nagekeken rondom de ketel, maar maar heel kort naar de bypass gekeken. Hij heeft tot nu toe nog niet gereageerd op mijn melding dat naast het hoge verbruik (ongeveer 20%) ook één radiator niet werkt.

Mijn vraag is deze: kan het liggen aan de bypass? Ik las dat een verkeerd ingestelde bypass tot een hoger verbruik kan leiden. Kan dat ook hetb gedrag van de niet goed werkende radiator verklaren?
Ik heb bij de radiator al een andere Evohome radiatorkraan gemonteerd, het signaal wordt gewoon ontvangen en de kraan gaat ook gewoon open. Maar hij loppt dus alleen door als ik een andere radiator openzet en in die andere ruimte warmte vraag, óf als ik de enige radiator in het systeem openzet zonder thermostaatkraan (die normaal altijd dicht staat). Dan doe hij het ook.

En natuurlijk: wat kan ik er aan doen? Moet de bypass opnieuw worden ingesteld? Hoe dan? Ik voeg een foto bij van de bypass met instelling. Ik zie deze volgens mij nooit op 0 staan

20231119_122015.jpg
 
Die bypass verranderd nooit vanzelf, als deze niet juist staat kan dat wel tot problemen leiden maar ik verwacht niet dat dit dan maar 1 radiator betreft.

Ik vermoed dat of het ventiel vastzit of de retour dicht zit door vervuiling of een dichte retourkraan.

Hoger verbruik kan verschillende oorzaken hebben, zoals de warm tapwater voorziening,meestal gaat de oude eruit en word de nieuwe geselecteerd op veel heet water, dat betekent dat er heel veel vermogen nodig is.
Helaas is het extra vermogen voor ww ook direct van invloed op de laagste stand waarop een ketel kan draaien en dat kan zeker bij gebruik van een evohome systeem juist leiden tot hoog verbruik, simpelweg omdat de jetel zijn warmte niet kwijt kan op 1 zone alleen en dus in regelstop gaat en steeds opnieuw start.
 
Bedankt voor je reactie. De radiator wordt wel gewoon warm. Kan dat wel als één van de door jou genoemde oorzaken het is? En ik heb begrepen dat een verkeerd afgestelde bypass tot hoger verbruik kan leiden.
 
Wbt de radiator, als stroming afhankelijk is van een andere radiator vermoed ik dat dit 1 pijps is aangeloten met een verkeerd onderblok.

Een fout ingesteld blok gaat te snel open waardoor de retour te snel oploopt en de ketel buiten HR gebied gaat werken
 
Typisch een gevalletje ketel eraf ketel erop.

Je moet de installatie afstellen op de ketel en de ketel op de installatie.

Maar een radiator die alleen warm wil worden als een andere open staat moet een verbinding hebben met elkaar.
Mischien de aansluitingen en leidingloop daarvan dan eerst even analyseren?
 
@Wgb: Per dag, ik heb daarna per maand een overzicht gemaakt met daarbij de gemiddelde buitentemperatuur van het dichtstbijzijnde KNMI meetstation. Daaraan kon ik zie dat het verbruik niet te wijten was aan temperatuurverschillen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
628
Verwarming inclusief leidingwerk
Bert.deJong
Reacties
0
Weergaven
443
Verwarming inclusief leidingwerk
moerkerken
Reacties
2
Weergaven
436

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu