Niet-vergelende lak op vloer van papieren wandelkaarten

Ha-Pe

  • #1
Ik wil mijn vloer bekleden met wandelkaarten, te beschermen met een transparante, niet vergelende lak.

De vloer bestaat uit een cementdekvloer, geëgaliseerd met een egalisatiemortel, afgelakt met een watergedragen acryl-dispersie betonverf.

Niet vergelend : dan kom ik uit op een acryllak. Andere bindmiddelen (zoals alkyd, epoxy, cellulose) vergelen allemaal.
Acryllakken zijn altijd watergedragen. Maar de combinatie watergedragen en papier, dat gaat problemen geven. De kaarten zullen gaan rimpelen en bobbelen.

Als eerste laag zoek ik een watervrije acryl. Alkyd kan (als suspensie) watergedragen zijn, maar (omgekeerd) acryl als suspensie solventgedragen ben ik nog niet tegengekomen.
Wel ben ik bij airbrushverven gestoten op ‘mineral spirit acrylic varnish’, dus een acryl op basis van het solvent white spirit. Maar dit is een vernis (dus een toplaag) en verder ben ik niet zeker of ‘acrylic’ wel acryl is.

Ik kan de kaarten natuurlijk waterafstotend maken met een was of een teflon-olie, maar dan heb ik geen hechting voor de watergedragen afwerklagen.

Verder heb ik als eerste laag producten als haarlak en spuitlak overwogen, maar die zullen ook vergeling opleveren. Dit zijn namelijk lakken op basis van verschillende (vergelende) synthetische harsen..

Misschien kan ik de gedispergeerde acrylaatdeeltjes van een acryllak oplossen in terpentine of white spirit?

Wie heeft er tips voor mij?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu