Na-isoleren dak binnenkant

Als je de boel gaat verleggen, dan zou ik alles eruit halen en vervangen door meerlagenbuis.
Vooral als je (ooit) dingen wilt gaan aanpassen maakt dat het een stuk eenvoudiger.
 
Update: Inmiddels ben ik al even verder in de tijd. Ik weet nu dat de folie onder de dakpannen dampopen is. En dan naar binnen zit 6-7 cm glas- of steenwol en dan dakbeschot. Ik hoorde dat dit een nogal ongebruikelijke constructie is. Alles is (binnenkant) kaal gemaakt tot op het dakbeschot. De verwarmingsbuizen die niet gelast zijn, zijn wat nieuwer. De radiator die daarbij hoort gaat er uit, dus die buizen ook. Dan blijven er alleen gelaste oudere over, die ik gewoon mee- inpak. Het plan is nu om te isoleren met houtvezelplaten. Met klimaatfolie. En afwerken met gipsplaten. De ecologische bouwbedrijven raden aan om ipv gipsplaten houtvezelplaten te nemen overigens en te leemstuccen. Dat zou nog meer ademen en milieuvriendelijker zijn, geen giftige dampen op zolder. Maar het worden gipsplaten. Die wil ik dan netjes afwerken en verven met leemverf, dus geen stuc. Uit mijn berekening komt een Rd waarde van 4,2. Ik hoop wel dat het goed komt met evt condensvorming want die natuurkundewetten begrijp ik nog steeds niet goed. Houtvezel is dampopen en klimaatfolie is van alle markten thuis, het dak naar buiten toe (onder de pannen) is dus ook dampopen met mogelijk wel dichtgeslibde folie-gaatjes (het zit er al jaren) dus misschien inmiddels technisch wat dampdicht geworden, maar daarom lijkt me de klimaatfolie met een breed bereik een goede optie. Het gaat allemaal wat traag maar mijn streven is voor de winter klaar te zijn.
 
Klimaatfolie is hier niet nodig, je dan gewoon dampremmende / dampdichte folie nemen.
Scheelt mogelijk ook een luchtspouw van 2 cm.
 
nou ik word gek van al die verschillende adviezen. Als ik wel klimaatfolie neem, kan dat kwaad? Of is het vooral zonde van de extra kosten.
 
Dat horen we hier wel vaker.
Maar eigenlijk is het heel simpel:
Als het van binnen naar buiten van dampdicht naar dampopen gaat dat is het een standaard situatie.
Aangezien de folie buiten dampopen is, hoef je aan de binnenkant enkel een damprem te plaatsen die beter is dan de meest dampdicht laag.
Dampdichte folie is veel dampdichter dan het dakbeschot of de dampopen folie dus zit je dan goed.

Als er aan de buitenkant een dampdichte laag zit, zoals bitumen bij een plat dak, dan kijken of klimaatfolie een optie is.

Klimaatfolie zou gaat kwaad mogen kunnen, maar op de lange termijn vertrouw ik meer op dampdichte folie.
 
Voor het folie niet.
Klimaatfolie is ook (bijna) dampdicht in de winter. In de zomer is het redelijk dampopen om eventueel vocht vanuit de isolatie de woning in te kunnen laten gaan.
Bij jou maakt dat niet uit want vocht kan het hele jaar door vanuit de isolatie naar buiten weg.
 
Situaties zijn vaak anders, maar ik zou best willen meelezen waarom ze klimaatfolie adviseren in dit geval.
Ik gok dat dat advies om een geval gaat dat weer net iets anders is, of ze weten gewoon niet precies hoe het zit als dan maar klimaatfolie want dat klinkt mooi en fout gaat het meestal niet.
Als een link misschien teveel reclame is, dan mag het via een persoonlijk bericht. Dat zie ik wel hoe ik het hier weer plaats.
 
DIT bijvoorbeeld: "Een alternatief waarbij het dak (behoorlijk) dampopen kan blijven is een dampopen isolatiemateriaal gebruiken zoals glaswol of natuurlijke materialen zoals houtvezel (Pavatex, Steicoflex) of vlas (Isovlas). En dan een klimaatfolie gebruiken als dampremming, al kun je bij een verder dampopen dak ook vaak prima een licht dampremmende folie gebruiken. Folie met een Sd van rond de 10m kan dan voldoende zijn, maar om hier een beter beeld van te krijgen kun je dat eens in Ubakus simuleren. Dat is sowieso goed om te doen".
 
En dit: "Met klimaatfolie en houtvezel hoef je je geen zorgen te maken om dauwpunten, dan is dat ook opgelost. Gewoon zo dik mogelijk isoleren, houtvezel neemt eventueel vocht wel op en staat het weer af".
 
Zolang je aan de warme kant maar dampdichter bent dan aan de koude kant, dus er kan minder vocht doordringen dan dat er uit kan zit je naar mijn weten altijd goed.
 
En deze:
het is vooral de bedoeling om vocht in de constructie voldoende te weren en te reguleren om condensatie met alle mogelijke gevolgen van dien te voorkomen. En bij een dampopen dak hoeft dat niet perse met een dampdichte folie aan de warme kant. Het kan ook met een licht dampremmende folie of eventueel een klimaatfolie. Het mooiste wat mij betreft is dat dan in combinatie met houtvezel of vlas, glaswol of steenwol kan ook. Daarmee blijft de boel relatief dampopen wat voor een natuurlijkere vochtbalans in huis zal zorgen.
Een ademende jas is immers ook lekkerder dan een plastic regenjas.

Bij een licht dampremmende folie met vaste dampweerstand kun je dan denken aan een Sd van rond de 10m.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan