Na oplevering kozijnen en deuren plaatsen in nieuwbouwhuis

Nixnut

  • #1
Binnenkort start men met de bouw van ons nieuwe huis en ik moet binnenkort een aantal opties doorgeven. Een daarvan betreft de deuren. Standaard wordt ons huis voorzien van opdekdeuren met bovenlicht. Dat vinden we niet mooi dus dat moeten stompe deuren zonder bovenlicht worden. Dat kan als optie maar dat is verschrikkelijk duur en dan hebben we nog niet het soort deur dat we mooi vinden. Een andere optie is om geen deur te laten plaatsen. Dan krijg ik dus een uitsparing in de muur tot aan het plafond (tenminste, dat neem ik aan want standaard is met bovenlicht tot aan plafond). De muren zijn van 10 cm Ytong of van kalk-zandsteen.
Is het mogelijk om na oplevering zelf houten kozijnen met stompe deuren te plaatsen. Mijn oom (bouwtechnisch redelijk onderlegt) zegt dat dat niet kan omdat normaal eerst het kozijn geplaatst wordt en de muur daar tegenaan wordt gebouwd. Heeft hij gelijk?
Is het mogelijk om het bovenlicht achteraf dicht te maken zonder dat dat later gaat scheuren?
 

Fiesiekus

  • #2
Een zgn. renovatiekozijn kan altijd achteraf geplaatst worden. Als je zorgt voor een latei (houten balkje bijv.) kan je daarop gipsblokken opmetselen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kozijnen kunnen achteraf geplaatst worden, in wezen gebeurt hetzelfde als met de vervanging van een kozijn.
Een latei is niet nodig boven een kozijn, het stuk boven het kozijn kan gewoon opgemetseld worden met kalkzandsteen of met cellenbeton, hetzelfde materiaal gebruiken als het bestaande gedeelte, dat levert geen risico van scheuren door werking op.
 

Nixnut

  • #4
Ik ben technisch helemaal niet onderlegd dus als leek vraag ik me dan af hoe dat werkt. stalen kozijnen kun je vaak eerst plaatsen en dan stellen. Bij een houten kozijn kan dat toch niet. Het gat is groter dan het kozijn, hoe plaats je dat / vul je dat op / zet je dat vast?
 

Fiesiekus

  • #5
Opvullen met PUR en/of gips als laatste. Zonder latei dient je kozijn als steun voor de (gips?)blokken erboven en dat is constructief onjuist.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kun je een foto plaatsen van een woning waar een latei boven de deur zit ?

Wanneer het gat op maat is kan het kozijn met schroeven worden vastgezet aan beide kanten, eventueel met blokjes hout er tussen, de naden indien nodig opvullen met pur.
 

Fiesiekus

  • #7
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dacht dat het over binnenmuren ging.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Op de foto is alleen een rollaag te zien in de buitenmuur, tja, een beetje weten hoe het allemaal heet is toch wel handig.
 

Nixnut

  • #10
Het gaat inderdaad om binnendeuren.
Mijn oom heeft dus geen gelijk? Je hoeft niet persé om een kozijn heen te metselen. Achteraf plaatsen is wel degelijk mogelijk?

is een latei plaatsen nou wel of niet nodig?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Geen latei en achteraf plaatsen is mogelijk.
 

Joop pastoors

  • #12
Een latei is absoluut niet nodig. De ruimte tussen de kozijnen en het plafond is niet zo groot. Ik heb thuis bij mij daar gipsblokken rechtstreeks op het kozijn (meranti) geplaatst en geen enkele scheur is er bij mij ontstaan. En als je twijfels of dat je scheuren krijgt, zou ik glasvlies op de wanden plakken (ook als je niet twijfelt zou ik dit overigens doen).

Ook bij kalkzandsteen muren zou ik gipsblokken boven het kozijn plaatsen. Kalkzandsteen muren zijn dragende muren. Echter is er ter plaatste van het kozijn geen dragende functie meer noodzakelijk en is het onzin om daar dure en moeilijkere te verwerken kalkzandsteen blokken te plaatsen.
 

Nixnut

  • #13
De kozijnen komen allemaal in niet dragende muren van Ytong (10 cm) dus dat zou zonder latei moeten kunnen. Is het geen probleem dat dat gat (het bovenlicht) opgevuld wordt met Ytongblokken die niet in verband staan? En wat is glasvlies?
 

Joop pastoors

  • #14
Als je twijfelt of dat het de blokken niet in verband staan, kun je eventueel een ijzeren hoekje (zijn speciaal door Ytong ontworpen) gebruiken om de blokken aan de bestaande muren te bevestigen en om ze onderling te koppelen. Dit is zeker sterk genoeg. Het is maar ter opvulling, er komen geen belastingen op en het is maar één meter breed en 50 cm hoog? Dus dat vraagt niet om zoveel aandacht.

Glasvlies is een soort behang dat over de muren heen wordt aangebracht. Glasvlies is een soort wapeningsgaas dat voorkomt dat (lichte) scheuren in de muren zichtbaar worden. Glasvlies is vrijwel onzichtbaar, maakt de muren strak, voorkomt scheurvorming en zorgt voor een goede basis om de wanden te schilderen. Ook heeft dit het voordeel dat de naad tussen twee verschillende materialen (kalkzandsteen en Ytong bijvoorbeeld) wordt bedekt hiermee en als het ware gewapend.
 

Nixnut

  • #15
Glasvlies klinkt als een goed idee. De muren moeten daarna toch nog gestuct worden dus dan is het mooi afgewerkt. Thanx voor de tip(s). Wat me nog niet helemaal duidelijk is; moet je voor het achteraf plaatsen van een kozijn nou een speciaal soort kozijn hebben of niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Renovatiekozijn, zie o.a. hier.
 

Joop pastoors

  • #17
Even iets verduidelijken voor je. Glasvlies is een soort eindafwerking van de muren. Het mag gezien worden als de grondlaag van de muurverf. Dus dit doe je na het stucen van de muren, dus echt als laatste. Je kunt de scan zien als de eerste laag muurverf die je aanbrangt. Het haalt trouwens ook de zuigende werking van de muren weg, wat inhoudt dat je wellicht één laag minder muurverf hoeft aan te brengen.

Jij moet een nastelkozijn hebben. Deze heeft aan de achterzijde maar aan één kant een ingevreesde sponning, waardoor deze achteraf netjes tussen de muren in kan worden geschroven. Dan moet je wel aan de kant zonder sponning een aftimmerlat plaatsen. Wellicht als je naar een goede bouwmarkt gaat dat ze het kunnen laten zien. Aan een standaard inmetselkozijn heb jij niet, want die krijg je niet meer in het gat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu