MV aanleggen hoeveel buizen aan / af - voer?

Aernout

  • #1
Druk druk druk in mn huis ... ik heb nu in elke categorie wel een topic lopen geloof ik :roll:

In de slaapkamers is nagenoeg geen mogelijkheid tot ventileren.
Nu had ik bedacht een MV aan te leggen.
Ik wil op de box (reeds aanwezig) 3 slaapkamers en in de toekomst wellicht een toilet aansluiten.
De box heeft die 4 aansluitingen dus dat moet kunnen.

Nu de aanvoer van schone lucht.
Kan dit ook d.m.v. een buis met een dop in het plafond?
Moet ik dan voor beide kamertjes een aparte buis leggen, of kunnen die samen op 1?

Wat is dan het handigst voor het plaatsen van de doppen?
Lijkt mij om de een of andere reden slim om ze zo ver mogelijk uit elkaar te zetten om zo de doorstroming door de gehele kamer te bevorderen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Normaal gesproken plaats je zuigventielen alleen in de wc, badkamer en keuken. Toevoer van verse lucht gaat via raam of muurroostrers in de leefruimtes. Spleten onder de binnendeuren zorgen voor doorstroming.
Als je verse lucht via buizen wilt inblazen kun je een WarmteTerugWin (wtw) ventilatie unit overwegen. Deze unit geeft warmte af van de gebruikte, aan de verse lucht. Inblazen doe je dan in de leefruimtes, afzuigen in de wc, badkamer en keuken. Spleten onder de binnendeuren en een netwerk van buizen zorgt dan voor de doorstroming.
 

Aernout

  • #3
Daar had ik inderdaad ook al het een en ander over gelezen.

Maar!
In mijn 1934 huis zitten alle natte ruimten beneden in het achterhuis en de slaapkamers boven, waarvan de twee kinderkamers nog voor ook ...

Ik heb al een MV in huis, helaas geen WTW installatie.
Ik denk dat het voor het moment het slimst is gewoon te gebruiken wat ik heb.
Afvoer is geen probleem, dat is een kwestie van buizen over het kruipzoldertje naar de MV toe, en één buis naar de achtergevel om uit te blazen.

De aanvoer is de vraag.
Is het genoeg om kieren onder de deuren te hebben, of kan ik beter een buis verbinding van buiten naar binnen maken met een tweede dop in het plafond?
Zo ja, zal ik dan één buis voor 2 kleine kamertjes maken, of beter ieder een eigen buis?
En dan nog de plaatsing van de doppen onderling .....

Moeilijk, moeilijk ......
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
:cool: is wel handig om eerst totale inhoud te berekenen van de ruimte's die je wil verversen, bepalen hoeveel keren per uur die ruimte,'s ververst moeten worden en dan kun je de capaciteit berekenen van je afzuig en toevoer ,luchtsnelheid en kanaaldiameters en niet andersom :mrgreen: .

bij mechanische ventilatie wordt vaak 10% meer lucht toegevoerd dan afgezogen om een lichte overdruk in het gebouw te creëren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Voor slaapkamers zou ik in uw geval de ramen aanpassen zodat deze voldoende open kunnen.Je kunt de slaapkamers dan direct ventileren met verse buitenlucht en geen mv toepassen. Het maakt ook geluid namelijk.

Als je mechanisch zou willen ventileren met een afzuigpunt, dan moet het toevoerpunt zo gesitueerd zijn dat er goede doorstroming ontstaat door de ruimte. Dat betekent dat je toevoerpunt aan de andere kant van de ruimte moet zitten ten opzichte van het afvoerpunt. En dan ook liefst zo laag mogelijk.

Bij mv is een toevoerpunt wel noodzakelijk in mijn ogen, anders voer je lucht aan uit andere delen van je huis en dat is dus geen verversing. Het is overigens wel de vraag hoe goed luchtdicht je huis is gezien het bouwjaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu