Nefit HR40 castreren

Status
Niet open voor verdere reacties.
De originele ketel (1976) in ons huis was een Buderus 57,5 Kw. Op advies van de installateur is in de jaren eind jaren '90 deze ketel vervangen door een Nefit HR45.
Deze ketel slaat zeer vaak aan- en af. Ik denk dat deze ketel nog steeds te groot is voor ons huis, zeker indien de slaapkamers boven slechts licht worden verwarmd. Echter wel een open trap en het verwarmde opp. van de begane grond is ca. 110 M2. Max. watertemp. ingesteld op 70 C.
Als ik naar de ketelwatertemperatuur kijk, zie ik deze snel oplopen.
Hij kan kennelijk zijn warmte niet kwijt. Aangezien de oude ketel dat probleem niet kende, heb ik ook het idee dat de circulatiepomp van de Buderus een grotere capaciteit had.
Moet er nog bij vermelden, dat ik bij de Buderus inspuiters had geblokkeerd en die leden afgestopt met steenwol.
De beste oplossing is het vervangen van de ketel door een modulerend type, doch dat is eigenlijk nog niet aan de orde.
Het gasverbruik is 3000 M3 / jr.

Kan ik het vermogen van deze ketel 20% omlaag brengen, b.v. de gasdruk naar de brander omlaag te brengen? Aangezien dit voorgemengde branders zijn, moet aan de luchtzijde ook iets gebeuren.

Pigion
 
Door het blokkeren van inspuiters en branders bij de buderus heeft u ervoor gezorgd dat u toestel niet op 57,5 kW stookte maar minder vermogen afgaf. U praat over een Nefti HR45.

Ik ga gezien het jaar rond '90 uit van een Turbo 45. Bij deze ketel kan de branderdruk verlaagd worden echter het ventilator toerental is niet te regelen.
 
@Arie1
Natuurlijk wist ik wat ik deed met het blokkeren van 3 inspuiters. De installateur was ook op de hoogte... :(

Nefit HR45 Turbo:
Als ik de gasdruk naar de brander verlaag van de voorgeschreven 11.5 mbar naar b.v. 9 bar dan zal ook de opbrengst van de ventilator met dezelfde verhouding omlaag moeten, dus van 22 mmWK naar 17,2 mm WK.
Dat zou dan kunnen door:
- smoorplaat in inlaat of uitlaat van ventilator.
- toerental omlaag brengen door voorschakelweerstand.
- ventilator van een HR32 monteren.

Kan iemand zeggen of de ventilatoren gelijke afmetingen hebben?

Pigion
 
Ik snap dat u wist wat het 'verstoppen' van de branders voor gevolg had. Echt ik snap dan niet dat er vervolgens bij vervanging niet gekeken word naar het gevraagde vermogen.

Ventilator van Turbo 32 is gelijk aan die van de 45 volgens mij.
 
Inmiddels ben ik er achter dat de ventilatoren van de HRC32 en HRC45 gelijk zijn.
Toch zijn er nog wat zaken op te lossen
Met de druk(verschil)metingen over P1 en P2 wordt de toevoer van gas naar de hoofdbrander vrijgegen.
Als ik de luchtopbrengst van de ventilator verminder, dan zou er wel eens te weinig druk overblijven om de verschildrukschakelaar te laten aanspreken.
Dus moet ik nog wat anders verzinnen.
- Andere verschildrukschakelaar?
- Restricties in de luchttoevoer naar de brander, doch na de aansluiting van het meetpunt P1, b.v. een geboord smoorplaatje in de verdeelbox.

Iemand betere ideeën?
Ik begrijp dat enkel vaste beantwoorders met kromme tenen in de schoenen zitten en niet mogen antwoorden. Geeft niet, komt wel weer goed. Altijd blijven denken en meten. Voorgemengde branders zijn gemeengoed in de industrie.
Pigion
 
Je drukverschilschakelaar meet voor en na een restrictie. Zodra je dus de + kant voor de restrictie van de ventilator plaatst zul je zelfs een hoger drukverschil krijgen. Je zou dan even moeten kijken of je drukschakelaar geen maximumwaarde heeft. Dit kun je wel checken door erop te blazen en te meten wanneer hij schakelt. Het is denk ik alleen lastig om de juiste verhouding weer te vinden. Wanneer er bijvoorbeeld te veel lucht door het toestel gaat (laag CO2) gaat je rendement omlaag en kun je storingen (vlamwegval en slecht starten) krijgen. Als je teveel gas hebt in verhouding tot de lucht kan het toestel giftig gaan branden. Waar je ook op moet letten is de stuurdruk van het gasblok. Wanneer er te weinig lucht door het toestel stroomt kan de stuurdruk van het gasblok te laag worden waardoor deze uit zichzelf helemaal kan verlopen tijdens het branden. In een gunstig geval slaat het toestel af, in een ernstig geval gaat het toestel giftig branden. Je zou ook nog de maximaal voorgeschreven schoorsteenweerstand kunnen installeren middels een restrictie in de rookgasafvoer. Dit zal ongeveer 5% vermogensverlies betekenen. Kun je niet zorgen dat er meer doorstroming is of heb je gewoon de capaciteit niet aan radiatoren?
 
Ik denk dat het beter is om een moderne ketel te zoeken die voldoet aan het vermogen van de opgestelde radiatoren in huis en bij een combiketel aan je warmwaterbehoefte.

Het modificeren van de ketel is strikt gezien niet toegestaan.
De ketel zal dan opnieuw een typegoedkeuring moeten krijgen.
 
Tevens zal een restrictie in de luchttoevoer naar de brander er voor zorgen dat de lucht verdeling niet meer in evenwicht is.

Ik sluit me aan bij het antwoord van mij voorganger hierboven.
 
@Arie1, Chathanky, Grashopper,
Ik weet dat het niet zo simpel is. Zonder goed te meten, komen we nergens.
De luchtdruk P1 stuurt m.i. niets aan in het gasregelblok. Het is geen modulerende ketel. De drukverhouding P1 - P2 geeft bij 140 tot 160 Pa de gastoevoer naar de hoofdbrander vrij.
Ik ga er nog even aan rekenen en nadenken. Het stookseizoen is nog niet begonnen.
Pigion
 
De schakelaar is bedoeld om te controleren of er voldoende transport is. Om de juiste gas/lucht verhouding te bepalen zou je voor en na aanpassing het CO2 gehalte kunnen meten.
 
Wat U voor ogen hebt is niet te realiseren.
Gastechnisch onverantwoord, en daarenboven technisch niet haalbaar met dit toestel.

De brander is gemaakt op de opgegeven gasdrukken (11,5mb).
Bij een lagere gasdruk, en luchtdruk zal de ketel niet meer starten.
Mocht de ketel wel starten (gastechnisch onmogelijk), dan zal de brander in zeer korte tijd kapot gaan, met alle gevolgen vandien. (warmtewisselaar krom, brandgevaar, enz...)

Een absolute AFRADER om daarmee te gaan expirimenteren.

Al bij al wens ik U gezond verstand toe.
 
@Gorp
In vorige bijdragen zijn een aantal aspecten aan de orde gekomen. Ik waardeer de bezorgdheid, doch van uw bijdrage krijg ik niet de indruk dat u een echte branderspecialist is. U heeft misschien wel ketels afgeregeld op fabrieksspecificaties, doch dat zegt weinig van de diepete van de kennis. Ik heb wel 20 jaar met branders te maken gehad en duizenden metingen verricht, regelingen bijgestuurd etc.
Pigion
 
Ik trek Uw branderkennis ook geen moment in twijfel, echter bij dit specifieke geval komt veel meer kijken dan branderkennis.

Uw metingen en verrichtingen zullen theoretisch beslist allemaal juist zijn, alleen gaat het op dit toestel niet werken, maar daarvoor is dan specifieke kennis van het toestel vereist.

Verdiep U in de feitelijke werking van het toestel, en U zult tot de conclusie komen dat dit technisch niet haalbaar is.

suc6
 
In dit geval denk ik dat je je vooral moet afvragen wat het oplevert. De besparing zal erg beperkt zijn en daar staat wel tegenover dat je extra risico hebt op kapotte onderdelen door de modificatie. Daar komt bij dat je bij eventuele calamiteiten de verzekering een mooie reden geeft om niet uit te hoeven keren. Ik zou er niet aan beginnen.
 
Als je een ketel met een boiler hebt gaat de ketel als de boiler bijna op temparatuur is ook branden op laagstand dan gaat de ventilator ook niet langzamer draaien
jan
 
Correctie,

dan gaat hij niet op laagstand branden maar alleen op de ontsteekbrander, het eerste keine kamertje puur als waakvlam zou je kunnen zeggen dat de hoofdbrander snel weer present is als het nodig is.
 
Die boilerregeling dat de ketel op de kleine brander gaat branden zit enkel op de HRC21 en HRC32 combi-uitvoering.
Niet op toestellen waar een 80 of 120 ltr indirectgestookte boiler op aangesloten is.

Dat verhaal gaat dus niet op voor het HR45 geval.
 
Na een paar dagen denken heb ik een oude HRC32 brander gesloopt. Bij nader inzien is het terugregelen niet zo moeilijk en zowaar de HRC45 draait al met 20% minder gasdruk en luchtdruk ACHTER de restrictieplaat. Verbranding gecontroleerd op CO en O2. Geen problemen.
Enkel de signalering van een vervuilde warmtewisselaar zal niet werken, doch ik heb hem recent noch geheel schoongemaakt.

Bedankt heren voor het mee- of tegendenken.

Pigion

n.b.
Deze operatie is niet gedaan om zuiniger te stoken, doch om minder ketelstarts te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan