Buitendeur schilderen - onderkant wel of niet?

Clifdon

  • #1
Op school heb ik altijd geleerd dat de onderkant van een hardhouten buitendeur niet geschilderd moet zijn. Wel gronden maar niet aflakken. Zodat de deur nog kan ademen. Op internet lees ik echter dat de onderkant van de deuren vaak vergeten worden. Dat insinueert dat deze wel gelakt moeten worden
Wie helpt mij naar de waarheid? Moet de onderkant nou wel of niet gelakt worden?
Zie foto van mijn buitendeur waar de onderkant lelijk begint te worden. Volgens mij nog geen houtrot want e.e.a is nog gewoon hard maar dit zijn natuurlijk lelijke plekken voor inwatering.

tips om dit netjes te herstellen? Dit viel me pas op na het schilderen overigens. De deur was donkergroen en toen zag je dit defect niet zo.

22AFCF67-1B33-4F26-A753-E7FB862AD2F6.jpeg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik weet niet anders dan dat je de onderkant ook meeneemt, als het hout droog is wil je dat ook zo houden. Dat zou ik wel eerst controleren of het echt droog is.
Anders loopt het water van je deur, en opspattende regen zo de onderkant in.
 

De Bob

  • #3
Hallo
Er zelfs een speciale kwast voor een "onderdeurtje"
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Onderkant behoort geschilderd te zijn.
Opzichters hadden vroeger vaak een spiegeltje aan een stok om te controleren of de onderkant van de deur geschilderd was.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kijk ook of er voldoende ruimte is onderzijde deur en bovenzijde kozijn. Het is beter als het water in die kier niet kan blijven kleven of hangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu