Isoleren buitenmuur met balklaag

Merelvisschers

  • #1
Na heel veel zoeken en lezen kom ik er toch niet helemaal uit…
Ik zou graag de muren van een ‘huisje’ (ca 4,5x4,5 meter) aan de binnenzijde isoleren.
De muren zijn halfsteens bakstenen muren (meer dan 120 jaar oud) geen verflaag oid) De balklaag van de bovenverdieping ligt in (op) de zijmuren.de zijmuren houden op aan de bovenzijde van deze balken. Op de koppen van de plafond/vloerbalken en de zijmuren ligt een platte balk en daarop rust de sporenkap.
Er komt een betonvloer in die los ligt van de buitenmuren.
Ik begrijp dat als ik de binnenzijde isoleer, dat ik het dauwpunt verplaats. Is er toch een mogelijkheid om aan de binnenzijde te isoleren? Ik lees wat dingen over folie en isolatie doortrekken over de balk, maar daar staan geen plaatjes bij, dus ik kan me niet goed voorstellen hoe je dat zou doen bij een balk die in de muur ligt.
Ik lees ook wat over de isolatie 20 cm rondom de balk weg laten. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen, maar dan heb ik dus vrij grote stukken muur rondom de balken die niet geïsoleerd zijn (wat nog steeds beter is dan geen isolatie maar toch). De balk koppen kunnen overigens aan de buitenzijde ventileren en het is mogelijk stootvoegen open te maken om een spouw tussen voorzetwand en buitenmuur ook te ventileren.
Binnen blijven de balken ook in het zicht/vrij liggen, er komt geen plafond onder.
Wat zou er mogelijk zijn (dan wel de minst slechte optie)?

Tweede vraag:
Er moet een deur kozijn in de muren. Is het huidige huisje zitten alle kozijnen dus gewoon in de halfsteens muren.
Kan ik dat met de nieuwe buitendeur ook doen (dat zou om heel veel redenen mijn voorkeur hebben, als we de oude deur zouden laten zitten dan zou het ook zo zijn)? Of is er een reden dat ik hem verder naar binnen moet plaatsen (overlappend met de spouw of zelfs helemaal in de voorzetwand)?
alvast bedankt voor de reacties!
Merel Visschers
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan de binnenzijde isoleren kan wel, maar een zorgvuldige uitvoering is belangrijk. De balkkoppen geven een koudebrug waardoor er risico is op condensatie (en daardoor houtrot). Er wordt vaak daarom een vochtregulerende isolatie aangeraden (de meeste biobased isolatiematerialen zijn vochtregulerend).

Zorg dat de isolatielaag rondom goed doorloopt. De vloerisolatie moet dus aansluiten op de gevelisolatie.

Maak verder een totaalplan, dus inclusief luchtdichtheid, ventilatie en installatie (verwarming enzo).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu