Nefit topline compact HRC 25/CW4 druk daalt tijdens tapwater

Dennisfr

 • #1
Hallo,

Onze ketel heeft een probleem waarvan ik de oorzaak nog niet gevonden heb. Ik heb al op het forum, internet en in de service handleiding van de ketel gezocht echter zonder oplossing.

Probleem:
Tijdens het gebruik van warm tapwater neemt de systeemdruk langzaam af (druk wat je afleest op het display van de ketel) van 1.5 bar tot onder de 0.7. Dit duurt ongeveer 5 a 10minuten. Hierdoor komt de ketel in service mode en stopt deze met verwarmen, waardoor het water koud wordt. Wanneer je de kraan dan uit zet en weer aan is de druk weer "normaal" op 1.5 bar. Na eventjes wachten is er dan weer warm water.

Wat ik al heb gedaan:
- Druksensor vervangen
- Expantievat vervangen
- CV en WW systeem gecontroleerd op lekkages
- Gecontroleerd of er water terug loopt via de inlaatcombinatie
- CV ontlucht
- Gecontroleerd of de CV aanvoer buis warm wordt als de tapwater wordt gebruikt, dit is niet het geval en hiermee lijkt de 3weg klep in orde te zijn?

Met het CV systeem lijkt alles in orde te zijn. Wanneer alleen CV actief is, zijn er geen problemen geweest.
De gehele zomer ook geen problemen gehad met alleen tapwater gebruik. Het lijkt er dus op dat wanneer de verwarming aan staat en er dan warm tapwater wordt gevraagd (douche/kraan) dit probleem komt.


Hoe kan het dat de druk langzaam afneemt bij warm water gebruik (terwijl ook de cv wordt gebruikt) en daarna weer goed is als de tapwaterkraan uit en aan wordt gezet?
Waar in het systeem meet de druksensor precies? Kan het zo zijn dat de CV pomp een onderdruk maakt en daardoor de gemeten drukwaarde afneemt? Ik weet ook niet zeker of deze afname van druk in het gehele systeem is, omdat er geen manometer in het cv systeem is gemonteerd.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Groeten Dennis
 

Dennisfr

 • #2
Niemand een idee? Het probleem is helaas nog niet weg. Een aantal dagen geleden wederom koud water. Dit keer herstelde de systeemdruk zich niet nadat ik de warm water kraan had uitgedraaid. Op het display van de ketel stond een druk van 0.4 bar en gaf uiteraard een storing dat de druk te laag was. De stekker van de ketel toen uit het stopcontact gehaald en er weer in gedaan en het systeemdruk stond weer op 1.5 bar en warm water was weer beschikbaar... Het enige wat ik me kan bedenken is dat het iets elektrisch moet zijn
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #3
plaats is een overzichtfoto van de ketelopstelling, in welke leiding zit het vat gemonteerd? toevallig ook iets van zone regeling of kleppen aanwezig?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Heb je al ooit een bedrijf laten komen?
 

Dennisfr

 • #5
ketel1.jpg


Hierbij een overzichts foto. Als je goed kijkt, zie je dat het expansievat op de retouraansluting van de CV is aangesloten. Naast de vloerverwamring zijn er geen extra kleppen of iets in het systeem. Kan misschien de vloerverwaming pomp invloed hebben op de druk die wordt weer gegeven op de ketel?
 

Dennisfr

 • #6
Ronny schreef:
Heb je al ooit een bedrijf laten komen?
Nee nog niet, dit wil ik pas doen als ik er echt niet meer uitkom. Vandaar dat ik het eerst met jullie probeer op te lossen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #7
volgens mij zie ik wel een keerklep zitten rechts op de foto onder de afsluiter
 

Dennisfr

 • #8
Marcn.88 schreef:
volgens mij zie ik wel een keerklep zitten rechts op de foto onder de afsluiter
Klopt, u heeft gelijk. Ik heb zojuist even gecontroleerd of die in de juiste richting is geinstalleerd en dat klopt. De pijl staat richting de CV ketel toe.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
waarom zit die klep daar?
 

Dennisfr

 • #10
Geen idee, was al zo. Misschien ivm vloerverwarming om geen ongewenste circulatie in het systeem te krijgen? Zie ook een link naar een ander topic op dit forum Klik
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #11
dat is het bij een topline niet nodig omdat dit toestel is voorzien van een 3wegklep ik zou de keerklep er tussen weg halen.
 

Dennisfr

 • #12
Zou je ook kunnen uitleggen waarom en wat er nu precies gebeurd met en zonder die klep? Want als de ketel naar tapwater stand gaat, gaat de 3weg klep naar een andere stand. Dan maakt de keerklep in het cv systeem toch niet meer uit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu