Nieuw voegen buitenmuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
We zijn dit weekend begonnen met het nieuw voegen van de buitenmuur van ons huis. een steensmuur van rond 1900.

We willen nieuw voegen met kant en klare voegmortel. maar naar een stukje gedaan te hebben heb ik toch twijfels. De muur is erg oud en er zat een kalkvoeg in. ik denk dat de metselspecie ook kalk is.

verpest ik nu de muur als ik er een harde cementvoeg in doe?

zo ja, wat zou dan een goede voegspecie zijn? (er wordt over voegen zoveel geschreven en zoveel in strijd met elkaar....)

ik ben wat laat met deze vraag maar ik hoop snel antwoord, daar de steiger over enkele dagen komt.
 
Dat topic is er ééntje van een tijdje terug maar door mij zelf gepost. kwam toen geen reactie op en wist niet dat er inmiddels wel posts waren.

Wat betreft de hoeveelheid werk, dat klopt, dat is gigantisch. het uithalen is het lastigst, het nieuw voegen is goed te doen, maar gaat wel langzaam.

de werkzaamheden zijn dus niet het probleem, alleen het vinden van de juiste voegenspecie. dat is inderdaad erg specialistisch en niet erg DHZ, maar misschien heeft iemand een tip waar die informatie te vinden....
 
Ik denk dat je bij een goede bouwmaterialenhandel wel aan kant- en klare kalkspecie moet kunnen komen. Even rondbellen.
 
Voegspecie aanpassen op de gebruikte metselmortel en de hardheid van de gebruikte stenen. Waarschijnlijk zijn de steentjes ook niet bikkelhard, ga je dan een harde cementspecie gebruiken voor het voegwerk, dan zal ook bijvoorbeeld op den duur het voegwerk de steentjes kapotdrukken of stukmaken ivm een verkeerde vochtabsorptie. Je voeg dient ook deels om vocht af te voeren en wanneer deze harder is dan de steen zal dit niet gaan gebeuren. Oja, ik zeg 'harder is', maar om onduidelijkheid te voorkomen, eigenlijk is dit wanneer deze een grotere dichtheid heeft.

De verhoudingen moeten kloppen met de materialen!

Ik adviseer in elk geval bij oudere panden wederom een kalkspecie toe te passen. Wellicht een combinatie van de juiste verhouding kalk-cement-zand. (Om niet te beginnen over soorten kalk, cement, en zand, want daar is ook een flinke variateit aan!)

Moeilijk om zo ongeziens te zeggen maar daar veel mensen denken zand, cement, en voegen! Komt er bij een dergelijke restauratie wel degelijk meer aan te pas om dit op een nette en juiste manier te doen.

Let in elk geval op de gebruikte materialen en probeer daar je mortel op aan te passen, is een tip die ik in elk geval wil meegeven!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan