Multiprimer, hoe lang wachten voor aflakken met waterverf.

Ambidexterity

  • #1
Ik ben bezig om een slaapkamer deur te schilderen, zo'n lichte deur met een karton honingraat.
Deze deur wil ik uiteindelijk schilderen met Sigm. S-2-U water verf. Ik had begrepen dat er eerst een multi primer moet worden aangebracht. Deze heb ik gekocht en is op terpentine basis. Maar het is me niet helemaal duidelijk wanneer ik deze kan aflakken met waterverf.

Ik heb op de site de "Technisch documentatieblad Multiprimer" PDF document gedownload en hier wordt het volgende beschreven:

Bij een temperatuur van ±20 graden is de verf stof droog in 30 minuten.
Schuurbaar en overschilderbaar in 16 uur.
Doorgehard in 4 dagen.

op het blik staat overigens overschilderbaar in 3 uur.

Als ik met waterverf grondverf van Sigm. er overheen wil, moet ik dan 3 uur, 16 uur of 4 dagen wachten?

Is de 3 uur misschien voor als ik nog een laag multiprimer er overheen wil zetten?
Het lijkt mij dat er binnen 3 uur nog VOS uitstoot is, hoewel nu 1 uur nadat ik de eerste laag hebt geschilderd de verf droog aanvoelt en niet meer stinkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst een all-grund grondverf en dan aflakken.
 

Ambidexterity

  • #3
Jan, bedankt voor je antwoord, alleen kan ik het niet helemaal plaatsen.

De vraag was meer gericht over de droogtijd van een terpentine primer waar vervolgens een water basis grondlak overheen komt. na 3 uur overschilderen met een water verf kan ik moeilijk geloven om dat de vluchtige stoffen er nog niet uit zijn denk ik (is een aanname)
Zijn de vluchtige stoffen er naar 16 uur voldoende uit of moet ik 4 dagen wachten?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Ze zeggen dat je pas na 6 maanden met watergedragen over terpentine basis verf kan schilderen. Mij is niet duidelijk waarom je een multiprimer op alkyd basis hebt gebruikt. Die had je toevallig nog staan? De Nova primer van het zelfde merk als je aflak was ook prima geweest. De kans bestaat dat nu er spanningsverschil optreed in de verf. Je kunt proberen te verven maar ik ben bang dat het elkaar nu gaat bijten. Of je moet keuze maken om met alkyd verf af te lakken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Daarom adviseerde ik een all-grund grondverf, daar kun je rustig met acryl verf overheen.
Droogtijden etc. staat op de bus.
 

Ambidexterity

  • #6
Zo als ik het hebt begrepen zijn board deuren geplastificeerd en moet je een kunststof primer gebruiken.

Ik heb het "Technisch documentatieblad Multiprimer" geraadpleegd en hier schrijven ze van Flex. dat na droging de primer kan worden overschildert met elke terpentine of water gedragen verf.

Die multiprimer is een beetje kauwgomachtig en stinkt totaal anders dan een terpentine verf. Je kan hem wel verdunnen met terpentine, maar de kwast schoonmaken was erg lastig. Zou deze verf er niet speciaal voor zijn ontwikkeld?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er is niets dat er op wijst dat de deur met kunststof bekleed is, de boarddeuren die TS bedoeld zijn volgens mij gewoon gelakt.
 

Ambidexterity

  • #8
De zijkanten zijn zeker van kunststof, de voor en achter zijde schuren wat anders dan gewone lak, ik heb begrepen dat er deuren zijn die geplastificeerd zijn en ik vermoed dat deze dat zijn.

Maar goed, ik heb even Flex. gebeld en gesproken met de technische hulp desk, en zij geven aan dat je een droogtijd in acht moet nemen als je schakelt naar een andere soort verf. De verf is natuurlijk droog, alleen zit er nog stoffen in die er uit moeten. Het verschild per type verf en merk, maar deze ver is bij 20 graden na 4 dagen doorgehard en kan worden overgeschilderd worden met acryl verf. Donderdag heb ik de deur geschilderd, dus als ik wacht tot volgende week donderdag zit ik goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu