CV s nachts uitzetten?

Hebeentuin

  • #1
Hoi,

Zouden wij om stroom en gas te besparen snachts de cv kunnen uitzetten? Gewoon de stekker er uit?

Wij gebruiken enkel sochtends warm water voor de afwas en savonds voor douchen. Verder niet. De verwarming gaat meestal pas halverwege de middag aan. Maar ondertussen slaat de CV wel regelmatig aan...

Kan het kwaad? Blijven de instellingen behouden als we de stekker er uit trekken?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat heeft in principe geen nut. Als de CV regelmatig aanslaat, is er ergens een warmtevraag van de thermostaat of het warm water. Dat laatste is een kwestie van de eco-instelling gebruiken, en voor de thermostaat lijkt het me dan handiger om temperatuur 's nachts gewoon nog wat lager te zetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het kost vervolgens 's ochtends meer energie om de woning warm te krijgen. Daarnaast heb je kans op schimmelvorming in huis. Met luchtwegklachten tot gevolg...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Moderne ketels gebruiken in standby een minieme hoeveelheid energie.
Mijn eigen ketel, vorig jaar geïnstalleerd, heeft een standby gebruik van minder dan 2 Watt.
Dat zou per jaar, indien de ketel 's nachts 12 uur uit staat, nog geen 10 kWh schelen.
Daarvoor zou ik het comfort van 's morgens in een warme kamer komen en in de badkamer meteen warm water kunnen gebruiken niet willen missen! Moet er niet aan denken dat ik 's elke ochtend eerst de trap op moet om de ketel aan te zetten, in de winter in een steenkoud huis. En pas dan kan ik me wassen en scheren, eveneens in een nog koude badkamer.

Kijk even in de specificaties van je ketel en je weet hoeveel standby stroom de ketel gebruikt.

Indien je het tóch wilt doen, dus de ketel uitzetten, neem dan een tijdklok. Alleen gebruikt die ook een (geringe) hoeveelheid standby stroom. Of gebruik een tussenstekker met schakelaar. Want steeds weer de stekker erin en eruit is ook niet goed, dan heb je (na lange tijd) kans dat het snoer net achter de stekker een breuk krijgt.

Je zou ook een thermostaat met tijdklok kunnen installeren, als je die nog niet hebt. Dan kun je instellen wanneer de verwarming wel en niet aan moet gaan.
 

ADDave

  • #6
Thermostaat 's nachts naar een graad of 15 zetten en de comfortstand van het tapwater uitzetten.

Heb ik ook zo en de ketel springt nooit aan. Gasverbruik is afhankelijk van hoe goed de isolatie het huis is en voornamelijk je eigen gedrag.
's ochtend is het bij mij binnen rond de 18 graden. Ik ga niet mn huis verwarmen voor dat uurtje tot ik de deur uitloopt. Als ik thuis kom van werk gaat de ketel pas weer aan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Uitzetten dan moet je 100% zeker weten dat de buizen van de CV nooit kunnen of zullen bevriezen.
 

Ijssel87

  • #8
Wat wil je precies snachts besparen als je snachts niks gebruikt?

Comfort stand van de ketel uitzetten, duurt t wat langer voor je douche op temperatuur is. Maar scheelt geen bergen gas op jaarbasis.
 

Hebeentuin

  • #9
Kees schreef:
Mijn eigen ketel, vorig jaar geïnstalleerd, heeft een standby gebruik van minder dan 2 Watt.
Dat zou per jaar, indien de ketel 's nachts 12 uur uit staat, nog geen 10 kWh schelen.
Daarvoor zou ik het comfort van 's morgens in een warme kamer komen en in de badkamer meteen warm water kunnen gebruiken niet willen missen! Moet er niet aan denken dat ik 's elke ochtend eerst de trap op moet om de ketel aan te zetten, in de winter in een steenkoud huis. En pas dan kan ik me wassen en scheren, eveneens in een nog koude badkamer.
Wow, wel luxe hoor. Jullie weten toch wel dat er in Nederland heel veel woningen/gezinnen in situaties zitten waar dit als een luxe klinkt? voor ons in ieder geval wel.

De ketel slaat gedurende de dag aan om het tapwater op temperatuur te houden. Het is wel een 'nieuwe' ketel. vier jaar oud geloof ik. Dat hoeft voor ons niet omdat wij enkel warm water gebruiken voor de afwas en voor 's avonds douchen. De rest van de dag is het dan verspilde energie.

De verwarming gebruiken we dus beperkt. Meestal pas als de kinderen uit school komen tot 19.00 uur. Konden wij er maar voor kiezen om in een warme woonkamer uit bed te komen en een warme badkamer te hebben als we even kort douchten... S 'nachts gaat de verwarming helemaal naar 5, lager kan niet. Als het flink vriest dan slaat de verwarming s'nachts aan, anders niet. Ik heb niet de indruk dat er binnen de woning iets bevriest overigens. Wat er onder de grond gebeurd weet ik niet, maar dat lijkt mij ook niet.

Ik zal de handleiding eens nakijken op stand-by verbruik. Maar ik denk dat mijn gevoel wel klopt dat het wel loont om de CV s'nachts toch uit te zetten. Bespaart stroom en gas. Daar is technisch gezien niets op tegen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Het is totaal afhankelijk van de situatie, de woning en het type verwarming.
Op de begane grond hebben we overal vloerverwarming en die staat altijd ongeveer op dezelfde temperatuur.
Nachtverlaging heeft hier niet zoveel zin, anders hadden we daar niet voor moeten kiezen.
De ruimten op de verdieping worden verwarmd met convectoren, die ruimten zijn apart regelbaar
(zone regeling overal in huis) en die worden alleen op een hogere temperatuur gezet als we daar zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Ik zou me dan drukker gaan maken over het isoleren van de woning.
 

Ceeshobby

  • #12
Als de woning in een nacht zo ver afkoelt is de isolatie niet al te best.
Mocht het -15 graden vriezen met een harde wind, bevriezen er zeker wel ergens leidingen in huis. Op welke temperatuur heb je de kamerthermostaat staan als je thuis bent.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Sommige thermostaten zijn de tijd kwijt als de stroom eraf geweest is.
Het programma wordt wel onthouden.
Maar dat kan je simpel uitproberen.
Het warmwater van de comfort stand afhalen en op eco zetten scheelt het tussentijds opwarmen.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Hebeentuin schreef:
De ketel slaat gedurende de dag aan om het tapwater op temperatuur te houden.
En dat kun je bij de meeste ketels op eenvoudige manier uit zetten. Hebben we bij onze ketel ook gedaan. Scheelt véél meer energie dan dat je de ketel spanningsloos maakt ipv. op standby.

Ik weet trouwens niet wat er luxe aan is om 's morgens gewoon de kraan open te zetten en na enige wachttijd warm water te hebben zonder apart naar de ketel toe te hoeven lopen om die aan te zetten. En de verwarming staat op een klokthermostaat, die zorgt dat we op het vaste moment dat we in de badkamer (en even later in de huiskamer) komen, de radiatoren op temperatuur zijn. Niks luxe, zo'n klokthermostaat heb je al voor honderd Euro of zo en gaat jaren mee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
@Hebeentuin : inmiddels ben je ruim 300 posts hier verder. Van veranda's tot gemetselde plantenbakken en van schilderen tot het bouwen van een passiefwoning.

Je lijst met grote klussen is lang en ongestructureerd. Zorg dat je een prioriteitenlijst heb, en begin met datgene wat geld bespaart. Als je afgelopen zomer was begonnen om het bestaande deel van de woning te gaan isoleren, had je er nu warmpjes bij gezeten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Steeds de stekker van de ketel eruit halen, is ook niet best voor de elektronica. Die is namelijk ontworpen om continu onder spanning te staan. Haal je de stroom er steeds af, dan zal de elektronica ook steeds opwarmen en afkoelen. Voor de levensduur is dat vaak ook niet bevorderlijk.

Een goede reparatie aan de ketel en elke besparing die je dacht te halen is weer teniet gedaan.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Kees schreef:
Niks luxe, zo'n klokthermostaat
De luxe zal hem niet zitten in het hebben van een klok thermostaat maar in het financieel kunnen veroorloven van de benodigde kuubs gas om het luxe klokprogramma te draaien....
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Het is juist zo, dat je dankzij zo'n klokthermostaat knieperig kunt doen op het gebied van gasverbruik. Want je kunt hem instellen, dat de verwarming bijv. al om 22.00 uur 's avonds naar een lagere temperatuur springt. En dat doe je dan om 23.00 en 24.00 en 1.00 uur nogmaals. Heb je het ondertussen koud en zet je de verwarming handmatig wat hoger, kun je niet vergeten hem weer laag te zetten voor de nacht. Overdag staat ie op 19 graden, dat is echt niet heel lux hoor (zeker niet als je al wat ouder bent).
Ik zit met redelijk, maar niet op z'n top geïsoleerd huis op een jaarverbruik van onder de 900 kuub.
Volgens de gegevens van de eneriemaatschappij zitten overige (identieke) woningen in de buurt gemiddeld een stuk hoger!
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu