Nacht verlaging Nefit Moduline 400 thermostaat

Chip

  • #1
Onze thermostaat staat op weersafhankelijke regeling
met nachtverlaging op kamerthermostaat. De temperatuur
staat op T1 tijdens deze nachtverlaging. Gisteravond bleef de
thermostaat de ketel aansturen terwijl, de tijd van de nachtverlaging T1
was bereikt terwijl de kamertemperatuur ver boven de T1 temperatuur
was. Buiten temperatuur was op dat moment -1 graad.
Klopt dit ?
 

Red

  • #2
Ik heb dezelfde thermostaat in WA regeling met nacht verlaging en dat werkt wel degelijk.

De thermostaat berekent een setpoint voor de CV ketel die afhankelijk is van:
- Ingestelde stooklijn
- Gemeten buiten temperatuur
- Ingestelde kamer temperatuur op de moduline. In auto bedrijf is dat de via het klokprogramma ingestelde temperatuur en in handbedrijf de met de hand ingestelde temperatuur.
- NIET de gemeten kamer temperatuur

Indien je overdag van bv 08.00 tm 23.00 een fictieve kamertemperatuur van 21grc opgeeft, wordt op basis van 21grc, de gemeten buiten temperatuur en de stooklijn, de CV aanvoer temperatuur berekent, bv 60grc.

Indien je buiten deze tijden bv 18grc insteld, daald de CV aanvoer temperatuur naar bv 50grc.

Maw de thermostaat doet niets met de gemeten kamertemperatuur, tenzij je de ruimte compensatie aan hebt staan, maar dat laatste heeft geen zin als je radiatoren hebt. Met de ruimte compensatie aan, zal de thermostaat de stooklijn naar beneden bijstellen zodra de kamer temperatuur gehaald wordt. Dat is leuk voor de woonkamer waar wellicht de vloerverwarming ligt, maar de overige radiatoren in huis die wel een hoge aanvoer temperatuur nodig hebbeb, worden dan waarschijnlijk niet warm genoeg meer.

Zet de thermostaat maar eens in hand bedrijf en draai vervolgens maar aan de knop. Dan zie je dat de aanvoer temperatuur weldegelijk veranderd, maar niet afhankelijk is van de gemeten ruimte temperatuur.

Als je met WA regelen een vloerverwarming nauwkeurig wil regelen, dan heb je een 2e kamer thermostaat nodig, welke direct de vloer regelt (via een zonne ventiel).

De Moduline zorgt er bij WA regelen alleen voor dat het water in de CV heet genoeg is, om het huis warm te krijgen, de ruimte temperatuur regelen doet hij in principe niet, tenzij je de ruimte compensatie inschakeld, maar dit heeft zijn beperkingen.

Het ea staat ook in de gebruiksaanwijzing, maar het algehele plaatje niet echt.

weersafhankelijk.pdf
 

Chip

  • #3
OK, bedankt!
 

Mustang65

  • #4
Als je met WA regelen een vloerverwarming nauwkeurig wil regelen, dan heb je een 2e kamer thermostaat nodig, welke direct de vloer regelt (via een zonne ventiel).

De Moduline zorgt er bij WA regelen alleen voor dat het water in de CV heet genoeg is, om het huis warm te krijgen, de ruimte temperatuur regelen doet hij in principe niet, tenzij je de ruimte compensatie inschakeld, maar dit heeft zijn beperkingen.

Het ea staat ook in de gebruiksaanwijzing, maar het algehele plaatje niet echt.

Bedenk wel dat waneer je weersafhankelijk regelmet vloerverwarming je BESLIST GEEN NACHTVERLAGING WENST VAN MEER DAN 2 GRADEN.
dit is mede omdat de vloer dan te ver afkoelt en je er te veel energie (dus Gas) in moet stoppen om de vloer weer op te warmen.

Een tipje voor een ieder het kost minder energie om iets op temperatuur te houden dan om het op te warmen, een vloerverwarming is een traag aanwarmend systeem dus wanneer je een nachtverlaging toepast zal het 's morgens langer duuren (dus meer geld kosten) om de vloer op te warmen.
 

Chip

  • #5
Nogmaals bedankt voor de reacties, maar nog een vraag.
Het valt mij op dat bij de nachtverlaging (T1) met WAR aansturing
de pomp continu blijft draaien als je voor ruimteregeling kiest,
terwijl dit niet zo is bij de situatie buitentemperatuur.
Waarom blijft die pomp nu wel draaien bij ruimteregeling?
 

Red

  • #6
Is me nog nooit opgevallen, maar ik heb mijn pomp bewust op 24h aan gezet.

Daarnaast is er een verschil tussen:
- nachtverlaging van een evt vloer verwarming
- en nacht verlaging van de WA regeling (stooklijn)

Een vloer moet je inderdaad niet meer dan 1-2 graden verlagen, maar een WA stooklijn, mag -als de warmte vraag van radiatoren er toch niet/minder is- best omlaag.

Een vloer heeft genoeg aan een aanvoertemperatuur van 45-50grc terwijl radiatoren (zeker oudere) 70-90 nodig hebben om maximaal vermogen te kunnen leveren. Indien je dat vermogen snacht niet nodig hebt, kan de stooklijn best wat omlaag snachts. Maar zodra je slechts één radiator in je schuur hebt hangen die maximaal moet stoken om de schuur vorstvrij te houden bij -10, ja dan moet je de stooklijn niet omlaag zetten.
 

J. Bergsma

  • #7
Nog even een korte reactie van mijn kant. De moduline 400 heeft de volgende eigenaardigheid. T1 werkt niet in combinatie met WAR, je moet dan T2 nemen volgens de gebruiksaanwijzing. Dit betekent dat je het klokprogramma zou moet veranderen dat T1 daar niet in voorkomt. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing bij "nachtverlaging".
 

Red

  • #8
Dat moet een abuis zijn. U kijkt waarschijnlijk op pag.33 maar dat heeft betrekking op een eventuele boiler (ketel+boiler).

Indien u er voor kiest de boiler mee te schakelen met het klok programma, dan wordt tijdens T1 bedrijf de boiler niet meer op temperatuur gehouden. Je kunt dan ook nog een vervroeging of verlagingstijd ingeven, zodat de boiler nog even op temperatuur blijft terwijl de CV temp. omlaag gaat en andersom, kan er een vervroeging worden ingegeven, zodat de boiler al warm is voordat de CV naar een dag temp. gaat.

Maar ook in WA bedrijf werken alle temperatuur niveaus van T1 tot T4, het staat bij mij echt zo ingesteld en ik zie ook dat het werkt, want zodra T1 actief is, stookt de ketel voorlopig niet meer.
 

J. Bergsma

  • #9
Hoi Red,

Nee je kunt dit lezen op p40. Bij WAR geen T1!
 

Red

  • #10
Ik heb het lek boven, de manual die ik heb is van 11- 2005, die nu op de site van nefit staat is van 5-2008 (staat onder profesioneel-Documentatie).

Je thermostaat heeft een nieuwere firmware dan de mijne, die iets anders werkt. Bij T1 gaat hij klaarblijkelijk in een antivorst stand. Ik begrijp de gedachten kronkel van nefit niet.
 

J. Bergsma

  • #11
Zal wel kloppen. De consumentendienst van Nefit weet het zelf ook niet. In ieder geval zou je kunnen oeverwegen om eens zonder "T1"te werken. Kijken wat er dan gebeurt.
 

Red

  • #12
Ik heb het zo uitgekiend dat bij T4 (avond) mijn radiatoren die ook warm moeten worden, ook daadwerkelijk warm genoeg worden, terwijl bij T1 (nacht) de stooklijn zover omlaag gaat, dat de vloer niet te veel warmte verliest en ik geen kans heb op bevriezende radiatoren.

Het opwarmen naar een behaaglijke temperatuur, doe ik pas overdag, dan krijg ik natuurlijke hulp van het zonlicht. Een uur voordat we naar bed gaan, gaat alles al naar de nacht waarden, de vloer houd de warmte toch lang vast.

Maar het blijft toch een beetje puzelen, om enerzijds de WA zo minimaal mogelijk af te stellen, terwijl anderzijds de vloer en radiator thermostaten wel hun gewenste waarden halen.

Ik begrijp de logica van Nefit niet, maargoed, ben blijkbaar niet de enige :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu