Muurtje stevig genoeg?

huibertdeleede

  • #1
ik ga voor een schapenhok een enkelwandig muurtje metselen aan beide lange zijden. Alleen aan de voorkant blijft t schuurtje open en aan de achterkant staat al een muur. met andere woorden er komen twee lang (4 meter) lage (70-100 cm) muurtjes waarop een puntdak komt. Nu ben ik een beetje bang dat de muurtjes door het dak naar buiten geduwd en omgeduwd worden. Is dat terecht? En hoe kan ik de muurtjes verstevigen zodat ze niet omgeduwd worden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Schapen hebben de neiging om lekker tegen een wand te schurken. Verstevingen doe je door in het midden (of ter plaatse van een kolom) een penant te metselen.

Hoe ga je eea funderen? Op stroken (op vaste grond) of op poeren?
 

huibertdeleede

  • #3
er liggen al heel lang 40x60cm tegels. Daaronder ook verhard. ik dacht daarop betonnen lateien te doen en dan verder te gaan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Een trekbalk tussen de spanten lost de krachten vanuit het dak die de muurtjes om willen duwen op. Maar met een hoogte van de muurtjes van een meter kun je er dan zelf niet meer onderdoor :mrgreen: Hoe hoog wordt de nok en hoe ver staan de muurtjes van elkaar af?
 

huibertdeleede

  • #5
muurtjes staan 3 meter bij elkaar vandaan. ik denk dat de nok 200 cm zal zijn.
 

huibertdeleede

  • #6
dank voor de tips trouwens
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Als de fundering niet diep de grond in gaat maar het geheel los op een bestaande verharding komt is omduwen door zo'n dak inderdaad wel reeel. Ik zou proberen een driehoeksconstructie te maken waardoor die zijdelingse krachten in het dak zelf worden opgevangen. Misschien dan niet helemaal onderin met een trekbalk, maar wat hoger zodat mensen er ook nog normaal naar binnen kunnen.
 

huibertdeleede

  • #8
doe ik. en ik kombineer t wel met 2 penanten. En ik probeer het dak zo ligt mogelijk te houden. Dank voor de tips
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu