Nieuw tuinhuis, 44mm vuren: impregneren of niet?

Blaricon

  • #1
Wij gaan tuinhuis aanschaffen, 44 mm onbehandeld vurenhout. De fabrikant biedt aan het hout zelf via dompeling te impregneren. (Ik weet nog niet waarin precies gedompeld wordt). De dealer raadt dit af, mede gezien de 25% meerkosten, en adviseert alleen de buitenkant te beitsen.

Twee vragen:
- is dat impregneren nu wel of niet een goed idee?
- is het wel verstandig om alleen buitenkant te beitsen en binnenkant onbehandeld te laten?

Hartelijk dank,
Pieter.
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt van de omstandigheden en houtkwaliteit af. Impregneren is wel erg duurzaam.
 

Hans1963

  • #3
Heb anderhalf jaar geleden ook een grote vurenhouten blokhut gekocht en een praktijkruimte van gemaakt. Binnenzijde afgewerkt, gevelkachel erin en wanden/ vloer/ plafond geïsoleerd en afgewerkt.

Allereerst is impregneren een proces dat onder hoge druk geschiedt en dus niet dmv dompeling. Dompelen is het laten intrekken van een vloeistof dat ongedierte (houtworm, boktor etc) afschrikt. Het helpt niet echt tegen snelle verrotting van het hout. Ik heb me laten vertellen dat geinpregneerd (in een druktank dus) erg duur is omdat er veel planken gedurende het productieproces krom trekken en dus afval worden.

Ik heb mijn onbehandeld vuren geschilderd, eerst één laag (verdunde) grondverf en daarna twee lagen kwaliteitsbeits (UV bestendig). De verdunde grondverf lekker nat opbrengen zodat het goed intrekt. Ik adviseer een kwaliteitsbeits te nemen en niet zo'n goedkope, alle waar naar z'n geld.Door zoveel schilderwerk wordt ook het ongedierte tegengehouden.

Beide zijden schilderen voorkomt kromtrekken en reguleert voocht beter. Vocht is de grootste 'bedreiging' voor het hout. Onderhoud je tuinhuisje dus regelmatig aan de buitenkant en zorg ook voor wat ventilatieroosters aan de binnenkant. Realiseer je tenslotte dat het materiaal van zo'n tuinhuisje een prachtig natuurproduct is maar wel minder duurzaam dan kunststof of steen.

Leg ook even een gootje aan zodat het regenwater niet opspat tegen de onderkant, een grindbak aan de onderkant helpt ook wel tegen goede waterafvoer.

veel plezier van je huisje !
groet
Hans
 

Pepjo

  • #4
Vergeet vooral de kopse kanten niet.
 

Blaricon

  • #5
Hartelijk dank voor reacties !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu