Nefit Economy VRC24 afstellen

303_trancer

  • #1
Hallo,

Ik heb een Nefit Economy VRC24 met een Moduline20 thermostaat en ik krijg hem niet comfortabel aan het lopen. Als we hem op 20°C instellen wordt het niet warm genoeg en bij 21°C wordt het weer te warm en moeten we hem terugzetten op 20°C. Dat schiet niet op.
De thermostaat is op pen 3 en 4 aangesloten, dus modulerend. Verder lijkt alles in orde. Ik heb het vermogen en de aanvoertemperatuur volgens de handleiding ingested. Installatie is ontlucht. Op de thermostaat kun je 3 verschillende regelkarakteristieken instellen ivm een overshoot. Ik heb hem van de eerste naar de tweede karakteristiek veranderd en dat hielp niet. Het is een 2 onder 1 kap woning dus ga ik ervan uit dat de standaard karakteristiek moet volstaan. Wat kan ik verder nog doen?
Het lijkt erop alsof hij niet modulerend wordt geregeld maar via aan-uit. Ik vind ook dat de temperatuur in de radiatoren flink terugloopt als hij eenmaal de kamertemperatuur heeft gehaald waardoor hij weer flink moet gaan stoken op het moment dat er weer vraag is. Dat zou toch niet mogen als het modulerend werkt...

Graag wat tips van ervaringsdeskundigen.
 

Ceeshobby

  • #2
Heeft het geheel wel goed gewerkt.
 

303_trancer

  • #3
Hij heeft het altijd gedaan maar het lijkt erop alsof hij moeilijk in te stellen is om het constant behaagelijk te hebben.
Ik lees ook veel tegenstrijdige adviezen. De één zegt dat het niks uitmaakt waarop de aanviertemperatuur en vermogen op de ketel is ingesteld als er een modulerende thermostaat wordt gebruikt, en ander zegt weer dat je de aanviertemperatuur en vermogen niet te hoog moet instellen.
Ik zou graag wat tips krijgen hoe ik wel ofniet met de aanvoertemperatuur en het vermogen op de ketel moet experimenteren om niet het idee te hebben dat er steeds een overshoot is en het daarna weer teveel afkoelt.

Moet ik misschien dan toch voor regelekarakteristiek 3 gaan in de moduline?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Als het ingestelde vermogen van de ketel veel te groot is warmt de installatie te snel op zodat de thermostaat het niet kan volgen.

Gevolg is dat de temperatuur te hoog wordt.

En te klein vermogen geeft dat dat de woning niet op temperatuur kan komen.

De thermostaat moet op de juiste plek hangen om de temperatuur goed te kunnen meten.

Verlaag op de ketel het vermogen achter het kleine deurtje van de automaat met draaiknop grote naar kleine vlam en stel hem in op bv 5.

Kijk een paar dagen af wat er gebeurt en reageer op die afwijkingen.

Vr Gr
 

303_trancer

  • #5
Bedankt voor de info.

Ik zal dan het vermogen terugdraaien en kijken hoe hij reageert.

Ik heb vandaag de regelkarakteristiek op de moduline toch maar ook ens op 3 gezet omdat ik hem daar nog niet op heb gehad.

En hoe zit het dan met de aanviertemperatuur? Moet ik daar ook nog mee spelen? Af en toe kun je je hand niet op een radiator houden zo warm is die dan...

Is er niet een algemene handleiding hoe om te gaan met deze 3 faktoren, dus de aanvoertemperatuur, het vermogen en de regelkarakteristiek? Ze zijn natuurlijk niet voor niks allemaal instelbaar. Maar ik zou graag de logica erachter weten zodat ik doelgericht aan de slag kan gaan. Ik heb nu het idee dat ik maar wat doe.
 

JeffreyD94

  • #6
De radiatoren zijn ontworpen voor een bepaald afgifte bij bijvoorbeeld 90/70/20 (Aanvoer/retour/ruimte)
De afgifte is bijvoorbeeld 2000Watt. (2kW)

Normaliter tel je alle radiator vermogens bij elkaar op, dit (+ wat extra vermogen om safe te spelen) stel je in als het benodigde vermogen wat geleverd moet worden.

Vervolgens stel je de aanvoertemp in aan de hand van ontwerpcondities. (bouwjaar geeft veelal een vermoeden.)

Als laatste regel je alle radiatoren in op het temperatuur verschil volgens ontwerp condities.

------------------------------------------------------

Regelkarakteristiek moet u zien als een auto welke remt;

je kan volop gas blijven geven en op het laatste moment remmen waarbij veel energie verloren gaat.
(In dit geval zal de energie de woning extra onbedoeld opwarmen.)

Je kan eerst gas loslaten en pas op het laatste moment lichtjes bij remmen waarbij weinig energie verloren gaat.
(De woning zal constanter in temperatuur blijven.)

------------------------------------------------------

Veelal regelt een modulerende thermostaat al een hoop en zijn standaard instellingen de juiste middenweg.

Echter zodra er een onbalans is zal de woning nog extra opwarmen door de restwarmte welke zich nog in de radiator bevind. Hierbij ligt het aan de type thermostaat in hoever je dit kan bijsturen, ik blijf van mening dat dit slechts een lapmiddel is.


Inregelen en juist instellen heeft altijd de voorkeur!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu