Nieuw stukje hout in kozijn lijmen

Michielvv

  • #1
Ik heb eerder dit jaar (na overleg met bouwkundige) voor gekozen om vanwege goede staat van de kozijnen te kiezen voor nieuw HR++ glas en draaiende delen vervangen door draai/kiep. allemaal goed gelukt, maar nu blijkt bij het kaal maken om alles te lakken één kozijn toch in een hoekje waar een geleider van een screen voor zat een slecht stukje te zitten en het hout ingescheurd.

Normaal zou ik het gewoon met 2k-vuller afwerken, maar het nieuwe draai-kiepraam is speciaal transparant gehouden en ik wil dus graag aan de transparante lak (met een tintje) vasthouden. Het liefste zou ik hier dus een stukje hout er in zetten om het verschil zo klein mogelijk te maken.
1. waarmee kan ik dit het beste lijmen? Wat ik kon vinden zou een D4 klasse lijm het beste passen. Of kan ik het beter met 2k-vuller insmeren en dan er in drukken voor een naadloze aansluiting? (ik ga het nog netjes recht en passend maken)
2. de achterkant / kopse kant van het nieuwe stukje kan ik dan het beste in de menie zetten denk ik?
3. De onderkant van het kozijn is momenteel ook niet gelakt. Kan ik dit het beste gewoon meelakken met de rest (teak kleurige transparante lak)? Of beter in menie?

andere suggesties ook welkom natuurlijk. (het nieuwe screen zal iig niet meer op het kozijn worden gemonteerd)

PXL_20230611_064057986.jpg PXL_20230612_102225268.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Sommige houtlijmen drogen transparant op, dus dat valt het minste op. Maar deze reparatie ga je toch zien, dus zoveel maakt het niet uit.
 

Michielvv

  • #3
Daar ben ik eigenlijk bij toeval ook op uit gekomen uiteindelijk (bouwmarkt had alleen transparant van 't type wat ik zocht of een enorme bus), ben wel tevreden met 't voorlopige resultaat.

PXL_20230617_124418902.jpg
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die kit moet je weghalen. Dat zorgt ervoor dat het hout slecht droogt. Zorg dat de kozijndorpels muur aansluiting water dicht is.
 

Michielvv

  • #5
@Wgb De kitresten die nog tussen het kozijn en de muur zitten bedoel je? Daar ben ik idd ook mee begonnen (dat was ik hier al een keer tegengekomen met het meelezen)

Aan de bovenkant helaas nog veel meer dikke kitranden weg te snijden. (en vreemd genoeg geen lood, ik vermoed omdat het vlak onder een grote oversteek van het dak zit want alle andere kozijnen hebben het wel.)

Met waterdichte aansluiting bedoel je iets van compriband toepassen?

PXL_20230621_095534999.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Michielvv schreef:
Met waterdichte aansluiting bedoel je iets van compriband toepassen?
Waterdicht, voor mij, water mag niet bij het binnenblad komen. Een beetje tochten in de spouw waardoor het hout sneller kan drogen.
De aansluiting raamdorpels / kopse stenen van het buitenblad moet je waterdicht maken. Water wat van bovenkomt zou daar in de spouw terecht kunnen komen.
Een druiplip in de latei van de laatste foto had voorkomen dat er water wat eventueel langs de gevel naar beneden loopt nooit richting de woning kunnen lopen. Kit is K..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu