Naar zolder toe een vaste trap plaatsen

Purdey

  • #1
Wij gaan naar zolder toe een vaste trap plaatsen, maar ik kan op internet en op dit forum nog niet echt vinden wat ik wil weten.

De trap wordt aan de muur bevestigd en uiteraard bovenaan. Moet de trap dan ook op de vloer verankerd worden? Het lijkt mij wel. Wij hebben een bouwpakket trap gekocht en het enige wat in de handleiding staat is hoe de trap zelf in elkaar moet. Wij hebben ook een algemene handleiding bij een (belgische) bouwmarkt vandaan maar daar staat eigenlijk ook vrij weinig in.

Hoe is het het makkelijkst bovenaan te bevestigen?

Is het een beetje zelf te doen of kan dit beter overgelaten worden aan de expert? Wij zijn best handig maar niet erg creatief in het bedenken hoe we dingen moeten aanpakken. Als we eenmaal weten hoe het moet zal het wel lukken.

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Pepjo

  • #2
Er mist nog wat broodnodige info: waaruit bestaat de verdiepingsvloer en de zoldervloer? Hout, beton? Indien hout, hoe loopt de balkenlaag?

Het mooist is natuurlijk om de trap onzichtbaar te verankeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van houtdraadbouten in de balk van de zoldervloer. En, als je er bij kunt, kan dit ook aan de onderkant van de trap. Maar dan moet wel het plafond van de verdieping eronder open zijn/gemaakt worden.
 

Purdey

  • #3
De verdiepingsvloer is van beton, de zoldervloer is van hout. De balken lopen, als je de trap op loopt, in de breedte. Het huidige trapgat naar zolder moet groter gemaakt worden, dan moet er een balk weg en gaan we zo'n constructie maken die je ook bij dakramen zit (weet even niet hoe dat heet).

In de vloer verankeren lijkt me dus wel nodig, maar vanaf de onderkant gaat dus niet lukken met beton. Ben wel benieuwd naar andere oplossingen. Er ligt nu laminaat wat er zo uitkan dus is er een manier om te verankeren in beton en daarna laminaat eroverheen te leggen?
 

Pepjo

  • #4
Jawel, als ik het zou moeten verzinnen: uit de twee staanders aan de onderkant een stuk wegfrezen. Hierin een ijzer schroeven wat 10 cm uitsteekt, zodanig dat de trap, eenmaal neergezet, weer op z'n eigen hout rust. Deze stukken ijzer kun je verankeren in de betonnen vloer.

Je laat de isolatie van de laminaatvloer ter plaatste van de bevestigingsijzers weg en legt de laminaatvloer eroverheen. Niemand die iets ziet en klaar is (Klusidee) Kees.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu