Buitenmuur herstellen

Pieter t

  • #1
Ons oude huis van rond 1910, heeft een steensmuur zonder spouw, zo'n 50m2, die we willen opknappen, daarover heb ik enkele vragen, involgorden van de stappen:

1
allereerst denken we dat de muur nieuw gevoegd moet worden. De oude voeg is zeer zanderig en je wrijft hem er zo uit. als we de muur verven zou die dan snel beschadigen. mijn vraag over het voegen:

Hoelang is de gemiddelde DHZ'er bezig met het nieuw voegen van een stenenmuur? heeft iemand een schatting van m2 per uur per persoon?

2 we willen de muur vervolgens wit verven en eventueel ook impregneren tegen het doorslaan van regen. mijn vraag: moet ik zowel impregneren als verven, of zorgt een goede gevelverf ook voor een waterwerende laag? [/b] de muur moet wel kunnen blijven ademen
 

MvanV

  • #2
ALs amateur duurt het vrij lang, je moet de juiste "strijk"vinden en het er in stoppen van cement zonder dat alles valt is wennen.
Met je eerste meter ben je misschien zo 2uur bezig.

Het hangt ook sterk van de methode af. Je hebt voegen die "vlak"zijn met het niveau van de stenen, je hebt verdiept liggende voegen en je hebt voegen die als een band naar buiten liggen.
Dat laatste is het moeilijkst, dat vereist technieken.
Vlak maken is niet heel moeilijk, je kan het met een borstel vlak afsmeren.
Het meest komen verdiept liggende voegen voor. Dan moet je ze afstrijken met een voegijzer of verdiept vlak weten te borstelen.

Het beste kan je het verdiept laten, want vlak maken is geen doen bij een oude muur, de stenen steken verschillend uit. Dat wordt heel raar, of je moet er op de ondiepe dingen meteen een laag tegenaan gooien.
Bij verdiept liggende voegen kan je dat mooi camoufleren
 

Pepjo

  • #3
Bedenk wel dat je muur waarschijnlijk is gemetseld en gevoegd met kalkspecie, in tegenstelling tot de hedendaagse cementspecie.
Dit is de reden dat je de voeg er zo uitwrijft.

Vergeet ook niet dat je de oude voeg moet uitkappen, dat vergt ook aardig wat tijd. Waarschijnlijk zijn je stenen ook wat kwetsbaarder dan de verse stenen uit de fabriek.

Omdat je kalkspecie-voegen hebt moet je die zo diep uitkappen dat de nieuwe voeg zich goed kan hechten.
 

MvanV

  • #4
Oeps, dat is ook nog eens zo. Dat moet erg diep, anders zweten de voegen er uit, dat zie je vak bij gerenoveerde panden.
Eigenlijk is een deskundige blik dan erg handig, want een juiste type mortel kan veel ellende schelen.
Je kunt cement zo mengen dat het aansluit bij karakteristieken van de kalk.

Kalk is zachter, watertoleranter en plastischer-beweeglijker. Het cement kan daar het beste wat bij aansluiten, anders drukt het vocht de voegen er uit, en dan breken de bakstenen ipv de voegen door de hardheidsverschillen, want de beweeglijkheid die de kalk wel heeft heeft het cement niet.
Ze gebruiken dan vaak een mengsel met minder cement er in en toegevoegde kalk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu