Nefit Proline HR-ketel met of zonder radiator?

Artenan

 • #1
Onlangs schaften wij ons een Nefit Proline HRC 24/CW4 aan.
In eerste instantie gaat hij Alléén gebruikt worden voor de warmwatervoorziening. Later is het de bedoeling dat er vloerverwarming op aangesloten wordt.

De installateur gaf aan dat er wel direct een radiator op aangesloten zou moeten worden (voor de circulatie) en zelfs meerdere radiators of een speciale drukopvanger met 10 meter extra leidinglengte, om aan de 5,3 KW te komen.

Nu lezen wij in de installatie-instructie voor de installateur, bij het Toepassingsgebied: dat 'Het cv-toestel alleen mag worden toegepast voor verwarming van cv-water voor centrale verwarmingssystemen en/of voor warmwatervoorzieningen.'

We willen graag weten of de ketel voorlopig alléén voor de warmwatervoorziening gebruikt kan worden, dus zonder cv-circuit.

Deze vraag hebben we aan de Nefit gesteld maar deze geeft vnl aan: 'volg het advies van de installateur' en 'de ketel gaat in storing omdat er cv-water van een te hoge temperatuur, via de retour leiding komt'. Maar als we geen radiators aansluiten is er immers ook geen retour water met een te hoge temperatuur ! Dus dat is geen antwoord op onze vraag of de tekst in de installatie-instructie niet juist is (zit bij de ketel en staat op hun website)

Wie o wie kan ons écht uitsluitsel geven of we de ketel voorlopig zónder radiator(s) kunnen gebruiken? (dus alléén voor de warmwatervoorziening) en dat de tekst in de instructie toch juist is. Het liefst met uitleg zodat het logisch en begrijpelijk is.
[/u]
 

Neesje

Specialist Verwarming
 • #2
Nee, dat kan dus niet!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #3
Nefit heeft al antwoord gegeven.
Neesje ook.
Nee het kan niet er zal inderdaad minimaal 1 radiator, met een drukvat, vulkraan en overstort geïnstalleerd moeten worden.
 

Artenan

 • #4
Kan iemand misschien ook uitleggen waarom?
Regelmatig vernemen wij dat mensen hun cv-circuit in huis zomers uitschakelen en gaat de ketel niet in storing! Men gebruikt dan de gehele zomer de ketel alleen voor warm water. Waarom kan dat dan wel en tijdelijk het circuit niet-aanleggen niet?
En betekent het dan dat er in de instructie van de fabrikant voor de installateur, foutieve informatie staat?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #5
Nee hoor informatie klopt.
Als men het cv circuit uit schakelt betekent het gewoon dat de kamerthrmostaat geen signaal meer aan de cv ketel kan geven om te gaan stoken.
Het gehele cv circuit dat gevuld is met water en ook gekoppeld is onder warm water voorziening blijft wel in takt.

Uw ww wordt verwarmd met een platenwisselaar.
Daar stromen zowel koud water dat opgewarmd wordt als ook cv water doorheen. Dat cv water zorgt in de platenwisselaar voor de overbrenging van warmte naar het koude water toe dat dan opgewarmd wordt.
Men noemt dit het medium dat de warmte over brengt.

Wat U wil is dit complete medium weg laten door de cv niet aan te sluiten en dat kan dus niet.

Er zijn zo snel uit mijn hoofd wel ketels die dat kunnen maar dat zijn zo genoemde doorstroom toestellen.

Hoop dat uw vraag beantwoord is.
 

Artenan

 • #6
Aha, nu wordt het al wat duidelijker. Bedankt Obelix2.

Blijft de vraag: waarom staat er dan in de installatie instructie "en/of" bij het toepassingsgebied? (zie onze eerste vraag)
Dat betekent namelijk dat het onafhankelijk (samen of apart) van elkaar toegepast kan worden.

(En ja we hebben gehoord van de andere ketels (o.a. Intergas) maar die is vwb zijn omvang te groot.)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #7
Ja en nee.
Je koopt een cv ketel voor het verwarmen van de installatie in huis.
Daarbij kan hij ook ww maken.
Maar niet anders om.
 

Artenan

 • #8
Bedankt Obelix2,

Wij gaan ons beraden om de ketel maar weer terug te brengen, want dit is een valse start en blijkbaar niet een merk dat ons past.

Mochten er nog andere experts zijn met een eigen visie (en uitleg) op deze, toch ietwat verwarrende installatie-instructie, dan vernemen we dat graag. (voor als de ketel niet meer terug kan)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #9
Waarom sluiten jullie de cv dan niet aan?
Als ik dit zo lees heb je geen cv ketel maar een gijser nodig.
 

Artenan

 • #10
Omdat er géén cv in het huis komt, maar op een later tijdstip een vloerverwarming. Dit kan pas na een verbouwing en we zouden daardoor dan voor langere tijd zonder warm water zitten. (de verhuurder van de huidige geiser zal het vast niet leuk vinden wanneer we zijn geiser al die tijd in de bouwput buiten, laten hangen.)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #11
Kijk dan eens op marktplaats.
Voor een paar tientjes een voorkookte gijser te hangen.
 

Artenan

 • #12
Bedankt voor het meedenken.
Dat is een optie, we gaan hem in overweging nemen.
Zijn alleen bang dat buiten het waak-flammetje vaak uitwaait en de leidingen bevriezen en dat het behoorlijk in de weg zal hangen als je probeert er iets te bouwen/afwerken. Maar misschien bedenken we nog een tijdelijke alternatieve plek in de kelder of zo (heeft open verbinding met buiten).
 

Grashopper

 • #13
Je kunt toch gewoon een gesloten circuit (aanvoer aan retour knopen) maken? Dit voorzien van een overstortventiel en expansievat zou m.i. moeten werken. Heb dit zelf al meerdere malen gemaakt met een Remeha Avanta, werkt prima.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #14
Grasshopper bij een avanta, calenta kan die dat inderdaad. die hebben een geiser functie.
maar dat wil niet zeggen dat elk merk ketel deze functie heeft.
gaat bij een proline niet lukken.

groeten b
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #15
De situatie van een ketel die warm water kan maken kan ook bevriezen in de winter al het buiten vriest dus een verschil tussen geiser en ketel zie ik niet in uw visie.

Vr Gr en succes ermee
 

Jandienietlerenkan

 • #16
Artenan, hoop nodeloos verhaal in je simpele vraag. Kwam ook al het directe antwoord nee op, maar niet waarom. En tot op heden ook geen op je en/of vraag qua handleiding. Je conclusie is juist, die handleiding is verwarrend. Toestel kan wel alleen als warmtapwater voorziener gebruikt worden, maar alleen als er ook een CV circuit aan vast zit. Zie de wat ingewikkelde uitleg van Obelix2. Idd beter om deze ketel om te ruilen voor iets in de geest van een combi compact ketel. Die heeft een dubbele warmte wisselaar, een voor CV en een voor tapwater. Beetje goed zoeken, merknamen mogen hier namelijk niet verstrekt worden. Eigenschap is dus ook dat er geen storingsgevoelige 3wegklep in zit. Dit toestel voldoet precies aan jouw verwachtingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu