Terugslagklep vloerverwarming

Matje

  • #1
Momenteel is mijn vloerverwarming direct aangesloten op de CV ketel zonder terugslagklep. Nu las ik (achteraf :? ) in de montagehandleiding het volgende:

"De Remeha Avanta kan direct op een vloerverwarmingsinstallatie worden aangesloten. Bij het aanbrengen van vloerverwarming moet deze zo worden uitgelegd dat de pomp van de vloerverwarming bij ‘geen warmtevraag’ geen doorstroming in de ketel kan veroorzaken. Plaats daarom een open verdeler in combinatie met een terugslagklep."

Is het aanbrengen van een terugslagklep strikt noodzakelijk, wat zijn de gevolgen als de vloerverwarmingspomp wel doorstroming veroorzaakt in de ketel :?:

Ter verduidelijking nog even de afbeelding uit de montagehandeleiding toegevoegd, iemand een idee wat voor een component nummer 8 betreft :?

 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
8 = inregelafsluiter
om waterhoeveelheden in te regelen.

heb je ook een openverdeler toegepast (4) ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
In sommige gevallen kan door de afkoeling aan de buitenkant van de leidingen
een circulatie ontstaan in het systeem. Een terugslagklep kan dit voorkomen.
(voornamelijk bij dikke leidingen) Ik vermoed dat door afkoeling van de open verdeler
deze circulatie soms ook kan ontstaan, zelfs al zijn de systemen gescheiden van elkaar.
 

Matje

  • #4
Mobel schreef:
heb je ook een openverdeler toegepast (4) ?
Er is inderdaad een openverdeler toegepast die volgens de leverancier hydraulisch neutraal is.
 

Chathanky

  • #5
Het risico dat er ongewenste stroming is klein op een dergelijke verdeler.
Het risico van een thermosiffon werking is net zo groot als die van een radiator en daar plaats je ook geen keerklep tussen.

En het risico dat de vvw pomp invloed heeft op het niet goed sluiten van de driewegklep is ook nihil. Het drukverschil wat wordt opgebouwd is net zo groot als de weerstand van de open verdeler, niets meer en niets minder. Voor de Intergasketel heeft dit zeer geringe verschil wel van invloed omdat daar geen 3 weg klep tussen zit.

Je merkt het snel genoeg als de leidingen warm blijven terwijl er lange tijd geen warmtevraag is.

Formeel volgens de beschrijving moet hij er tussen.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Zou ik er tussen zetten indien daar mogelijkheden voor zijn , denk niet dat het veel werk is om zoiets tussen te monteren .
 

Matje

  • #7
Een ieder bedankt voor de adviezen. Er is genoeg ruimte om een keerklep te monteren in de 22mm retourleiding net boven de verdeler, is dit een correcte positie :?: De eventuele montage stel ik toch maar even uit tot het weer wat aangenamer wordt buiten :D
 

Chathanky

  • #8
Nog een vraagje van deze zijde.
Heb je baast een vloerverdeler ook een open verdeler in je installatie?
Zo ja dan heb je een juist schema in handen.
 

Xr8

  • #9
Als de verdeler hydrolisch neutraal is zou ik de open verdeler er eerst niet tussen zetten. De extra transport pomp neemt ook stroom, zou je wat meer verstoken dan weegt dit mogelijk niet op tegen de extra kosten van de verdeler en het energieverbruik van de pomp.

Succes.
 

Matje

  • #10
Chathanky schreef:
Heb je naast een vloerverdeler ook een open verdeler in je installatie?
Zo ja dan heb je een juist schema in handen.
Heb alleen een vloerverwarmingsverdeler in huis, dus geen open verdeler. Dit is het enige schema m.b.t. het aansluiten van een vloerverwarmingsverdeler in de installatiehandleiding. Het schema match dus niet helemaal met de situatie ter plaatste.
 

Xr8

  • #11
Deze open verdeler kun je apart bestellen en zul je volgens schema aan kunnen brengen.

Dit heeft niets met de ketel of vloerverwarming van doen. Deze zorgt uitsluitend ervoor dat er geen ongewenste stromingen bij de ketel ontstaan. Je in dit geval eigenlijk 3 apart circulerende systemen. De vloerverwarming, het cv circuit wat de open verdeler voed, en een circuit wat vanuit de open verdeler de vloerverwarming voed.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu