Moduleren of niet? Thermostaat

Chrisb

  • #1
Vraagje

Ik heb een Bosch 30hrc ketel ( modulerend) Nu heb ik een gewone aan uit draai thermostaat van honeywell.

Nu vraag ik mij af wat nu het voordeel is van het ophangen van een modulerende thermostaat? ( en nadeel natuurlijk). Dit omdat de ketel all modulerend is, past de ketel nu toch ook zijn stook gedrag aan? Is het enige voordeel dat de ketel nu dan ook de kamer temperatuur opneemt?

Of is moduleren de nieuwe rage van deze tijd? Wie kan mij nu de echte voordelen vertellen en nadlen van een modulerende thermostaat als je al een modulerende ketel hebt? en wat zijn de nadlene ( duurt langer voordat de kamer warm is?)

Alvast bedankt

chris
 

Fiesiekus

  • #2
Het heeft zeker wel voordlen; o.a. het aantal start/stops wordt sterk verminderd. De ketel blijft, afhankelijk van de snelheid waarmee de kamertemperatuur wordt bereikt, op een laag pitje doorbranden om de kamertemperatuur te stabiliseren
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
En je stookt gemiddeld met een lagere watertemperatuur in je systeem wat zorgt voor een hoger rendement.

Uw ketel moduleert met een aan/uit thermostaat pas op het moment dat de maximale watertemperatuur is bereikt. In de rege is dat 80 graden. Een modulerende thermostaat neemt de ruimtetemperatuur mee bij de berekening.

Eigenlijk benut je de modulerend eketel alleen als je ook een modulerende thermostaat toepast.
 

Fiesiekus

  • #4
Neen, Mn22, de ketel moduleert op het temperatuursverschil aanvoer - retour .
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Fiesiekus, de meeste ketels doen niets met het temperatuursverschil tussen aanvoer en retour. Wel is het zo dat sommige ketels minder gaan branden als de delta t groter wordt dan 20 graden,omdat je anders de wisselaar sloopt door te grote temperatuursverschillen.

Overigens zijn er wel enkele ketels met modulerende pomp die de snelheid van de pomp aanpassen om een delta t te krijgen van 20 graden.

Zonder modulerende thermostaat gaat de ketel dus zo snel mogelijk naar zijn maximale watertemperatuur. Mits de delta T dat toelaat.
 

Fiesiekus

  • #6
Mn22 schreef:
Wel is het zo dat sommige ketels minder gaan branden als de delta t groter wordt dan 20 graden
Dat ís moduleren.
 

Chathanky

  • #7
De ketel moduleerd op verschillende parameters.
De belangrijkste is de delta T 20 graden, kleiner dan 20 graden verschil moduleerd de ketel niet en gaat gewoon door met opvoeren van het vermogen, bij groter verschil zal de ketel terug regelen.
Verder moduleerd de ketel op de ingestelde keteltemperatuur, is deze bereikt dan zal de ketel ook vermogen gaan minderen. Bij starten zal de ketel ook niet direct starten op vol vermogen maar dit geleidelijk aan opvoeren.

Als derde is de thermostaat aan de beurt door de kamertemperatuur en de gewenste waarde te vergelijken zal de ketel voor het bereiken van de kamertemperatuur wat gas terug nemen. De keteltemperatuur wordt hiermee overruled.

Daarnaast zijn er kleine verschillen hoe de modulerende thermostaat reageert maar de eerste 2 zijn de basis waarop de ketel ook op een aan uit thermostaat gaat reageren.
De haalbare winst is met een modulerende thermostaat niet zo groot meer.
Een ketel op het laagste pitje laten branden kost wel meer elektra, de ketelregeling en de pomp vragen over de langere tijd dat de ketel aan is gewoon stroom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu