Nefit VR 24 ketel met storing 3A

Maars

 • #1
Hoi, zoals de titel al zegt: hier een Nefit VR 24 ketel die storingscode 3A geeft. Ketel slaat normaal aan en brandt ongeveer 1-2 minuten (code -.H) en slaat vervolgens af met code 3A. Na een tiental seconden herstart dit proces weer. Systeem wordt dus wel warm maar de ketel blijft herstarten.

Installatie-instructie van Nefit zegt "De luchtdrukverschilschakelaar opent tijdens branden (VRC 24)". Mogelijke oorzaken:

18 De ventilator werkt niet naar behoren; controleer contacten, spanning op connector UBA, aansluiting KIM.
19 De aanvoersensor heeft niet op tijd ingegrepen; controleer de sensor en aansluiting ervan.

Echter dit is geen combiketel (VR vs VRC). Heeft deze ketel nou wel of geen luchtdrukverschilschakelaar? En welke aanvoersensor wordt er bedoeld, waterzijdig of luchtzijdig? Iemand tips om verder te zoeken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • JeffreyD94

  • #2
  Zoals ik het lees betekend dit dat de storing zowel de aanvoersensor CV kan zitten of de luchtdrukschakelaar, welke zich bevind zich aan de achterzijde bovenin, Wit rond apparaatje op Google heb je voorbeelden hiervan. Luchtdrukschakelaar kun je overbruggen om deze eventueel uit te sluiten. Let op deze word normaliter ook op rust gecontroleerd. Dus zodra ventilator draait deze overbruggen. Dit is 230V geschakeld dus voorzichtigheid gewaarborgd.
   

  Maars

  • #3
  Hoi Jeffrey, dank voor je antwoord. Ik heb de luchtdrukverschilschakelaar om te testen vervangen door een gewone schakelaar. De ketel blijft dan werken. De luchtdrukschakelaar zelf is ook goed, je hoort m schakelen en elektrisch werkt ie ook.

  De ketel blijft ook doorgaan als ik de luchtinlaat open laat (en, zoals het hoort, slaat af als ik met mn hand de luchtinlaat blokkeer). Het is een gecombineerde RGA/inlaat, concentrische buis. Zou het buitengedeelte (inlaat) verstopt kunnen zitten, of de binnenhuis lek waardoor de rookgassen weer naar de inlaat gaan?
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #4
  Luchtdrukschakelaar meet alleen de druk die de ventilator als druk verschil genereert.

  Als door de temperatuur stijging tijdens het branden de druk iets verandert en dat geeft dat dat de drukschakelaar afschakelt.

  Dit druk verschil kan je alleen maar meten tijdens gebruik met een nauwkeurige druk meter, en daar conclusies uit trekken.

  Nu blijft het gissen wat zou er kunnen zijn, van alles.

  Vervuilde ventilator die maar net de startdruk haalt en na het warm worden de druk net niet meer haalt.

  Vr Gr en succes ermee
   

  JeffreyD94

  • #5
  Ik adviseer een installateur erbij te halen, zonder de juiste meetapparatuur of kennis kan het vrij lastig zijn de oorzaak te lokaliseren. Zoals Cvolieboy al aangeeft het kan van alles zijn. Je weet nu alleen dat de luchtdrukverschilschakelaar de oorzaak van geen vrijgave is.
   

  Maars

  • #6
  Installateur erbij halen kan altijd nog, en zal ook gebeuren als ik de ketel niet veilig aan de praat krijg. Ik heb alleen niet zo'n zin om 'm voor veel geld op te laten lappen, aangezien 'ie in een leegstand huis hangt, en de volgende bewoner hem waarschijnlijk toch vervangt door een HR of warmtepomp.

  Ik ga eerst eens kijken of er toch geen blokkade in de inlaat zit. Kan ook de drukken nog meten met een nauwkeurige drukmeter; ik heb alleen geen verschildrukmeter dus dat zal in twee stappen moeten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu