Dubbele tuindeuren naar tuin klemmen

Robbie's

  • #1
Goedenavond.

Mijn naar buiten slaande tuindeuren klemmen licht en ik twijfel hoe op te lossen. Ik heb een tekening gemaakt die je vanaf de buitenkant moet zien. Als je inzoomt op dat plaatje zie je waar mijn problemen zitten. De blauwe deur is de linker deur met deurknop. De rechter deur kun je open doen door binnen van vloer te ontgrendelen.

Mijn probleem:
1. De linkerdeur schaaft ligt over het hout van de rechter deur bij openen. Dat is in het midden en bovenin. Het is minimaal maar de verf gaat er van. In die linkdeur zitten de onderste scharnieren dichter tegen het kozijn dan bovenin. Aan de bovenkant van die deur is er nauwelijks ruimte tot het kozijn maar het klemt daar niet.
2. De rechterdeur klemt links bovenin en een stukje naar rechts. In die deur zitten de scharnieren volgens mij prima van de zijkant. Ruimte tussen scharnier en deur is daar overal ongeveer hetzelfde.

Wat kan ik het beste doen? Ik overweeg een timmerman in te schakelen maar wil eerst weten of ik dit wellicht zelf eenvoudig kan oplossen.
Ik denk aan het volgende:
1. De rechterdeur moet ik aan de bovenkant van links naar middan wat van afschaven. Waar doe ik dat mee? Gewoon lang schuren met grof schuurpapier of de deur er uit halen en met een cirkelzaag er een paar millimeter tot het midden van afzagen. Of zou ik de deur kunnen schaven terwijl hij er nog in hangt?
2. De linkerdeur is een grotere uitdaging denk ik. Als ik de scharnieren links boven iets dieper in de deur zet gaat die deur natuurlijk aan de bovenkant weer klemmen. Dan blijf ik schaven.

Iemand die mij verder op weg kan helpen? Hoop dat de tekeningen e.e.a. verduidelijken.


Titel aangepast - mod

In ieder geval bvd voor de hulp.
Rob
Deur2.jpg
Linker deur.jpg
Rechter deur.jpg
Deur.jpg
Deur2.jpg
Deur3.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Robbie's

  • #2
Nog wat extra foto's van binnenkant linker deur. Daar zit een dun stukje hout links en rechts van het lange beslag dat ik eventueel dunner kan maken. Denk dat mijn voorkeur voor linker deur de bovenste scharnieren vervangen zijn 20 jaar oud en iets dieper plaatsen. Ben benieuwd wat anderen denken.

20240408_195756.jpg 20240408_195750.jpg 20240408_195738.jpg 20240408_195348.jpg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Scharnieren zien er versleten uit omdat de delen verspringen, het vervangen door gelijkwaardige nieuwe exemplaren zou het op moeten lossen.
Niet goedkoop naar mogelijk allemaal vervangen en neem dan de betere kwaliteit.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Robbie's

  • #4
@Cvolieboy. Bedankt. Zat zelf er ook aan te denken de scharnieren te vervangen. Of dat het probleem op gaat lossen is de vraag maar ik kan het proberen. Denk je dat ik het scharnier onder het hoogste scharnier er uit kan halen zodat ik die mee kan nemen naar de winkel. Ik wil wel een goede beveiliging dus moeten goede scharnieren worden.
20240408_205620.jpg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Dat is een goed idee en kan gewoon. Succes
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik zou eerst eens proberen eea te stellen met vulplaatjes.
 

Robbie's

  • #7
Hi Walker. Bedankt. Ik denk niet dat dat gaat lukken. Je bedoelt vulplaatjes tussen scharnier en kozijn?. Ik heb al niet veel ruimte zoals te zien op de tekening. Er moet eerder af aan een kant dan opvullen vrees ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als er aan de kant waar de deur klemt meer ruimte aan de scharnierkant zit, dan is afschaven niet de juiste oplossing. Het scharnier is dan waarschijnlijk verbogen. Er wordt reclame gemaakt voor een tool om scharnieren recht te buigen (Knucklebender), maar hoe handig dit is weet ik niet.

Hier wordt het buigen uitgelegd:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Scharnieren van de loopdeur zijn duidelijk ingelopen, deze vervangen zie #3
 

Robbie's

  • #10
Ja, ben ik ook van plan te vervangen..... We gaan zien of dat het probleem op gaat lossen. Afgelopen dagen bezig geweest om alles te verven behalve de deuren dus nog niet aan toegekomen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
@IJkenhout : Het Youtube-account van Koos moet net als hijzelf met pensioen. Met het buigen van scharnierknopen maak je meer kapot dan dat je goed doet.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Walker schreef:
Met het buigen van scharnierknopen maak je meer kapot dan dat je goed doet.
Dat vroeg ik me al af. Bedankt voor de correctie :super:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu