Speciaal Renovatie kozijn nodig bij vervangen van kozijn?

Trebor1

  • #1
Ik wil een aluminium kozijn (enkelglas) gaan vervangen. Nu kan ik een splinternieuw hardhouten kozijn goedkoop krijgen, dit is echter geen renovatiekozijn maar een bedoeld voor nieuwbouw. Het gaat over een groot kozijn, ongeveer 250 h bij 170 b. Aan het nieuwe kozijn zitten houtendelen die je bij nieuwbouw in de spouw zou inmetselen, deze kunnen er echter afgeschroeft worden. Maar ik lees in enkele artikelen dat een renovatiekozijn een sponning heeft ipv een groef. Is dat noodzakelijk?

Verder ben ik niet geheel zeker hoe het nieuwe kozijn te bevestigen. Ik kan de huidige spouw niet goed bekijken met het oude alu kozijn er nog in. Schroef je het nieuwe kozijn niet gewoon, met dikke schroeven door het kozijn heen vast aan de buitenmuur? (zo lijkt het nl. bij buren te zitten hoewel moeilijk te zien) Of schroef je het vast aan hout wat nu (waarschijnlijk) in de spouw zit en waarop het huidige alu kozijn vast zit?
 

Fiesiekus

  • #2
Bekend probleem voor mij, is inderdaad moeilijk te bepalen. Over het vastzetten: beide kan, zowel in het stelkozijn (in spouwmuur) als aan het buitenblad. Eigenlijk kan je het pas goed bepalen als het oude kozijn eruit is.

Kan je tekening met maten (binnen/buiten) plaatsen en/of foto's?
 

Trebor1

  • #3
Hieronder de tekeningen van de situatie zoals die nu is met het alu kozijn. Een is wat je er van kunt zien, de ander is hoe ik denk dat de constructie is vwb muurdiktes, laagdikte van de stuc aan de binnenkant, en dus de spouwbreedte die dan waarschijnlijk overblijft.

Daarnaast is er een tekening van het nieuwe kozijn, waar zoals eerder beschreven dus delen zijn bevestigd die bij nieuwbouw in de spouw ingemetseld kunnen worden (op tekening zijn die 15 cm breed) en die er dus af te schroeven zijn. Het hardhouten kozijn zelf is 7 cm breed.

Het lijkt mij haast dat op dit moment er een plank in de spouw zit waar het alu kozijn aangeschroefd is. Zou je daar het nieuwe kozijn aan kunnen vastschroeven, of doe je dat beter aan de buitenmuur? Daarbij dan dus de vraag of dit allemaal wel gaat als het kozijn geen zgn renovatie kozijn is......





 

H@ns

  • #4
Je kunt gewoon één "poot" van de kloostersponning afzagen en je hebt een renovatiekozijn.
Wel aan de goeie kant natuurlijk :wink:
 

Fiesiekus

  • #5
Trebor1 schreef:
Het lijkt mij haast dat op dit moment er een plank in de spouw zit waar het alu kozijn aangeschroefd is. Zou je daar het nieuwe kozijn aan kunnen vastschroeven, of doe je dat beter aan de buitenmuur?
Dat is het zgn. stelkozijn. Daar kan je je nieuwe aan vastschroeven.
 

H@ns

  • #6
Let wel op dat je de boel uit de haak trekt met schroeven!
je kunt vul/stel plaatjes maken zodat je bij het schroeven nooit verder trekt dan "aan"
ik spuit ook altijd een berg pur rondom, isoleert en zet alles nog eens lekker vast.
daarna de gevulde kieren tussen kozijn en muur aftimmeren met een latje, bijv een glaslat
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu