Multiplex te gebruiken op plankdragers

Nachtnet

  • #1
In verband met ruimte gebrek willen wij hier een aantal planken aan de muur gaan hangen die een collectie dvd's/ cd's en ander spul moeten gaan dragen.

wij willen graag gebruik maken van een simpel rails systeem zoals bij iedere bouwmarkt te krijgen is, maar wij willen niet die standaard gelamineerde witte spaanplaat platen gebruiken (ook geen andere kleuren overigens)

wij vragen ons dus nu af of 12/15/18 mm multiplex geschikt kan zijn als plank. afmeting zal ~ 30x120-122 zijn. standaard platen van 122x61 zijn dus makkelijk verkrijgbaar

de planken worden op 3 punten ondersteund, 1x direct aan de rand waar de planken de zijmuur en de achterwand raken, en 2x dmv draagbeugels op de draagrails

enigszins doorbuigen is voor ons geen probleem zolang de platen zelf maar niet breken

is de draagkracht van 15mm multiplex sterk genoeg om als "boekenplank/dvddrager" te fungeren?

of moeten we opzoek naar andere dragende plaatmaterialen en zo ja welke?
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou de 18 mm nemen. Tegen doorbuigen kunt u ook nog een lat tegen de onderkant aan de voorzijde van een plank schroeven, als de dragers die ruimte toelaten. ook het gebruik van Hoofdletters en interpuncties maakt een bericht leesbaarderder.
 

Nachtnet

  • #3
Is het bij het gebruik van 18mm (al dan niet met extra steunlat aan de voorkant) dat zo een plank ontzettend dik en massief gaat aandoen?

Is zo'n steunlat min of meer noodzakelijk?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die steunlat vind ik een beetje overdreven.
Ik zou ook wel 18mm nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Grenen of vuren timmerpanelen zijn hier ideaal voor, ze buigen niet zo snel door als multiplex, ze zijn in verschillende maten te koop bij de bouwmarkt en niets duurder dan goed multiplex.
15 mm multiplex buigt al vrij snel door, in elk geval 18 mm gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik heb laats een boeken / cd kastje gemaakt van 12mm spaanplaat met een nep multiplex randje. Ik heb de plankjes aan de voorzijde 8mm ingezaagd en op 10x10mm alumium hoekprofiel gelegd. Staat mooi slank en zakt niet door. Aan de achterzijde liggen de plankjes gewoon los op de profielen.
De staanders zijn aan de voorzijde ook 8 mm in gezaagd, daar liggen de profielen er los in. Aan de achterzijde zitten de profielen vastgeschroefd op de staanders.
Bij het opbouwen lijkt het wankel maar als alle plankjes er in zitten staat hij stabiel.


[/img]
 

Pepjo

  • #7
@ Frank : Karakter, Blokken of Bint ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Van links naar rechts: De Aktentas; Blokken, Knorrende Beesten en Bint; dan Karakter en ook nog Vertellingen van Generzijds.
 

Nachtnet

  • #9
@frank: Het materiaal dat je laat zien hebben we zelf ook gezien en afgewezen, omdat wij vinden dat dat er ontzettend nep (plastic) uitziet.

intussen hebben we bij een andere bouwmarkt in de buurt wel de juiste maat timmerpanelen gevonden en aan de plankdragers en muur geschoefd.

Voorlopig hebben we weer 4,80m extra plankruimte... Als die op zijn moeten we daadwerkelijk maar eens gaan verhuizen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu