Na-isolatie richting zolder, Warmtebehoud benedenverdieping.

Stefan1980

  • #1
Beste.

Aankomend weekend ga ik aan de slag om mijn huis wat (beter) te isoleren. En dan voornamelijk het gedeelte naar zolder. Afgelopen winter last gehad van optrekkende tocht naar zolder en daarbij behorend warmteverlies beneden.

Ik heb in huis een open trap naar de eerste verdieping en een dichte trap naar zolder. Ik heb een nieuw kozijn met hardhouten binnendeur geplaatst op de trap naar zolder en aankomend weekend ga ik aan de slag met het vervangen en dichtmaken/dichtkitten van alle stootborden.

Toch leg ik nog graag even de volgende vraag aan jullie voor. Wij verwarmen eigenlijk alleen de benedenverdieping en overige kamers in huis blijven onverwarmd.

Ik lees over warmteverlies door het dak en dat na-isolatie een goede investering is. Over een paar jaar komt er een uitbouw op zolder dus nu alles gaan isoleren lijkt mij onlogisch. De zolder is nu puur een rommelkamer en blijft toch geheel onverwarmd.

Daarentegen wil ik wel het trapgat naar zolder isoleren.

Ik wil met regelwerk en steenwol deze muren gaan isoleren om toch de warmte zoveel mogelijk beneden te houden zonder dat het verloren gaat.

Zal door dit te isoleren ( tezamen met eerder genoemde aanpassingen ) de warmte beter beneden (in de woonkamer) gehouden worden of zorgt dit er alleen voor dat de warmte in het trapgat blijft hangen ?

Heeft het tevens veel zin om de leidingen te isoleren ?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Mvg,
Stefan
 

Millew

  • #2
Ook met een geïsoleerd trapgat blijf je bij een open trap luchtcirculatie (=tocht) houden. Vooral als je alleen beneden stookt en boven niet.
De enige manier om dat te voorkomen is een deur te plaatsen tussen onder- en bovenverdieping en bij voorkeur beneden.
 

Stefan1980

  • #3
Millew,

Bedankt voor je reactie.

Ik had er even bij moeten vermelden dat de trap beneden open "moet" blijven. Ik wil geen dichte trap in de woonkamer hebben, dit vindt ik persoonlijk niet erg mooi.

Zodoende ben ik op zoek naar een manier om het tochten naar boven/zolder zo goed mogelijk tegen te gaan.

Stefan
 

StefanD

  • #4
Als je toch een opbouw gaat plaatsen, dan zou ik aan de zolder zelf niet te veel doen. Kans is groot dat dat allemaal gesloopt/aangepast moet worden als de dakbouw geplaatst wordt. Als er eventueel tochtgaten naar buiten zijn zou je die dicht kunnen maken.
Meest zinvol lijkt om op de verdieping de trap naar de zolder af te sluiten, maar daar ben je al mee bezig begrijp ik.
Bedenk wel dat je zolder kouder wordt als er geen warmte van beneden meer komt. Omdat je CV ketel op zolder staat heb je daar wel iets verwarming, dus wellicht wordt het niet te koud. Om die reden is het misschien ook verstandig om die leidingen juist niet te isoleren: ze verwarmen de zolder nu nog een beetje.
 

Millew

  • #5
Dat begrijp ik, maar mijn ervaring met een volledig geïsoleerde woning en een open trap van woonkamer naar de bovenverdieping is dat er altijd luchtcirculatie is. De lucht, die je beneden verwarmt, stijgt op naar het hoogste punt, koelt daar af en daalt naar beneden.
Isoleren helpt wel iets doordat de lucht boven niet zo snel afkoelt, maar je raakt het nooit helemaal kwijt.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik boven geen overloop had. De trap eindigde direct in de slaapkamer.
 

Stefan1980

  • #6
Bij de aankomende opbouw zal alleen een andere gedeelte van de zolder aangepakt worden. Deze , aankomende, isolatie zal van pas blijven en misschien alleen voor een heel klein deel gesloopt/aangepast worden.

Wel een punt dat je daar maakt Millew. Ik was niet geheel op de hoogte van het feit dat de lucht, die ik beneden verwarm na afkoelen weer naar beneden daalt.

Dus in dat opzicht is helemaal "dicht" isoleren eigenlijk ook geen goed idee ?

Het gaat ook echt om "damage control" dus zoveel mogelijk voorkomen dat de lucht direct afkoelt.

Gr,
Stefan
 

Millew

  • #7
Ik merk dat mijn verhaal niet goed begrepen wordt. Ik had moeten schrijven:
Millew schreef:
. . . maar mijn ervaring dat ook met een volledig geïsoleerde woning en een open trap van woonkamer naar de bovenverdieping er altijd luchtcirculatie is.
Het zit 'em dus niet in het volledig isoleren maar in het natuurverschijnsel dat warme(re) lucht opstijgt en koude(re) lucht daalt.
Dus er voor zorgen dat de lucht boven niet zo snel afkoelt door isolatie zal wel iets helpen, maar verwacht er geen wonderen van.
 

Stefan1980

  • #8
:prima:

Helemaal duidelijk. Ik ga eerst even alle stootborden plaatsen en de trap naar zolder "afsluiten".

Mvg,
Stefan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu