Alvast buizen voor airco aanleggen en later beslissen

Fry35

 • #1
Hallo

Ik ga/moet mijn appartement binnenkort gronden renoveren. Ik wil uiteraard gelijk kijken naar alternatieven voor gas als ik toch bezig zijn. Keuze zit nu infra-rood en airco voor verwarmen. Ik neig overigens naar airco of combi van airco + infrarood. Voor geluidsisolatie moet binnenkort het hele plafond open. Om planningstechnische reden gaat dat het eerst gebeuren, nog voordat ik uit de keuze ben. Nu vroeg ik me af: kan ik dan alvast in het plafond loze leidingen aanleggen voor airco en later pas beslissen of het airco wordt en zo ja,welk merk airco het wordt, ofwel: zijn leidingen voor alle merken airco universeel of merk en/of soort koelvloeistof gebonden?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #2
Aircoleidingen zijn redelijk universeel voor consumentenmodellen. Wel is het van kritiek belang dat ze schoon en droog blijven. Bij aanschaf van een rol leidingen zul je merken dat er kapjes op het koper zitten: plaats die ook zeker terug, bij voorkeur met wat tape. Als je de leidingen al naar buiten gaat brengen, zul je dus extra zorgvuldig moeten zijn.

Als er water/vocht in de leidingen komt, of een ander soort verontreiniging, zal de compressor in de airco namelijk schade oplopen. Water is namelijk niet te verdichten, en bovendien niet te verwijderen met de vacuümpomp die tijdens installatie gebruikt wordt om de lucht uit de leidingen te halen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #3
ik zou vast een 3/8 1/4 leiding neerleggen bijeen vermogen tot 3,5 kw, voor groter vermogen een slag groter.
tevens zou ik een 5x 1,5 en eventueel condensslang erbij leggen en de leidingen aan beide kanten zolang dichtsolderen.
 

Fry35

 • #4
Dank voor beide antwoorden!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #5
En een voeding en een stuurkabel niet vergeten!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Dat bedoelde @Marcn.88 met 5x1,5 (mm), denk ik
 

Fry35

 • #7
dank
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
Denk behalve de koelleidingen ook aan de condensafvoer!

Bij een grondige verbouwing, zorg dan meteen voor een afvoer op afschot. Bij een wandmodel betekent dat dus een leiding naar beneden door de muur, niet omhoog via het plafond.

Wanneer je het condenswater omhoog wilt afvoeren heb je daar een opvoerpompje bij nodig en dit zou ik proberen te vermijden. Die pompjes zijn doorgaans onnodig luidruchtig en storingsgevoelig.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Fry35

 • #9
oef, dat is wel een dingetje wellicht: hij komt inderdaad aan de muur net onder plafond. Alle leidingen had ik dus gehoopt om door het plafond te doen. Het gaat om een appartement op 1 verdieping. De buiten-unit komt op het achterbalkon. De leidingen moeten ook een deur-doorgang in de muur overbruggen, dus door de muur met leidingen wordt m niet. Geen andere mogelijkheden dan opvoerpompjes?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Je hoeft met het condenswater natuurlijk niet naar de buitenunit toe.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu