Voeg scheur in nieuwe voeg opvullen met kit

Sander02

  • #1
We zijn een beetje stom geweest door de gipsplaten van 1 kamer van alle wanden niet bovenaan tegen plafond aan te plaatsen.
Sommige van die naden zijn wel een centimeter. Ik heb het opgevuld met rotband en later nog een laagje F&F.

Nu drukte ik vanmiddag tegen een plafondplaat aan (ook gips) en zag ik dat er gelijk een barst in de opgevulde naad kwam.

Vervolgens heb ik dat met elke plafondplaat gedaan zodat overal dus de barst onstond. Ik heb toen maar overal op de scheur een beetje polymer kit aangebracht en met vinger gladgestreken. Ik heb voor die kit gekozen omdat het flexibel blijft en overschilderbaar is. Nu denk ik overigens dat het niet echt in de scheur zit. Meer erop.

Is dit nu een goede manier? En wat heb ik nou fout gedaan? Heb ik soms een verkeerde water/voegspul verhouding gebruikt bij het aanmaken dat het niet stevig genoeg was? Of het spul te lang gebruikt (langer dan een uur na aanmaken). Ik kon geen wapeningsgaas gebruiken omdat ik van plan ben de muren te schilderen. Dat heb ik alleen op de afgeschuinde verticale kanten van de gipsplaten gedaan.
 

Ruudvee

  • #2
Sander02 schreef:
Vervolgens heb ik dat met elke plafondplaat gedaan
Waarom in godsnaam ?
 

Sander02

  • #3
Ja ik heb soms van die eigenaardigheden. Maar dacht op dat moment van hee dat is niet goed, beter dat ik er nog wat aan doe nu de boel nog niet is afgewerkt.

Maar ja, dit probleem krijg je zeker altijd als je geen wapeninsgaas kan gebruiken of niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb het vermoeden dat het met de ondergrond van de gipsplaten niet helemaal goed zit, normaal moet er flink gedrukt worden om er enige beweging in te krijgen.
 

Sander02

  • #5
Is kale gipskarton plaat. Aan de bovenkant afgesneden voor op maat te maken. Op de afgesneden kant heb ik het rodband aangebracht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat zit eronder aan rachels, balken o.i.d. ?
Hoe ver zitten de rachels of balken uit elkaar ?
 

Sander02

  • #7
Balken met hart op hart 60 en ook ook horizontale rachelwerk.(zelfde formaat balk). De wandplaten zitten echt goed vastgeschroeft.

En ik had m'n vorige antwoord nog aangepast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik dacht al zoiets, de rachels of balken horen bij gipsplaat op 30 cm hart op hart te zitten, bij 60 cm zal er altijd beweging optreden bij drukken, dichtklappen van deuren en vaak ook bij werken van het hout.
De aanpassing had ik nog niet gelezen maar is ook niet van belang voor mijn reactie.
 

Sander02

  • #9
Ik las juist overal dat 60 goed was? Maar er kan toch geen beweging plaatsvinden als je ook horizontale balken gebruikt? De gipsplaat zit minstens op 3 plekken horizontaal ook vast.

Maar wat is er dan gebeurd. Ik duw tegen het plafond. Het voegwerk knapt.
De breuklijn loopt niet recht, dus op de zwakte plekken alleen. Dit staat dan toch los van de wandplaat. Die geeft juist niet mee naar mijn idee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik las juist overal dat 60 goed was?
Vreemd, ik lees dat nooit.

Gipsplaten horen op rachelsof balken die op 30 cm afstand liggen/staan, bij de zijkant en in het midden horen ze om de 15 tot max. 20 cm op de rachels/balken geschroefd te worden.
 

Sander02

  • #11
Mmmm, de gipsplaten zijn overigens 12,5 dik. Dacht dat ik gelezen had dat als je dunnere gebruikt het om de 30 moest.

Maar wat gebeurd er nu precies dan? Ik snap niet zo goed waarom een extra vertikale rachel de voeg niet zou laten barsten. Ik heb nog steeds het idee dat mijn voegwerk niet goed is.

Het zijn allemaal dikke balken, sowieso zit er helemaal onder en boven een horizontale balk. Dus precies onder die voeg. En dan nog 1 of 2.
 

Kloek77

  • #12
Zo'n tussenwandje werkt altijd wat ten opzichte van de omgeving. Normaal zet je de platen vrij strak langs wanden en plafond, het resterende naadje doe je dan met overschilderbare acrylaatkit. Een "starre" gipsverbinding zal altijd iets gaan scheuren.

12,5 mm is voor wanden, dunnere 9 mm platen zijn voor het plafond, maar gipsplaat altijd op 30 cm uitrachelen zoals Jan al zei.
 

Sander02

  • #13
Aha ok ik snap 'm. Bedankt voor jullie antwoorden tot nu toe.

Wat zou nu de verstandigste volgende stap voor mij zijn. Ik zou als het echt niet mooi meer gaat worden een plint kunnen aanbrengen. Dat staat best mooi zo langs het plafond.

Maar anders? Zoals ik het al gedaan had met die kit en eventueel plafond wat omhoogdrukken en dan echt goed kit er tussen proberen te krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Een (profiel)plint aanbrengen lijkt me het beste, andere oplossingen leveren later toch weer problemen op.
 

Sander02

  • #15
Ok, dank jullie wel voor alle antwoorden. Top!
 

Sander02

  • #16
Moet ik die plint overigens ook nog een mm van plafond afhouden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Waarom ?
 

Roman

  • #18
Ik plaats zelf ook rachels om de 60cm, maar gebruik wel minimaal 2x12,5 mm lagen. Ik bouw ze ivm geluidsisolatie. Een muur met 60cm hoh rachels isoleert beter in het laag frequent dan 30cm. Daarom de keuze. En omdat de wand uit minimaal 2, meestal 3, lagen bestaat wordt deze stijver. Daarbij houd ik rondom ook zo'n 6mm open en stop vulrug ertussen en kit het dan af met een blijvend flexibele kit.
 

Sander02

  • #19
Laat ik die voorzet wand in de muziek kamer nu net om de 30 hebben gedaan zodat ik de dubbele laag gipsplaten verspringend kan opbrengen.
 

Roman

  • #20
Ik gebruik dan ook 120cm platen :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu