Muur isoleren met hout en gips?

Atsehamers

  • #1
Voor het isoleren van mijn muren ben ik van plan om deze af te werken met een houten plaat met daarover gips. Ik kreeg deze tip om ten eerste een solide muur te creëren en geen gezeur met holle wand pluggen voor een schilderij.


uiteindelijk is het de bedoeling om de muur te laten stukadoren. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat voor hout kan/ moet ik gebruiken? hoe dik? Of toch beter dubbel gips?
 

Droid

  • #2
Aan gips kun je niks ophangen. Vaak wordt er achterhout toegepast tpv ophangingen, maar dan moet je die wel weten voor je de muur plaatst.

Als je eerst een houtenplaat zet heb je overall een degelijk ondergrond... ik vind het een aanrader.

Tjah, kwa hout keuze... underlayment volstaat al, wil je 't nog mooier dan kun je voor multiplex kiezen... maar dat is wel dubbel zo duur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Alleen een houten plaat met gips isoleert nauwelijks, wilt u nog isolatie aanbrengen achter de houten plaat en welk soort muur is het, met spouw of enkelsteens ?
 

Atsehamers

  • #4
Alvast bedankt voor de reacties. Ik wil inderdaad nog isolatie tussen de muur en het hout/ gips stoppen. Het is mij (en de makelaar) nog steeds niet helemaal duidelijk of er een spouw in zit. Ik denk het niet. Het is Amsterdamse school uit 1926. De muur is dikker dan enkelsteens, misschien is deze 1,5 steens.

later bedacht ik dat het misschien ook mogelijk is om planken te gebruiken ipv platen. Is dat nog een idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als u isolatie wilt aanbrengen dan is rachelwerk meer voor de hand liggend dan planken of plaatmateriaal.
 

Sjaan Smit

  • #6
Kan ook rachelwerk met daarop mdfplaten en daar weer gips over....Superstevig....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als er rachels met gipsplaten aangebracht worden dan is een dampscherm over de rachels voldoende.
Worden er planken/houtplaten of mdf op de rachels gezet en dan gipsplaten dan moet het dampscherm op de planken/houtplaten of mdf aangebracht worden.
Voor de stevigheid kunnen er beter fermacel platen aangebracht worden dan de voornoemde materialen, het dampscherm komt dan gewoon op de rachels.

Sowieso zijn planken en mdf niet erg geschikt, planken zijn niet vlak en mdf trekt als een gek.
Een ondergrond voor gipsplaten alleen voor een schilderij ophangen is overdone, de rachels zitten op 30 cm h.o.h. en daar kan een schilderij prima aan hangen.
 

Sjaan Smit

  • #8
Ik heb hele winkels van H & M zo gedaan(met mdf) en daar hadden we nooit problemen...
 

Atsehamers

  • #9
Is het een optie om het met spaanplaat te doen 18mm. Ik kan een partij kopen en ivm een beperkt budget zou dit goed uitkomen. Als ze zeker weten krom gaan staan en mijn hele stucwerk er weer af komt dan doen ik het uiteraard niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@ Sjaan Smit, een woonhuis zit qua luchtvochtigheid en ventilatie heel anders in elkaar dan een winkel, dit met elkaar vergelijken kan niet.

@ Atsehamers, ik kan niet volgen waarom er toch platen achter de gipsplaten moeten komen, u loopt het risico dat alles krom gaat trekken.
 

Atsehamers

  • #11
Mijn eerste plan was om dubbelgips te gebruiken. Dubbel, om een gevoel van stevigheid te krijgen/ het niet hol te laten klinken.

Een architect gaf mij de tip om achter het gips hout te gebruiken om: eenvoudig iets aan de muur te hangen en om een nog stevigere muur te maken. Verder wil ik van een klein stukje muur een klimmuurtje maken door een paar klimgreepjes te plaatsen. Uiteraard is dubbelgips hier ook niet mogelijk.
 

Sjaan Smit

  • #12
Zou sowieso een klimmuur niet gipsen denk ik.....Heb je een adventurecentrum thuis??
 

Ayetoobuur

  • #13
Ik heb zelf bij mij thuis de muur geïsoleerd met rachels met daartussen 2 cm tempex. Tempex is relatief goedkoop en absobeert geen vocht. Dan hierover een dampdichte folie en dan gips. Als je extra stevigheid wilt is 18 mm triplex tussen de folie en het gips een goede optie. underlayment heb je in verschillende kwaliteiten en als ze al krom worden aangebracht blijven ze krom. Met gips hierover vlak je het niet uit. Ik zou dus voor triplex gaan.
De folie zorgt er voor dat extreme vochtigheidsverschillen van buitenaf niet in je hout trekken. binnen zal je relatieve vochtigheid redelijk hetzelfde blijven.
:wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Klimgrepen niet plaatsen op gipsplaat. Ook niet als er hout achter zit. Gebruik een dikke plaat goede kwaliteit multiplex hiervoor. Dus ook geen spaanplaat.
 

H@ns

  • #15
Tempex in een Amsterdamse schoolwoning in Amsterdam is niet aan te raden. ->MUIZEN!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu