Nieuw plafond (nadruk op geluidsisolatie)

Djfisjtik

  • #1
Situatie: Appartement gebouwd nog voor 1920. Ivm. met een andere klus is het plafond (stuc op riet) inc. rachels reeds deels verwijderd. Ik ben voornemens om het plafond in zijn geheel te verwijderen (65m2) en daarna opnieuw op te bouwen.

Ik ben wel redelijk bekend met de geluidsisolatie materie (contact, flankerend geluid, geluidslekken, massa en buigslap is goed). Ik wil niet al te veel consessies doen op de hoogte van het nieuwe plafond (ongeveer 10cm lager dan het oude plafond is mijn streven, maar hier valt over te praten :)) en met deze beperking een maximale winst pogen te boeken op de geluidsisolatie.

M'n oog is gevallen is op een systeem dat bestaat uit een metalen frame dat ontkoppeld wordt opgehangen aan de vloerbalken. Ik wil m'n vraag beperken tot het volgende:

Op de tekeningen van dit systeem wordt de ruimte tussen het nieuwe plafond en de vloer van de buren in z'n geheel gevuld met glas/steenwol. Ik heb van verschillende kanten gehoord dat opvullen van het plafond gunstig is, maar ik dacht dat ik ooit ergens gelezen had dat een paar cm lucht ook een gunstig effect kan hebben op de isolatie.

Als iemand daar antwoord op kan geven, graag! Ik weet nog niet of ik voor dit systeem ga. De kosten zijn mij nog onbekend. Als de constructie het toelaat, en het zou ook een bijdrage leveren aan de isolatie, ben ik bereid om te gaan voor 2 lagen gips met daarop een stuclaag.

Tips zijn welkom!
 

HobbyChiel

  • #2
Afgelopen zaterdag heb ik mijn stuc op riet ook verwijderd. Onder de enorme bende kwam een nog goed te gebruiken rachelwerk vandaan. In eerste instantie zat ik ook te denken aan een vrij hangend plafond met daartussen isolatie te maken. Gezien de kosten hiervan ga ik toch het oude rachelwerk (wat tegen de draagbalken van mijn bovenbuurman zit) gebruiken.

Contact geluid neem ik voor lief, het andere moet wel te verminderen zijn. Iemand nog tips over wat voor isolatie ik tussen mijn rachelwerk en draagbalken kan stoppen?
 

HobbyChiel

  • #3
Djfistjik,

Uit het artikel concludeer ik dat een volledige geïsoleerde tussen ruimte beter isoleert dan een tussen ruimte met (gedeeltelijk) lucht. Ook het feit dat de dichtheid van de wol geen noemenswaardige invloed heeft, is misschien handig om mee te nemen tijdens je verbouwing.

Groetjes, Michiel
 

MvanV

  • #4
2 lagen gips helpt flink. Volstoppen met glaswol of nog liever rotswol ook.
 

Djfisjtik

  • #5
Bedankt voor de reacties!

Aannemer is komen kijken. Het gaat waarschijnlijk metalstud worden. Op het frame 2x 9cm steenwol. Afwerking met 2x stucplaat met stuc.

In deze opzet is er toch sprake van een spouw, maar het nieuwe plafond zal hoe dan ook een verbetering opleveren zowel qua geluid als warmte. Althans, dat is wel de bedoeling :)
 

Chris m

  • #6
2 keer gips helpt zeker. nog beter om tegen de bestaande vloer (waar je aan de onderkant tegenaan kijkt) ook een gipsplaat te bevestigen. naden goed afkitten (geluidsisoleren = luchtdicht isoleren). tussen de gipsplaten kun je dan opvullen met glaswol. volledige vulling is beter, maar het verschil met gedeeltelijke vulling is niet heel groot. Voor het gewicht van je plafond zou ik glaswol nemen en geen steenwol. Het gewicht (densiteit) van het isolatiemateriaal doet er toch niet toe bij geluidsisolatie.
 

Roman

  • #7
Genoemde opties zijn prima.

Massa is nodig voor daadwerkelijke isolatie: dus minimaal 2x12,5mm gips. De spouw kun je volledig vullen. Type wol maakt niet zo veel uit. Koop de "standaard" / "goedkope" rollen (deze is typisch 48kg/m3). De dichtheid is niet heel belangrijk, hoewel een lagere dichtheid beter presenteert mbt laagfrq.

Naden, zoals genoemd, rondom goed afkitten (gebruik eerst rugvuller). 10cm spouw is voldoende. Eventueel kun je 1cm lucht overlaten voor "enige" ventilatie.

Ontkoppeld ophangen is de beste oplossing, maar ook de meest prijzige EN deze zal wel goed moeten worden uitgevoerd (geen makkie)
 

Djfisjtik

  • #8
Wederom bedankt voor de reacties!

Inmiddels is het oude plafond er helemaal uit en afgevoerd.

Tussen de vloerbalken stoppen we 7,5cm steenwol (platen). Metal stud komt aan de muur te hangen. Op het frame komt 10cm steenwol deken. Zoals gezegd wordt het plafond 2x stucplaat met stuc.

We moeten rekening houden met het gewicht. De aannemer heeft met de leverancier van het plafondsysteem overeenstemming bereikt over de uitvoering (grootte en hoeveelheid profielen).

De materialen zijn inmiddels geleverd en als het goed is wordt a.s. maandag een begin gemaakt aan de klus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu