Schuin dak naisoleren - afmetingen houten regels

Kloske

  • #1
Hallo medeklussers,

Al geruime tijd ben ik een woonboerderij aan het verbouwen, en ben nu aangekomen bij het naisoleren van het dak.
Dit dak bestaat uit unidek platen met ca. 8cm pur, daarop dakpannen.
Nu wil ik aan de binnenkant 145mm isolatie plaatsen (zie foto), tussen horizontale balken van 165mm. Tussen de horizontale balken varieert de afstand nogal, max is 170cm.
Deze afstand wil ik verticaal balkjes zetten, op 60cm afstand, met daartussen isolatie, een foto hieronder heb ik een tijdelijk balkje met isolatie geplaatst.
Daaroverheen komt klimaatfolie (vanwege de dampdichte binnenzijde unidakplaten), met horizontale regels op de hierboven genoemde nog te plaatsen verticale balkjes.
Om af te ronden komen daar gipsplaten 12.5mm dik over.

Omdat ik hier geen ervaring mee heb, en het dak niet te zwaar wil belasten, maar ook geen te lichte constructie wil ivm doorbuigen, graag jullie advies over de te gebruiken materialen:
  • wat is de beste afmeting van de verticale balkjes, die tussen de isolatie komt (hier komt ook het gips aan te hangen uiteindelijk). Zelf dacht ik aan 22x125 of 32x125
  • wat is afstand van horizontale regels (22x48) waar gipsplaat 12.5mm op komt, ivm doorbuigen gips (dak is onder hoek van 45 graden ongeveer). 40cm? 60cm?
Hartelijk dank!
Klaas

20200704_185925.jpg 20200704_185626.jpg 20200704_185535.jpg
 

Kloske

  • #2
iemand met ervaring die zijn tips wil delen met mij?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Unidek heeft zover ik weet nooit met PUR isolatie gewerkt. Z'n sandwichpaneel van Unidek bestond uit voor de binnenkant rond de 5mm spaanplaat met een witte kunststof afgwerkt. 80mm EPS en weer een spaanplaat ongeveer dezelfde dikte maar groen gekleurd. Waar wil je mee isoleren wol of schuim. Ik kan je niet helpen hoe je het frame moet maken. Sandwichpanelen hebben wat betreft de belasting hun beperkingen. Misschien moet je even zoeken welk paneel is aangebracht er zullen verschillende typen hebben bestaan. Met of zonder verstevigingsribben in het paneel.
 

Tiho

  • #4
Als de maat 32 x 125 jouw goed uitkomt, kun je die gebruiken. Ik heb het bij mij zo gemaakt d at er ook 50 mm dikke steenwol achter deze balken langs gestoken kon. En dan dekens er tussen

De rachels moeten hart op het 30 cm. Dan Kun je op de langsnaden en het midden van de platen schroeven.
 

Kloske

  • #5
Wellicht ben ik niet duidelijk genoeg geweest.
Of het echt unidek dak heet weet ik niet, wel dat het 8cm purschuimachtige platen zijn, met een damdichte binnenzijde. Geen verstevigingsribben behalve hout aan de zijkanten, zie extra foto onderaan.
De verticale latten/balkjes komen tussen de huidige horizontale balken, en de dakplaten komt dus verder geen extra belasting, wel op de huidige horizontale balken.

Maar omdat die overspanning max 170cm is, is mijn twijfel hoe zwaar ik die nieuwe verticale latten/balkjes moet uitvoeren. Te dik wordt de constructie zwaar, en het is een oud boerderijdak dus daarom wil ik ze relatief licht uitvoeren, zonder dat deze balkjes later gaat doorhangen uiteraard.
De hamvraag is of 22x125 of 32x125 nodig is, of nog zwaarder, om deze 170 cm (onder de 45 graden hoek van het dak) te overbruggen met voldoende stijfheid.
De isolatie die ik ga toepassen zie je op een van de foto's en is gerecycelde spijkerbroek (zonder het merk te noemen ;).

Mijn tweede vraag was welke afstand de daaropvolgende houten regels gemonteerd moeten worden (weer horizontaal te monteren op de hiervoor gehoemde verticale balkjes) alvorens er gipspaten overheen gaan. Gipsplaat is 12.5mm dik, en ik gok op 40cm om ook hier doorbuiging gipsplaat te voorkomen.

20200709_085719.jpg
 

Kloske

  • #6
Thanks Tiho.
De gipsplaten wilde ik dwars op de rachels doen, dan zou eventueel grotere afstand kunnen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tiho

  • #7
Worden het rk of ak platen?
 

Kloske

  • #8
het worden AK platen van 12.5mm
 

Tiho

  • #9
Volgens mij moet je dan hout achter de langsnaden hebben. Jouw montage is geschikt voor stucplaten welke daarna geheel gestuuct worden.

100% zeker ben ik niet, maar ik zou me er even in verdiepen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het is zo, je hebt te maken met het doorlaten van de warmtestroom. De spaanplaat aan de binnenzijde heeft een witte afwerking. De spaanplaat aan de buitenzijde is niet afgewerkt. De witte afwerking is dampdichter dan de spaanplaat welke niet is afgewerkt. Er kan dus meer vocht uit het paneel dan er in kan komen. Zodoende is het veilig.
 

Veenboer

  • #11
Mijn platen op het hellend dak zijn aan de buitenkant groen van 4mm dik spaanplaat en 6 cm tempex en binnenkant 4 mm spaanplaat en altijd vochtig aan de binnenkant met dit weer echt nat.Om daar van af te komen wil ik het opdikken maar waar ik ook zoek allemaal verschillende antwoorden .de een zegt een lucht ruimte van 2 cm aanhouden maar waar gaat dan het vocht heen.de andere pirplaten er stijf tegen aanplaatsen dus wat is wijsheid.
 

Veenboer

  • #12
Dak van binnenuit opgedikt met 6cm pir platen 2 zijdig alum en ertegen aan geplakt dus stijf er tegen aan en de vloer met 3cm Pires platen en totaal geen last meer van muffe lucht en alles is kurkdroog wel 2 ventilatie pannen diagonaal op het dak en binnen met roosters super tot nu toe
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu