Vaste trap naar zolder - Trapgat maken

Purdey

  • #1
Een trapgat maken..
We zijn bezig om een vaste trap naar zolder te maken, maar nu zitten we met de draagbalken die in de weg zitten. Deze moeten er uiteraard tussenuit.
De vraag is wat is de veiligste manier om die balken er tussenuit te zagen. De ruimte tussen de kalken is 54 cm.

Hierbij wat foto's:





Kunnen we de balken onderling verbinden of moet het een grote balk worden?
Het moet uiteraard stevig zijn om gewoon op de zolder te kunnen blijven lopen.

Dank jullie wel alvast voor de info.

Groet,
Purdey
 

Tackerman

  • #2
Hoi Purdey,

Om van 1 of meerdere binten een stuk af te zagen, zul je deze eerst aan de onderkant moeten onderstempelen (met een officiële stempel of een oude bint of zo.) Let er wel op dat de vloer waar de stempel op staat voldoende draagkrachtig is.

Vervolgens meet je het trapgat uit en legt 2 binten van dezelfde afmetingen van de ene bint die kan blijven zitten naar de andere die kan blijven zitten. Deze kun je nu direct op maat afkorten en tevens afschrijven wat er van de binten afgaat welke verdwijnen.

De 2 nieuwe binten maak je vast met zware balkdragers of hoekijzers, evenals de afgezaagde binten die hierop uitkomen. Onderling koppel je de 2 nieuwe binten met draadijzers of lange fretten.

Je hebt nu een raveling gemaakt. Officieel moeten de twee binten waar de nieuwe 2 nu tussenvallen ook verzwaard moeten worden, door er een bint langs te leggen en te koppelen, maar omdat dit je het hele plafond of vloer kost, wordt dit vaak achterwege gelaten.

Als ik de foto`s bekijk en de hartafstand is 60 cm. Zou ik dat laatste wel achterwege durven laten, mits je er geen bibliotheek, biljart, waterbed of bubbelbad bovenop zet.

Succes Onno
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu