Niet moduleren in flow bij vloerverwarming?

Omega6666

  • #1
Ik vroeg me af waarom de flow van de cv ketel beter niet moet moduleren bij gebruik van een vloerverwarming.

Ik heb momenteel de minimum en maximum CV flow op 30% staan, en de vloerverwarming flow op laagste stand van de 3. Als aanvoertemp van CV nu 43 graden is, komt het de vloer in met 32 graden. Ik vermoed dat deze 32 graden wel lager uitkomt door menging met de 22 graden retour van de vloerverwarming.

Ik neig naar een min/max cv flow van respectievelijk 30%/40%. Opwarmen 's ochtends (delta 2,5 gr met nacht) gaat prima; opwarmen staat toch op traagste stand (remeha isense), met maximaal 3 uur van tevoren starten, maar als ik handmatig zou willen verhogen op een bepaald moment op de dag, kan ik mij voorstellen dat een iets hogere aanvoerflow die aanvoertemp van 43 graden wat beter in de vloer kan verwerken met een hogere flow.

Grt,
Tom
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Waarom zou je een aan/uit systeem, wat vloerverwarming dus is, modulerend voeden?
Ik adviseer altijd aan/uit i.p.v. modulerend.
Ook praktisch alle zoneregelingen, die de CV-ketel aansturen werken aan/uit en niet modulerend.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Als je gewoon de keteltemperatuur goed insteld, moduleert je ketel wel op aanvoertemperatuur.
 

Omega6666

  • #4
Keteltemperatuur heb ik laten limiteren met een stooklijn volgens buitentemp (-10 buiten = 60 cv en 17 buiten = 25 cv). Als ik die temp liet moduleren op retourtemp (remeha calenta 40c), dan werden de radiatoren op de 1e verdieping wat te heet. Maar als ik iets sneller warmte wil, door aanpassing thermostaattemp overdag, veranderd die cv temp dus niet (zou anders toch te heet worden in de slaapkamers met radiatoren). Flow zou ik dus wel kunnen gebruiken als middel voor snellere opwarming.

Vloerverwarmingpomp zelf moduleert inderdaad niet in flow (bij mij niet echt aan/uit, aangezien geen pompschakelaar), maar zou een modulerende cv aanvoerflow niet toch effect hebben op een betere 'inmenging' met de vloer, ondanks dat die dan niet sneller meedraait?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Of je nu een pompschakelaar gebruikt of niet, vloerverwarming blijft een aan/uit systeem.
En waarom geen pompschakelaar....die bespaart je tientallen euro's aan elektriciteit en ik denk dat je daarmee meer bespaart dan met al die flow-temperaturen. (tenzij je al een Label-A pomp hebt)
De thermostaat in de aanvoerleiding, waarmee je de temperatuur van het water wat in je vloer circuleert, instelt, is open of dicht.
Er is geen tussenstand (ja even de periode tussen openen en sluiten en omgekeerd, maar dat is te verwaarlozen)
Zolang je ketel water produceert met een temperatuur lager dan de temperatuur van het water in de vloer, verwarmt die vloerverwarming echt niks.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Slaapkamers met radiatoren is gewoon een kwestie van thermostaatknoppen correct instellen. Dan wordt het daar niet te heet.

Maar je moet er gewoon voor zorgen dat je aanvoer naar de verdeler hoog genoeg is zoals reeds omschreven.
Dit is anders namelijk VALSE zuinigheid die wel eens heel duur zou kunnen gaan worden in je stookgedrag.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Meer dan 100% mee eens !!!
Men zoekt via allerlei moeilijke wegen en theorieën en investeert niet in een pompschakelaar die al heel veel kan besparen.
M.i. slaat men wat door in dat bespaargedrag.....
 

Omega6666

  • #8
Ik vind het zelf fijn als de vloer (heel langzaam) continue blijft draaien, om de vloertemperatuur overal zoveel mogelijk te egaliseren. Als de vloerpomp niet meer draait als er geen warmteaanvoer is, dan wordt de vloer bij ons op de gang uiteindelijk wat te koud.

Nooit geweten dat de thermostaat van de vloerverwarming alleen open/dicht is. Bij een (te) hoge aanvoertemp van de cv, en een insteltemp van de vloer van bijv 37 graden, gaat er dus telkens even heel heet water de vloer in, om die 37 graden te bereiken? Of begrijp ik het dan verkeerd?

Ooit geprobeerd om thermostaatkranen aan te sluiten (zie Thermostaatkraan aansluiten ), maar zal ik inderdaad weer verder moeten proberen..

Obelix2, wat bedoel je met aanvoer verhogen; de aanvoertemp, of de flow? Met reeds omschreven doel je op Ingmar?

[edit:] Overigens bedankt voor de reacties!!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ik zou toch maar snel investeren in een pompschakelaar: zelfs de slechtste pompschakelaar bespaart je al meer dan al dat gedoe met flowtemperaturen etc.
Beschouw je vloerverwarming maar als een badkuip, waarin je al een tijdje zit. Het water in bad is dan al afgekoeld en je wilt alles weer op temperatuur brengen. Dan laat je ook niet het hele bad leeglopen, maar vul je bij met warm water vanuit je CV-ketel, totdat de gewenste temperatuur weer is bereikt en zet je de toevoerkraan weer af. gaat het met je vloerverwarming eigenlijk ook.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Aanvoer temperatuur bedoelde ik
 

Omega6666

  • #11
Maar hoezo loopt het bad leeg, als de vloerpomp blijft draaien? Er wordt toch geen koud water bijgemengt o.i.d.? Er circuleert toch alleen water binnen de vloer? Als er hete plekken of koude plekken zitten smeert dat m.i. alleen maar uit. Op de laagste stand kost het mij geloof ik 25 euro per jaar aan stroom voor die pomp.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Omega6666 schreef:
Op de laagste stand kost het mij geloof ik 25 euro per jaar aan stroom voor die pomp.
Je begrijpt mijn vergelijking niet zo goed denk ik....

En je pomp op de laagste stand 25 euro per jaar....

Laten we even snel rekenen. Op de laagste stand is het nog altijd 35 Watt x 24 uur x 365 dagen = ruim 300 KWh en bij een prijs van ca. € 0,22/KWh is dat nog steeds € 66,00. Zoveel kost een goede pompschakelaar ook: die heb je dus snel terugverdiend.
Gewoon een kwestie van rekenen.

Jammer dat sommige mensen toch een heel ander beeld van sommige zaken hebben......
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Het bad loopt niet leeg, het verliest alleen warmte aan de omgeving.
Net zoals jou vloer ook doet.

Met betrekking tot de pompschakelaar .

25 euro op jaarbasis aan jou pomp lijkt mij sterk of je moet al een energie zuinige pomp er in hebben zitten.
En dan moet je idd geen pomp schakelaar gaan gebruiken die vinden dat niet fijn als de spanning er steeds van af gaat.

Anders komt bovenstaande berekening heel goed uit.
Wat daar ook nog eens bij komt is dat een pompschakelaar 1x per 24 uur (bij geen gebruik) je pomp een paar minuten laat lopen wat weer behoud van je pomp is want vaak hangt hij lekker vast na een jaar stilstand.
 

Omega6666

  • #14
Interesting. To be continued... :wink:
 

Omega6666

  • #15
Zo, thuis. Ja, inderdaad, 35 Watt!

Maar...even advocatus diaboli...als dat 66 euro per jaar is (las op ZD535 pompschakelaar lr.pdf €44,13. Geen idee wat ik betaal), gaat daar maar een deel van bespaard worden, want hij zal ook met pompschakelaar zo nu en dan aanstaan, toch?
En bovendien gaat de energie die wel verbruikt wordt/bespaard had kunnen worden aan elektriciteit niet echt verloren, maar wordt omgezet in (ietwat dure) warmte.
En daarnaast schakelt een pompschakelaar vaak te laat in, waardoor deze nuttige warmte weer retour naar de cv gaat = verlies rendement. Gaat ook van de 44 euri af...
En last but not least heeft het dan nog het eerdergenoemde nut, waar ik het eigenlijk voor doe, dat het warme en koude plekken in je vloer voorkomt, doordat het egaliserend werkt als ie continue zachtjes aanstaat. Comfort waar ik gerust 25 euri per jaar voor wil betalen. Okay, 's zomers ook, maar zal dan dus niet vastlopen als gevolg van een jaar stilstand.

Maar gaat mij sowieso niet om de pompschakelaar, eigenlijk. Ik vraag me dus voornamelijk af of een hogere aanvoerflow wellicht voor een betere inmenging met de vloer kan zorgen, als ik wat snellere warmte zou willen hebben. Misschien binnenkort ook even wat testjes doen...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Ja hoor: als je met valse getallen rekent is alles altijd goedkoper !
Waar in Nederland kan je een KWh inkopen voor € 0,1441 (dus tot 4 cijfers achter de komma zelfs): nergens !!
Irreële cijfertjes dus van meneer WTH !! Maar dat is trouwens niet de enige die het mooier maakt dan het is.
Als je met reële cijfers werkt kost een KWh in Nederland gemiddeld zo'n € 0,23, want je moet ook alle extra's zoals belastingen en transport meerekenen.
Een pompschakelaar verdient zichzelf binnen een jaar ruimschoots terug en doet echt meer voor je comfort en energiebesparing.
Omega6666 schreef:
....En daarnaast schakelt een pompschakelaar vaak te laat in, waardoor deze nuttige warmte weer retour naar de cv gaat = verlies rendement. ...
Sorry hoor, hieruit blijkt wel dat je niet erg op de hoogte bent hoe alles werkt......
Verdiep je eens in de werking van een verdeler en reken eens met reële cijfers.
 

Omega6666

  • #17
Okay, prima, 66 euro per jaar. Waarvan een deel daadwerkelijk bespaard wordt, maar dat heb ik dus over voor het eerder genoemde comfort. Interessante discussie, maar gaat het mij niet zozeer om.

De vraag was: heb je misschien een vermoeden of een hogere aanvoerflow op een continue (laag) draaiende vloerverwarmingflow voor een betere inmenging zou kunnen zorgen?

Thanks.

[edit:] zie het linkje over het late inschakelen. En een hogere retourtemperatuur naar de cv zorgt niet voor een lager rendement van je HR ketel!? :shock:
Ben inderdaad erg nieuwsgierig naar de werking van de verdeler, vandaar mijn vraag hier!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Een mooie uitleg van een vloerverdeler staat hier.
Het klopt inderdaad, dat na installatie van een pompschakelaar koude plekken duidelijker worden. De oorzaak hiervan is simpel: De vloer is niet goed ingeregeld. Alle slangen moeten dezelfde retourtemperatuur hebben, hierbij moet je dus de relatief korte slangen iets knijpen.

Is prima zelf te doen, zeker als je de slanglengtes kent. Anders is het een kwestie van proberen, dag wachten, voelen en bijstellen, dag wachten, enz...

Dit hoort trouwens altijd te gebeuren, maar wordt vaak vergeten.
 

Omega6666

  • #19
Bedankt Hessie. Dat een goed linkje! Ik vraag me nu wel af of de compacte verdelers van Robot ook zo werken in den beginsel?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Ja hoor, precies zo. Alleen zitten de aanvoer en retour balk direct op elkaar, en is de pomp er slim op gemonteerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu