Afsluiten indirect gestookte nefit boiler

melliwrijs

 • #1
Hallo,
Voor het warm watergebruik in de badkamer heb ik een vrijhangende indirect gestookte Nefit 80 liter boiler uit 1992. Deze wordt verwarmd door een Nefit Ecomline Excellent HR30 cv-ketel uit 2005. De c.v.-ketel doet het nog goed. Sinds een paar weken lekt de boiler uit de bolle kap aan de onderkant, precies in het midden. Na 32 jaar trouwe dienst hoogste tijd voor verandering. Deze boiler wil ik afkoppelen en vervangen door een elektrische doorstromer in de badkamer zelf. De boiler hangt in het trappengat van de vliering.
vraag 1 : Hoe zorg ik ervoor, nadat ik de watertoevoer in de meterkast heb afgesloten, en de warmwaterkraan in de badkamer heb opengedraaid, dat de boiler VOLLEDIG, maar dan ook VOLLEDIG leeg is voordat ik de warmwaterleiding loskoppel. Hoe voorkom ik dat er onverwacht toch nog een plens water uitstroomt dat 'vacuüm' werd gehouden in de boiler.
Vervolgens driewegklep verwijderen en 'kortsluiten' door een 90 graden bocht.
vraag 2 : welke aanpassingen moet ik doen bij de UBA-kroonsteen om van de c.v.-ketel een solo ketel te maken.
vraag 3 : wat zie ik eventueel over het hoofd.
Hartelijk dank,
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
1. gat erin boren en waterstofzuiger erbij als een emmer geen optie is. (ook gat aan de bovenkant voor lucht als dat nergens anders vandaan komt)

3. als je een beetje normaal wilt kunnen douchen heb je een behoorlijke doorstromer nodig.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #3
de boiler laten afkoelen en dan water afsluiten, lange 3/4 slang nemen en deze op de kw aansluiting van de boiler drukken dan de ww leiding losnemen en de gehele boiler zal leeglopen
 
 • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Eerst nog maar eens goed over nadenken of je dit echt wil. De situatie met een indirect gestookte boiler op de Nefit ketel geeft een heel groot warmwater comfort doordat je direct een grote hoeveelheid warmwater tot je beschikking hebt.

De opbrengst van een elektrische doorstromer is heel, heel veel lager. Meer vergelijkbaar met een keukengeiser. Of je moet je elektra aansluiting verzwaren, maar dat is kostentechnisch onverantwoord.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

melliwrijs

 • #5
Hartelijk dank voor jullie snelle reactie en meedenken. Drie weten meer dan één.

De gekozen 15KW doorstromer voldoet in onze situatie. Bijkomende voordeel is dat die 80 liter boiler niet meer 24 uur per dag warm gehouden hoef te worden om 25 minuten per dag te kunnen douchen en dat de kosten van warme tapwater met de juiste doorstromer aanzienlijk goedkoper worden.

Graag zou ik van jullie nog willen weten welke aanpassing op de kroonsteen in de cv.-ketel moet worden gedaan om van de huidige c.v.-ketel een solo c.c.-ketel te maken.

Ik zie jullie reactie graag tegemoet.
Vriendelijke groet, Melliw.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Heb je al uitgezocht hoeveel liter warmwater van 60 graden je per minuut hebt met zo'n elektrische doorstromer van 15KW? Dat is echt heel weinig en wordt minimaal douchen.

Verder kun je een 15kw doorstromer niet aansluiten achter een 3x25A huisaansluiting. Je kunt daarachter maximaal aansluiten met een 3*16A krachtgroep en dat is 11KW. Grotere zekeringen dan 16A zijn niet toegestaan, doe je dat wel dan voldoe je niet aan de netcode (selectiviteit). Even los daarvan moet je ook nog rekening houden met andere stroomverbruikers die gelijktijdig stroom vragen.

je moet dan dus al naar 3*35A huisaansluiting en alleen omwille van de kosten van het hogere vastrecht wil je dat al niet. Verder vallen de stilstandsverliezen van een indirecte boiler reuze mee. Zeker als je ook meeneemt dat gas nog steeds goedkoper is dan elektriciteit per gelijke hoeveelheid energie.

Klinkt leuk zo'n elektrische doorstromer, maar er is dus een reden waarom dit in Nederland bijna nooit wordt toegepast.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #7
Je gebruikte ca. 27 kW aan vermogen om de boiler op te warmen, gelijk aan ca 3,5 m3 gas
Als je dat afzet tegen 15 kw electra dan kom je voor wat betreft echt wel hoger uit in kosten.
De boiler was in ongeveer 30 minuten volledig opgewarmt en dat resulteerd in ca 1,75 m3 gas

Vr Gr
 

melliwrijs

 • #8
Dank voor je reactie Cvolieboy. Interessante discussie.
Sinds een jaar heb ik een dynamisch contract voor gas en electra. Had ik jaren eerder moeten doen. Misschien had ik eerder moeten vermelden dat de doorstromer alleen bedoeld is voor de badkamer, niet de rest van het huis en dat mijn vrouw en ik ongeveer 15 minuten per dag douchen.

Die 1,75 m3 gas kosten € 2,19 (1,75 x € 1,25) per dag. Volgens mij verbruik de huidige, indirect gestookte, boiler minder dan 1,75 m3 gas.
15 minuten douchen met een doorstromer kost, afhankelijk van een aantal variabelen zoals o.a. DeltaT, € 0,94 per dag (15KW/60 minuten x 15 minuten x € 0,25). Wanneer het hard waait buiten is de elektra prijs een stuk lager en met een doorstromer hoeft er geen voorraad vat op temperatuur te worden gehouden wanneer we met vakantie zijn. Los nog even van de momenten dat elektra 'gratis' is.

Zou je mij kunnen aangeven welke aanpassing ik aan de kroonsteen in de c.v.-ketel moet doen, nadat ik de huidige boiler heb afgesloten en de c.v.-ketel een solo toestel wordt.
Vriendelijke groet,
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #9
Houd er rekening mee dat je veel minder water uit je douchekop krijgt. Dus als je van een stevige straal houdt, dan kom je van een koude kermis thuis met een elektrische doorstromer.

De bezwaren ten aanzien van de te hoge aansluitwaarde ten opzichte van de huisaansluiting negeer je begrijp ik.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
melliwrijs schreef:
Los nog even van de momenten dat elektra 'gratis' is.
Dus je wacht met douchen tot het moment dat de energie gratis is, en je alleen de energiebelasting hoeft te betalen?

Onderzoek ook eerst de mogelijkheden voor een (hybride) warmtepomp met buffervat.
 

melliwrijs

 • #11
Voor de douche heb ik een Clage spaardouchekop aangeschaft en de 15KW doorstromer heb ik in werking gezien.
En 'nee', je bezwaar t.a.v. de hoge aansluitwaarde heb ik nog niet genegeerd. Tot vandaag verkeerde ik in de veronderstelling dat ik, met m'n groepenkast van 3 x 25A, de doorstromer kan afzekeren met onderstaande ABB aardlekautomaat 3-polig+nul 20A met een B karakteristiek 30mA. Van meterkast naar doorstromer een 4x4kwadraat getrokken. Max belasting is 3 x 25A x 230V = 17,25 KW en de max belasting van de doorstromer bedraagt 15 KW. Dan heb ik gedurende die 15 minuten douchen nog 2,25 KW over, toch ?
Kortom: je hebt me wel aan het 'huiveren' gezet, maar je punt heb ik nog niet helemaal te pakken.

072A3E42-A57F-4ABF-886B-0CF832D46621.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
melliwrijs schreef:
Tot vandaag verkeerde ik in de veronderstelling dat ik, met m'n groepenkast van 3 x 25A, de doorstromer kan afzekeren met onderstaande ABB aardlekautomaat 3-polig+nul 20A met een B karakteristiek 30mA.
Dat is dan een vekeerde veronderstelling, want dat voldoet niet aan de eis van selectiviteit.

In een ander topic noemde een elektro-deskundige het volgende:
Vonken_trekker schreef:
Helaas voor u, selectiviteit is wel verplicht ten opzichte van de hoofdzekering volgens de netcode.

https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c...af=2.1&artikel=2.13&z=2022-07-01&g=2022-07-01

"De beveiliging van elektrische installaties (en onderdelen daarvan) is selectief ten opzichte van de beveiliging die de netbeheerder in de aansluiting van de elektrische installatie of in het voedende net toepast."

Een C20 is niet selectief ten opzicht van jouw hoofdzekering.
Edit: Hier (klik) vond ik ook nog een goede uitleg van het gebeuren 'Selectiviteit'.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #13
Ga dan voor een 80l boiler.
Heeft een lage aansluitwaarde en kan je een half uur prima mee douchen, en opladen als je 'gratis' stroom hebt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
Achter 3x25A huisaansluiting, mag je maximaal een krachtgroep van 3x16A maken. 3x20A mag niet, want dan voldoe je niet aan de selectiviteit.

Wil je een doorstromer van 15kw aansluiten, zul je de huisaansluiting dus moeten laten verzwaren naar 3x35 (3x40). Dat kost dan gelijk ongeveer € 1.300 aan vastrecht extra per jaar. Dat is heel onaantrekkelijk, want duur en je hebt nog steeds weinig warmwateropbrengst. Dit is tevens de reden waarom elektrische doorstroomverwarmers nooit populair geworden zijn in Nederland.

Maar goed, als je gebruik wil maken van dynamische tarieven, dan ligt een elektrische voorraadboiler idd meer voor de hand. Dat geeft je meer vrijheid om deze op te laten warmen op de momenten met lage prijzen. Je hoeft dan je douchetijdstippen niet aan te passen aan de tijdstippen met lage tarieven.
 

melliwrijs

 • #15
Dank voor je bericht.
Omdat 20A één stap lager is dan 25A dacht ik te hebben voldaan aan het selectiviteitscriterium.

Een elektrische voorraadboiler, aangestuurd door goedkope stroom, is waarschijnlijk ook een hele goede optie en ligt misschien ook meer voor de hand. Heeft wel weer het een en ander aan onderzoek nodig en de tijd dringt. In ieder geval een stap op weg naar gas-loos wonen.

Voor vraag 2 (aanpassing van de kroonsteen om van de huidige c.v.-ketel een solo ketel te maken) zoek ik nog een antwoord.
Vriendelijke groet,
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #16
Je moet twee stappen lager afzekeren om te voldoen aan het selectiviteitscriterium. Dan hou je ook wat meer ruimte over voor andere verbruikers. Niets is zo vervelend als te moeten nadenken of je apparaten wel of niet tegelijk kunt aanzetten.

Elektrische boiler is er zo als je die bestelt. 120 liter ofzo, dan heb je altijd genoeg. Aan de andere kant, blijft een warmwatervoorziening op gas de komende jaren ook een goede oplossing en naar verwachting zeker niet duurder dan een elektrisch element.

Ik denk dat ik een nieuwe indirecte boiler aan de ketel zou hangen. Kun je voorlopig weer vooruit tegen lage kosten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #17
Boilersensor verwijderen uit de stekker.
Draden aan de ketelzijde kunnen met een passende stekker worden doorverbonden.
Dat is dan een paarse en een zw/witte draad die worden doorverbonden..

Vr Gr
 

melliwrijs

 • #18
Hartelijk dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu