Nieuw aan te leggen cv-systeem met verdelers

Knuppel

  • #1
Dit wordt de nieuwe situatie:

Begane grond: vloerverwarming + 4 radiators overige ruimtes
Verdieping: 5 radiators
Zolder: 1 radiator

Op dit moment zitten overal dikwandige leidingen, deze gaan er allemaal uit. Ik ga verdelers toepassen omdat ik dan geen koppelingen op onbereikbare plekken hoef aan te leggen. Op de bg en 1ste verdieping komt een verdeler. Vloerverwarming krijgt een Honeywell zoneklep.

Nu de vragen:
- moet ik de vloerverwarming aansluiten op een verdeler of apart op de aanvoer/afvoer ketel
- hoe sluit ik de verdelers aan vanaf de ketel (hoe verdeel ik de verdelers zeg maar :wink: )
- moeten de verdelers ook inregeld worden of kan ik dit met flowmeters op de leidingen en afstellen v.d. de radiator

Ik dacht zelf eraan om met 2x 28mm dunwandig staal een kort aftaksysteem te maken voor vloerverwarming en verdelers. Waarbij de vloerverwarming de eerste in de rij is.
Vanaf aftakking met 22mm door naar de verdelers, en vanaf daar met 16mm naar de radiatoren. Wat denken jullie?
 

Bernhard

  • #2
Je idee over de aanleg is goed. Maar heb je al eens nagedacht hoe je het verschil in de benodigde watertemperatuur voor de vloerverwarming en de radiatoren gaat regelen. Als de vloerverwarming eenmaal op temperatuur is zal de ketel niet zo gauw meer aanslaan om de radiatoren te verwarmen.
Als je een nachtverlaging toepast zal de ketel lang stoken om de warmte in de vloer te stoppen. Dan krijgen de radiatoren gedurende de opstookperiode een hoge watertemperatuur. Tot nu toe ben ik nog niet een installatie tegengekomen met vloerverwarming en radiatoren die goed functioneerd. Bij deze installaties is er altijd een probleem met de regeling van de temperatuur en een hoog gasverbruik. mvgr bernhard
 

Knuppel

  • #3
Dit ga ik oplossen met zoneregeling.
Draadloos systeem van de bekende thermostaatfabrikant. De radiatoren hebben een thermostaatknop die de ketel kunnen aansturen.
 

Bernhard

  • #4
Ja maar een zoneregeling is een aan-uit regeling voor de betreffende zone. Je zou dan 2 zones moeten maken.
Een zone voor de radiatoren en een voor de vloerverwarming. Je moet dan 2 zoneventielen en 2 aparte leidingcircuits monteren. mvgr bernhard
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarschijnlijk wordt het evohome systeem bedoeld, elke ruimte is hierbij meestal zijn eigen zone.
Met dit systeem maakt de manier van aanleg niet veel uit. Alle verdelers + vloerverwarming moeten aan de ketel. Of dit onderweg afgetakt wordt of eerst via een andere verdeler loopt, maakt niet uit.
Als doe-het-zelver heb ik dit systeem trouwens niet goed werkend gekregen, de ketel ging niet uit als het huis warm genoeg was. De ketel ging pas uit als in elke zone de gemeten temperatuur een paar graden hoger was dan ingesteld. Het gedeelte ketel -> bypass bleef overdag heet.

Bij een 2-zone systeem zoals Bernard omschrijft, moet je wel nadenken hoe je dit aanlegt, en is je eerste idee (vanaf de ketel één set pijpen naar de vloerverwarming en één set pijpen naar de radiator-verdelers) de goede aanpak.

Inregelen kan met ventielen op de verdelers, of met (voet)ventielen op de radiatoren. Als je het bij de verdeler doet, heb je misschien minder last van stromingsgeluid.

28mm vanaf de ketel lijkt me dikker dan nodig.
 

Knuppel

  • #6
Meest lastige waar ik mee zit is de begane grond. De kantoorruimte + eetkamer (radiatoren) zijn gescheiden met ensuite deuren van de keuken en woonkamer (vloerverwarming). De deuren zullen eigenlijk constant open staan, maar wanneer ze dicht zijn moet ik de radiatoren ook los van de vloerverwarming aan kunnen zetten.

Als ik die radiatoren achter de vloerverwarming zoneklep zet gaat dat sowieso niet lukken. Maar ook als ik ze softwarematig aan de vloerverwarmingszone toevoeg kan ik niet alleen de kantoorruimte verwarmen.
 

Bernhard

  • #7
Waarom radiatoren in het kantoor en eetkamer?
Je kan ook een zgn klimaatplafond maken. De vloerverwarming zit dan in het plafond. De voordelen zijn:
- een snelle opwarming
- geen opwarming van de beton in de vloer
- goed regelbaar
- zuinig stoken
- koeling vanuit het plafond mogelijk
- ipv 3 zones heb je dan maar 2 zones, 1 voor de radiatoren op de verdieping en 1 voor het klimaatplafond. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu