Muren: structuurverf of egaal laten?

Mare

  • #1
Hallo,

ik ben bezig mijn hobbykamer op te knappen. Het is een jaren '70 hobbykamer woning met alle ongemakken van dien. Als geen-klussert stuit ik op nogal uitdagende zaken, afgezien van gewoon saucen/schilderen.

Hobbykamer heeft 2 betonnen dragende (buiten)muren en 2 muren met gipsplaten. 1 van die 'gipsmuren' betreft een hardhouten kozijn (tuinkant) over de volle breedte, gedeeltelijk afgewerkt met gipsplaat en hout met alleen grondverf.
Er zit opgeschuimd vinylbehang met papieren ondergrond op elke wand.
Doel: Dat behang is vies en kapot. Moet eraf.
1 muur wordt Histor 'perkament' (beige), de andere muren Histor 'rups' of 'cipres' (groen).

Ik ben eens gaan trekken her en der om te kijken wat er onder het behang zit.
Dit is de betonnen ondermuur aan 2 kanten:

Op sommige plekken zit er een soort van wit voorstrijk middel op.
Het behang op de betonnen muren krijg ik er wel af.

De gipsplaten zijn afgewerkt met papierbehang (groene ruitjes, lol. Zit er vanaf 1970 al op) en een behoorlijk dikke lijmlaag.
Dit moet ik er wrs. afstomen.
1. Eerste vraag: kan dat, afstomen, op een gipsen ondergrond?

Rest van de vragen:
2. de betonnen muren kan ik zelf egaliseren. Probleem is alleen de gipswanden. Moet daar eerst dat papieren behang van af? Of kan ik dat laten zitten? 2e probleem is namelijk de naden van het papieren behang: hoe kan ik die het beste wegwerken, mocht afstomen geen optie zijn?

3. Als ik de wanden eenmaal heb geëgaliseerd kan ik er alles mee doen wat ik wil. Ze gewoon glad laten is een optie. Wie heeft ervaring met compleet geëgaliseerde wanden in huis? Is dat mooi? Ik heb dat namelijk nog nooit gezien.
Wat zijn daar de voor- en nadelen van? Lijkt me erg lastig, omdat je op een compleet egale muur elke oneffenheid ziet. Eventueel overschilderen zal een lastig karweitje worden.

3a. Stucwerk of sierpleister is ook een optie. Gezien mijn budget echter zou het structuurverf moeten worden wat ik zelf aan ga brengen. Tot op heden echter heb ik geen mooie resultaten gezien van zelf aangebrachte structuurverf... Wat zijn hier de voor- en nadelen van, en jullie ervaringen? Heeft iemand detailfoto's van structuurverf? En welke soorten zijn er?

4. Schaduwverf is een andere optie. Echter lijkt me dat mooier op een donkere wand dan lichte wand. Ik wil beige en lichtgroen gaan gebruiken. Iemand tips/ideeën?

Nu ja, ik ben genoodzaakt beginner vanwege een beperkt budget. Alle tips en truucs zijn welkom! Mijn dank alvast :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
1. U kunt met stomen of wat dan ook niet zonder de gipsplaten te beschadigen het behang verwijderen.
2. Betonnen ondergronden voorziet u eerst van betonkontakt voordat u gaat egaliseren. U moet ze ook goed reinigen met water want de lijmresten van het behang zitten er nog steeds op ( ga maar met en natte hand over het beton). Wanneer u direkt hierover een gipshoudend egalisatiemiddel aanbrengt lost de lijm op vermengt zich met het gips: gele vlekken en een minimale hechting zijn het gevolg.
3. Gelegaliseerde muren zijn "hot", veel mensen willen van spachetelputz en structuur of sierpleister af. De laatste 2 a 3 jaar is de vraag naar gladgestucte wanden enorm. ( Althans dat merken wij).
4. Structuurverf is geen aanrader als u een ruimte met strijklicht hebt ( 2 tegenover elkaar liggende lichtbronnen). U kunt dit ondervangen door glasvezel te gebruiken wat in structuur te verkrijgen is.
Door hierover een laag muurverf aan te brengen verkrijgt u
a: een sterke stabiele ondergrond,
b: geen banenbontheid en aanzetten.

5. Uw probleem is een beperkt budget. Ik zou dan niet alles tegelijk aan gaan pakken.
 

Mare

  • #3
Dag Kees,

bedankt voor je uitgebreide antwoord en adviezen! Dat helpt me in ieder geval een stuk verder :)

Dan probeer ik de muren te egaliseren. Ik ben echter geen voorstander van glasvezelbehang (jarenlang gehad). Is er ook zo'n soort behang maar dan zonder structuur, dus glad? En wat is trouwens het verschil tussen glasvlies- en glasweefselbehang....?

En wat is de beste oplossing voor het behang wat op de gipsplaten is aangebracht?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
De oplossing zonder structuur is glasvlies.
Vlies is over het algemeen dunner en zonder structuur. Kan wel goed met muurverf worden afgewerkt.
De beste oplossing zonder het behang te verwijderen is overschilderen met muurverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu